De foyers zijn vulgair, maar je zit er comfortabel

Turks hotel, mislukte art nouveau: de Russische pers was niet erg enthousiast over het nieuwe Bolsjoj-theater in Moskou. Maar de dansers van Introdans doen het goed in het Mekka van de dans....

De dansers van de Nederlandse balletgroep Introdans mogen zich deze week even wanen in het Mekka van de dans. Twee avonden treden ze op in het beroemde Bolsjoj-theater in het centrum de Russische hoofdstad Moskou. In het nieuwe Bolsjoj-theater, wel te verstaan.

Het is het eerste buitenlandse gezelschap dat optreedt in dit twee maanden geleden geopende theater, een gloednieuw barok gebouw vlak naast het oude Bolsjoj. Het theater heeft 75 miljoen dollar gekost en dat moest vooral zichtbaar zijn. Eikenhouten vloeren, lichtgroene zuilen van nepmarmer, gouden decoraties en kroonluchters in de foyers, leren stoelen en moderne koffiemachines bij het buffet.

'Ik vind het prachtig', zegt Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans. 'Het lijkt een beetje op de theaters in Zwolle en Leiden, bonbon-achtig. Het straalt een oude sfeer uit.' De Russische pers was daarentegen vernietigend.

'De decoraties doen denken aan een Turks hotel. Het is een mislukte poging om de art nouveau te immiteren', schreef Jezjonedjeni Zjoernal. 'Zulke theaters worden niet meer gebouwd. In heel de wereld kiest men tegenwoordig voor een moderne stijl. Maar in het filiaal van het Bolsjoj keren we terug naar stalinistisch imperium', aldus Rossiskaja Gazjeta.

Theatercriticus Aleksej Parin, hoofdredacteur van het muziektijdschrift Bolsjoj-magazine, is genuanceerder. 'De Russische pers bekritiseert altijd alles wat nieuw is. Wat de foyers betreft hebben ze gelijk, die zijn vulgair. De zaal is ouderwets, maar heeft een voor Rusland zeldzame eigenschap: hij is comfortabel, je zit er graag. En het podium is excellent, groot en ideaal voor opera en ballet.'

Parin vindt alleen de plafondschildering in de zaal 'totaal misplaatst'. Deze dansende vrouwen in fel gekleurde jurken zijn geschilderd door Zoerab Tsaritelli, de favoriete kunstenaar van burgemeester Joeri Loezjkov die al vele kitsche standbeelden in de hoofdstad mocht ontwerpen.

Volgens de theatercriticus zal het niet lang meer duren voordat het nieuwe Bolsjoj een positief imago krijgt. Op 20 februari gaat The Rake's Progress er in première. Deze opera van Stravinsky zal voor het eerst in de orginele taal, het Engels, in Rusland worden opgevoerd. En Parin is nieuwgierig naar het optreden van Introdans. 'Nederland heeft een goede reputatie op het gebied van de moderne dans. Ik ga zeker kijken.'

Voor de dansers was het eerste optreden dinsdag nog spannend. Niet wegens het repertoire - het programma Angels hebben ze ook in Nederland opgevoerd - maar wegens het podium. Dat loopt 4 procent omhoog, terwijl de stoelen in de zaal gewoon recht achter elkaar staan.

Maar de dansers brengen het er goed vanaf, zo blijkt bij hun eerste optreden als de zaal voor een groot deel gevuld is met genodigden van de sponsor Akzo Nobel onder wie prinses Margriet en Pieter van Vollenhove. Geen staande ovatie, maar een enthousiast applaus valt hen ten deel. Een selecte steekproef onder het publiek wijst uit dat de Russen, niet gewend aan moderne dans, onder de indruk zijn. De dansers hebben na hun optreden op het hellend vlak vooral last van zere kuiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden