De foto was nep, maar met wie stond Pechtold op het Malieveld?

De Volkskrant checkt in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart politieke uitspraken op waarheidsgehalte. Vandaag: demonstreerde Pechtold op het Malieveld met met 'Hamas-terroristen'?

GroenLinks-leider Jesse Klaver en Alexander Pechtold bij de demonstratie op het Malieveld. Beeld ANP
GroenLinks-leider Jesse Klaver en Alexander Pechtold bij de demonstratie op het Malieveld.Beeld ANP

'Onacceptabel' en 'over de schreef' noemden Mark Rutte en Alexander Pechtold het. Met hen viel een groot deel van politiek Den Haag over de tweet van Geert Wilders waarin hij een gefotoshopt beeld liet zien van Pechtold bij een shariademonstratie. De PVV-leider schreef daarbij: 'Pechtold demonstreert met Hamas-terroristen. Is dit de volgende stap?'

Dat de foto nep was, is wel duidelijk. Maar hoe zit dat met de bewering dat Pechtold 'demonstreert met Hamas-terroristen'?

De foto

Volgens Wilders is de foto een 'koekje van eigen deeg'. In 2013 riep Pechtold de PVV-voorman in de Tweede Kamer ter verantwoording over een PVV-demonstratie in Den Haag. Daar werd volgens Pechtold met NSB-vlaggen gezwaaid. Hij vroeg Wilders afstand te doen van deze aanwezigen. De PVV-voorman noemde Pechtold in de Kamer daarop een 'miezerig mannetje.'

In een laat antwoord daarop stuurde hij deze week dus de inmiddels beruchte foto. Eerst iets over de herkomst van de originele foto van de demonstrerende moslims - zonder Pechtold. Die werd op 16 oktober 2009 gemaakt bij protesten tegen Wilders en zijn film Fitna in Londen. Betogers van Islam4UK liepen rond met borden 'Sharia for the Netherlands'. Wilders zou de pers tijdens zijn bezoek buiten toespreken, maar deed dat uiteindelijk binnen, op last van de politie.

Een dag later, op 17 oktober 2009, verschijnt de foto met daarin Alexander Pechtold gefotoshopt op de website Dumpert, een site waar mensen video's en foto's kunnen plaatsen. Het beeld bestaat dus al ruim zeven jaar. Uit de reacties onder de foto blijkt dat niet iedereen begrijpt dat het om een grap gaat.

Over de 'Hamas-vriendjes' van Pechtold

Terug naar vorige week. Pechtold stond met een aantal andere politici op het Malieveld voor de Holland against Hate-demonstratie, met ongeveer drieduizend deelnemers met verschillende politieke en sociale achtergronden. In het publiek stonden ook mensen met Palestijnse vlaggen. Daarin herkende iemand Amin Abou Rashed, een bekende Palestina-activist over wie wordt gezegd dat hij banden heeft met terreurbeweging Hamas. Rashed probeerde zijn aanwezigheid niet te verhullen, op zijn openbare Facebookpagina staan ruim twintig foto's van de demonstratie op het Malieveld, ook plaatste hij een filmpje.

Mohammed Cheppih, oprichter van de poldermoskee in Amsterdam, noemde de Palestina-activist in het verleden 'de nummer één in Nederland die zich inzet voor de Palestijnse zaak.' Over twee maanden organiseert Rashed een Palestinians in Europe-bijeenkomst in de Rotterdamse Doelen. Over die bijeenkomst is de lokale politiek verdeeld omdat onder meer Leefbaar Rotterdam ervan overtuigd is dat Hamas de drijvende kracht achter het congres is. De burgemeester denkt daar anders over, aldus een Rotterdamse krant. Ahmed Aboutaleb verklaarde dat 'uit geen enkele bron blijkt' dat Hamas betrokken is.

Rashed bevestigt aan de Volkskrant dat hij aanwezig was bij de demonstratie en ontkent aangesloten te zijn bij Hamas. 'Ik heb als Palestijnse Nederlander, die opkomt voor het recht van mijn volk, te maken met alle Palestijnse fracties, ook met Hamas. Een andere betrokkenheid heb ik niet, bij geen enkele fractie.'

Dat Rashed contact met Hamas niet schuwt blijkt uit een foto op zijn Facebookpagina waar hij poseert met Hamas-kopstuk Ismail Haniyeh, voormalig premier van Palestina. Hij was het hoofd van de Hamasregering vanaf maart 2006 gedurende een jaar.

Holland against Hate

De demonstratie waar Pechtold aanwezig was, werd niet door hemzelf of zijn partij georganiseerd. Dat is dus een verschil met de bijeenkomst in 2013 die de D66-leider bekritiseerde, die werd wel door de PVV georganiseerd. Het initiatief voor de demonstratie op het Malieveld Holland against Hate, kwam van Wouter Booij, werkzaam bij de PvdA. 'Maar de demonstratie staat los van de partij', haast Booij zich te zeggen. Ik heb met twee vrienden in de trein een Facebookevenement aangemaakt uit boosheid over Trumps inreisverbod. Ik had vijftig mensen en één megafoon verwacht.' Toen de belangstelling groter bleek, heeft Booij verschillende politieke partijen gevraagd een bijdrage te leveren. De SP, D66, GroenLinks, de PvdA en Denk deden mee.

Er werd door een aantal deelnemers met Palestijnse vlaggen gezwaaid, bevestigt Booij. De politie heeft volgens de initiatiefnemer één persoon vriendelijk verzocht een bord met een afbeelding van Trump met een hakenkruis weg te doen. Uitingen van Hamas heeft hij niet gezien.

Pechtold bij de demonstratie op het Malieveld. Beeld ANP
Pechtold bij de demonstratie op het Malieveld.Beeld ANP

Conclusie

Wilders schrijft in zijn tweet dat 'Pechtold demonstreert met Hamas-terroristen'. Als je dat heel erg letterlijk neemt, zou je er een kern van waarheid in kunnen zien. Hamas wordt door de Europese Unie beschouwd als een terroristische organisatie. Pechtold stond op hetzelfde veld met een persoon waarvan er vermoedens zijn dat hij deel uitmaakt van Hamas of sympathisant is.

Maar de suggestie van Wilders dat Pechtold daar bewust samen met 'Hamas-terroristen' stond, klopt niet. Op de demonstratie waren veel meer personen aanwezig en Pechtold maakte zelf geen deel uit van de organisatie van Holland against Hate.

null Beeld .
Beeld .

Update

Dit stuk is geupdate op 14 februari 2017. In de nieuwste versie is een alinea toegevoegd over de foto van Rashed met Hamas-kopstuk Ismail Haniyeh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden