De formatie

Informateur Rosenthal is het niet gelukt om een rechtse coalitie van VVD, CDA en PVV te smeden. Hij is te snel terug naar het paleis gekeerd om de blijde tijding aan de koningin over te brengen: ‘Met Wilders is het niet gelukt, majesteit.’..

Het is zonde en gemakkelijk gezegd, gemakkelijk gedaan.

De heer Rosenthal had dieper moeten gaan, hij had gewichtig de druk op het CDA moeten opvoeren.

De idealen van Wilders zijn geen luchtbellen, het is een manier van denken van anderhalf miljoen mensen in Nederland en nog enkele miljoenen in heel Europa.

Het is riskant om in een adem te zeggen: ‘Het lukt niet.’

De informateur moet geweten hebben dat een paars, of een paars plus kabinet nog honderden, duizenden nieuwe Wilders types voortbrengt.

Het is onbehoorlijk dat Maxime Verhagen opeens zo bescheiden wil zijn. Hij en zijn baas Balkenende zijn in de afgelopen acht jaar nooit bescheiden geweest.

Deze dagen laten een reeks CDA prominenten ons nadrukkelijk weten dat ze de idealen van Wilders niet delen. Ze hebben het zo nadrukkelijk over de universele rechten van de mens dat ik soms betwijfel of ze lid van het CDA zijn. Waar waren zij tijdens de vier kabinetten Balkenende en toen ze zoveel zetels aan Geert Wilders moesten afstaan?

Rutte en Wilders zijn twee broers die uit de baarmoeder van de VVD komen, ze complimenteren elkaar. Ze kunnen samen een stevige basis voor een rechts kabinet vormen. Het is een ongepaste politieke geste van Maxime Verhagen dat hij niet met hen aan de gesprekstafel wil zitten. Verhagen en Wilders hebben genoeg gemeenschappelijke belangen die hen aan elkaar kunnen binden.

De meningsverschillen tussen de heren zijn vermoedelijk de hoofddoeken en de Koran, over de rest van de punten zouden ze tot een compromis kunnen komen.

Als je de Koran en de hoofddoeken van Geert Wilders afpakt, blijft er niets van hem over.

Ik denk dat de koningin juist de informateur de opdracht zou moeten geven om ruimte te creëren, zodat Geert Wilders deze twee onderwerpen aan de werkelijkheid kan toetsen.

Als Wilders een belasting op de hoofddoeken wil invoeren, laat hem dat dan doen.

Wie weet, misschien doen alle moslimvrouwen hun hoofddoeken dan af, of blijven ze thuis.

Het kan ook zo zijn dat opeens alle meisjes en jonge vrouwen die eerder geen hoofddoek droegen, juist nu, uit protest een hoofddoek gaan dragen: ‘Sla me! Pak me! Zet me in de cel!’

De Koran ligt overal. Geef Geert Wilders niettemin de gelegenheid om het boek in Nederland te verbieden. Wie weet, misschien verstoppen de gelovigen hun boek in een gat achter een kast of nemen ze hun gebedskleedjes, hun minaretten, hun vrouwen en kinderen en keren terug naar het vaderland.

Een nationaal kabinet met de VVD, de PVDA en het CDA is bedrieglijk en een paars plus kabinet is geen antwoord op het ongenoegen in de samenleving.

Als we Geert Wilders negeren, moeten we weer vier jaar van onze onherroepelijk dierbare leven over de hoofddoeken met elkaar bediscussiëren in dit land. Laten we die cirkel doorbreken, geef Geert Wilders de macht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden