De Frans Bauer-belasting

Oh, oh, wat waren ze kwaad in Volendam. Bijna de helft van de inwoners heeft er PVV gestemd, en juist die partij 'flikt ons echt een geintje'. Aldus Jaap Buijs, de manager van Jan Smit en Nick & Simon. Hun fans gaan flink meer betalen voor een kaartje, maar dat geld gaat niet naar Buijs en zijn artiesten. Nee, dat geld gaat naar de overheid. Want de belasting op de kaartjes voor theater en concerten gaat omhoog.

Harmen Bockma

Huh? De PVV was daar toch tégen? Nog even het verkiezingsprogramma er op nageslagen. Kiezen voor ondernemen heet het hoofdstukje over de economie in 'de agenda van hoop en optimisme'. En het staat er toch echt: 'Lagere belastingen voor burgers en ondernemers'.


Juist. Maar niet als het om kunst gaat. Naar verluidt wilde de PVV niet 200, maar 300 miljoen bezuinigen op kunst. Dat werd CDA en VVD een beetje te gortig. De oplossing werd gevonden in een indirecte bezuiniging door het verhogen van de btw op theater en schilderijen en andere kunstvoorwerpen.


Dat toneel duurder wordt, wat zou het. Daar gaat toch alleen de grachtengordel naartoe. Tel de feitelijke halvering van de subsidie op de podiumkunsten erbij op, en er is voor eens en altijd korte metten gemaakt met het speeltje van de elite.


Of toch niet? Zou de PVV niet hebben doorgehad dat vooral de vrije producenten worden getroffen?


De commerciële podiumkunsten zijn veel gevoeliger voor prijsverhogingen dan de gesubsidieerde. De bezoekers van de musicals van Joop van den Ende en de concerten van André Rieu hebben vaak lagere inkomens. Als de kaartjes duurder worden, haken zij eerder af dan bezoekers van gesubsidieerd toneel.


De ondernemers waarmee de PVV zoveel zegt op te hebben, probeerden de partij tot het laatst toe tot rede te brengen. De belastingverhoging gaat de branche miljoenen kosten. Juist nu het al minder gaat. Vorig jaar kwamen er door de crisis al 2 miljoen bezoekers minder, en dat tikt aan. De verhoging van de btw gaat nog eens minstens een miljoen bezoekers kosten. Insiders waarschuwen dat sommige producenten nu al op omvallen staan.


De oppositie in de Tweede Kamer bood alternatieven. Het VVD-Kamerlid Helma Neppérus deed nog wat halfslachtige pogingen de PVV over te halen. Het hielp niet. Afspraak is afspraak, vonden de gedogers. En draaien, dat doet een rechtgeaarde PVV'er nooit.


Hoewel. De belastingkorting op groen en maatschappelijk beleggen wordt in drie jaar in plaats van een jaar afgeschaft. Daar viel dan wel weer over te praten. Daar was blijkbaar wel sprake van voortschrijdend inzicht.


Maar die btw-verhoging, die moest en zou er komen, ook al worden ondernemers erdoor getroffen. En zo kon het gebeuren dat notabene de PVV de Frans Bauer-belasting invoerde. Blijft over de verbazing over de VVD en het CDA, die kunst en cultuur hebben uitgeleverd aan de PVV.


Harmen Bockma


steekwoorden om iets uit te leggen


steekwoorden om iets uit te leggen


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden