'De folkloristische dansen van Wilders'

'Gaat Wilders de gevangenis in, als hij veroordeeld wordt?', vroeg onze dochter van 12. Dat kan, antwoordde ik, maar ik denk niet dat hij veroordeeld wordt. 'Waarom niet?', wilde zij weten. 'Het is een ingewikkelde materie. Hij heeft een beroep gedaan op de vrijheid van meningsuiting en hij is Kamerlid. Kamerleden kunnen moeilijk vervolgd worden, voor de uitspraken die ze in de Tweede Kamer doen'. Ze werd stil, kennelijk was het haar te ingewikkeld.

Ferdows Kazemi
null Beeld reuters
Beeld reuters

Toen ze in de middag thuis kwam van school, vertelde ik haar dat Wilders vrijgesproken was. Ze keek me aan, glimlachte en zei: 'het wordt feesten voor hem. Ik zie hem met een hoge hoed op, waarop het woord Islam doorgestreept is, en een hoofddoek in zijn hand dansend Ollee, Ollee, Ollee roepen.'

We lagen beiden in een deuk! Een dansende Wilders leek ons hilarisch, vooral met die hoofddoek in zijn hand. Maar het hilarische karakter was maar voor even.

Ik moest daarna aan een folkloristische dans uit een noordelijke provincie in Iran denken, waar mannen met een hoofddoek in hun hand in een kring dansen. Een zeer harmonieuze dans is dat. Ik krijg er altijd kippenvel van. Mannen, die waarschijnlijk in hun dagelijks leven elkaar niet uit kunnen staan, dansen hand in hand. De kring is eerst klein, maar hoe langer ze dansen, hoe groter die wordt. Ook de aanvankelijk gereserveerde mannen sluiten zich daarbij aan.

Ronddraaiende toeschouwers
Ik stelde me Wilders voor die Ollee, Ollee roepend ronddraait met de hoed op, die onze dochter voor hem bedacht heeft. Naast hem stelde ik me nog meer ronddraaiende toeschouwers voor die allemaal een hoed dragen, met daarop verschillende teksten. Uiteenlopende teksten zijn het: 'blijf van mijn AOW af', 'kanker hoofddoek', 'weg met Europa', 'gooi de grenzen dicht', 'achterlijke moslim', 'Marokkaans= crimineel', 'ga terug naar je land', 'meer handen aan het bed'.

Maar ze dansen niet in een kring, ze draaien rond. Het lijkt meer een spirituele dans dan een folkloristische dans. Het heeft niets van het harmonieuze karakter dat ik bij folkloristische dansen uit mijn moederland ben tegengekomen. Integendeel, de rondjes draaiende danser raakt bedwelmd door een onverklaarbare kracht en krijgt het gevoel dat hij kan zweven. Dat is het moment dat hij het contact met de werkelijkheid kwijtraakt en in harmonie komt met zijn eigen verzinsels die door andermans orakeltaal versterkt worden. Een dansende massa die al ronddraaiend doordraait.

Met twee benen op de grond ben ik dolgelukkig dat Wilders vrijgesproken is. Ik weet als geen ander wat voor ellende een held in een maatschappij kan aanrichten. De ronddraaiende massa haalt hem in een moment van absolute extase binnen, zet hem op de troon en nog niet helemaal bijgekomen van zijn betovering bevindt zij zich even later onder zijn guillotine.

En ook als geen ander weet ik hoe verstikkend het is om geen kritiek te kunnen uiten op onderdrukkende aspecten van een religie, als islam. Ik hoop dat u als geboren en getogen Nederlander ook niet vergeten bent hoeveel ellende het uitsluiten van een bepaalde religie kan veroorzaken. Met een ode aan 'de vrijheid van meningsuiting' pleit ik voor de vrijheid van de moslimgemeenschap binnen ons democratisch Nederland om hun religie en cultuur te praktiseren. Uiteraard binnen de grenzen van onze grondwet. Beroepend op de fatsoensnormen in deze maatschappij pleit ik voor het respectvol behandelen van andersdenkenden.

Ferdows Kazemi is blogger en publiciste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden