NIEUWSPENSIOENSTELSEL

De FNV stemt in met het pensioenakkoord: ‘Het is allemaal ingewikkeld geworden’

Vorige week zou het pensioenakkoord zijn beklonken, maar dat werd uiteindelijk doorkruist. Vandaag heeft het FNV-ledenparlement wel ingestemd met het pensioenakkoord. Wat vinden de mensen die het betreft er zelf van?

Remko Nods Beeld Rebecca Fertinel
Remko NodsBeeld Rebecca Fertinel

Remko Nods, 64 jaar, vervroegd gepensioneerd, Hoorn

‘Ik ben blij dat de FNV het pensioenakkoord heeft aangenomen. Als de leden niet hadden ingestemd, dan zou er een flinke korting dreigen op mijn pensioen. De verlaging van de AOW-leeftijd zal dan ook niet doorgaan. Tenminste, daar werd wel mee gedreigd, door minister Koolmees.

‘Ik ben 64 jaar en daarmee niet AOW-gerechtigd. Aangezien het ledenparlement wel heeft ingestemd met het pensioenakkoord, krijg ik mijn AOW zes maanden eerder dan aanvankelijk de bedoeling zou zijn. Dat is voor mij heel voordelig.

‘Mijn pensioen wordt dan verhoogd, maar ook de belastingen op mijn huidige pensioenuitkering worden aanzienlijk lager. Alles bij elkaar scheelt dat me zo een 1.200 euro netto per maand. Dus voor mij is het wel belangrijk dat het pensioenakkoord is goedgekeurd.

‘Eerlijk gezegd zijn er zo veel losse eindjes, waardoor ik niet weet hoe het zal uitpakken. Ik ben heel blij dat ik niet in de schoenen stond van de FNV-leden. Ze moesten stemmen over iets waarvan ze niet kunnen weten wat de voor- en nadelen zullen worden.

‘In grote lijnen wordt geschetst dat iedereen erop vooruit gaat. Dat lijkt me uitgesloten. Zeker onder deze omstandigheden, als je kijkt naar de financiële markten. Het is allemaal ingewikkeld geworden. Dat maakt de mensen die daarover moesten stemmen onzeker, want die worden door hun achterban daarop afgerekend. Als het fout loopt, dan krijg je als lid van het FNV-parlement toch de schuld daarvan.’

Elske de Vries-Jonker, 75 jaar, gepensioneerd, Harderwijk

‘Ik volg al het nieuws over de pensioenfondsen, maar het nieuwe pensioenakkoord begrijp ik niet goed. Voor zover ik het heb begrepen zal er geen compensatie plaatsvinden voor ouderen die al met pensioen zijn. Hoe leg je dit uit aan degenen die zich niet hierin verdiept hebben en straks een lager inkomen ontvangen?

‘Jarenlang wordt een beeld geschetst van rijke ouderen die zeuren. Ons werd een waardevast pensioen beloofd. Na elf jaar pensioen zonder indexatie loop ik ruim 20 procent achter op de prijsontwikkeling. Dat stond in mijn pensioenoverzicht van het ABP.

‘Het nieuwe pensioenstelsel wordt afhankelijker van beleggingen en beurzen. Als die goed draaien, dan krijgen we indexering. Nu ben ik bijna 76 jaar. Het nieuwe stelsel gaat pas in 2026 in. Tegen die tijd is het merendeel van de gepensioneerden in de 80 en lopen we waarschijnlijk 30 procent achter qua koopkracht. Dan is het nog maar de vraag hoe de beurzen ervoor zullen staan.

‘Als je nu kijkt naar de financiële markten, dan valt het tegen. Het wordt dus gokken met dat zogenoemde casinopensioen. En laten we niet vergeten dat je al blij mag zijn als je over zes jaar nog leeft.

‘Minister Koolmees dreigde om eind dit jaar te korten op de pensioenen als de FNV niet had ingestemd met het pensioenakkoord. Dan moesten de gepensioneerden weer inleveren. Is dat geen chantage?’

Daniël Rommens Beeld Sabine van Wechem
Daniël RommensBeeld Sabine van Wechem

Daniël Rommens, 36 jaar, redacteur bij HvanA.nl, Amsterdam

‘Goed nieuws, want ik was voor het nieuwe pensioen­akkoord. Binnen het huidige stelsel heb ik pas op mijn 69ste recht op AOW. Ik denk soms dat ik zelf maar moet sparen voor mijn oude dag. Het is wel lastig om te voorspellen wat er over zo een lange tijd zal gebeuren.

‘Wat ik wel weet is dat het huidige pensioenstelsel niet houdbaar is. Het is een aantal decennia geleden ontworpen, maar het leven is nu anders, de samenleving is anders en de samenstelling van onze bevolking is ook anders.

‘Er zijn nu veel meer ouderen. In de zorg kraakt het van de overbelasting en dat geldt dus ook voor het huidige pensioenstelsel.

‘Vele ouderen, die nu pensioen hebben, zitten heel erg in diep in de discussie over het nieuwe pensioen­akkoord en pleiten: wij hebben zo veel bijgedragen en nu wordt ons geld gepakt.

‘Maar als je het houdt zoals het nu is, dan moeten een hele hoop mensen van mijn leeftijd buitensporig veel bijdragen.

‘Door vergrijzing is er een grote groep mensen die pensioengerechtigd zijn. Het systeem moet hoe dan ook een keer veranderen. Dus dan maar liever nu, met goede afspraken.

‘Dat is beter dan dat we het erop aan laten komen en wij straks helemaal zonder oudedagsvoorziening zitten.’

Wat gaat er veranderen aan uw pensioen?

-Iedere werknemer krijgt een persoonlijke rekening bij zijn pensioenfonds.

- Op die rekening staat hoeveel premie is ingelegd en hoeveel winst of verlies daarmee met beleggingen is gemaakt. De premie wordt, net zoals nu, collectief belegd. Een aandeel in winst of verlies wordt bijgeschreven op de persoonlijke rekening.

-Bij de persoonlijke rekening staat hoeveel pensioen het geld kan gaan opleveren op basis van verdere premiebetaling plus ‘projectierendement’. Dat is niet één bedrag maar varieert van ‘slecht weer’ via ‘neutraal’ naar ‘mooi weer’.

-Omdat het een raming is van en geen toezegging, zoals nu, over het te behalen pensioen op basis van het gemiddeld verdiende loon, vervalt het belang van de rekenrente. Die was belangrijk omdat sprake was van een toezegging. Door de lage rente staan pensioenfondsen er al jaren slecht voor en kunnen pensioenen van ouderen en de opgebouwde pensioenen van werkenden vaak al jaren niet verhoogd.

-Als het meezit met de beleggingen gaan de pensioenen van ouderen omhoog, als het tegenzit omlaag. Beleggingswinst of -verlies wordt niet in een keer verrekend, maar gespreid over een paar jaar. Daardoor kunnen winst en verlies tegen elkaar wegvallen.

-Er komt per pensioenfonds een solidariteitsfonds van maximaal 15 procent van het totaal belegde vermogen. Dit fonds wordt gevuld met een deel van de betaalde premie en met een deel van de beleggingswinst. Met dat fonds kunnen grote schokken in beleggingen worden opgevangen.

-Voor iedere werknemer wordt de premie op zijn eigen rekening bijgeschreven. Dat is voordelig voor jongeren, maar een nadeel voor 45-plussers. Die middelbare werknemers moeten per pensioenfonds voor dat nadeel gecompenseerd.

-Bij pensionering kunnen werknemers ervoor kiezen 10 procent van het opgebouwde vermogen op de persoonlijke rekening in één keer op te nemen voor bijvoorbeeld afbetaling van het huis, een verbouwing, een grote reis of een gift aan kinderen. Het pensioen wordt dan 10 procent lager.

- Het nabestaandenpensioen voor verweduwden en wezen van werknemers wordt gemoderniseerd, zodat nabestaanden niet voor financiële verrassingen komen te staan, hetgeen nu vaak het geval is. Het nabestaandenpensioen voor partners van gepensioneerden blijft zoals het is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden