De flitsende roadshow van Thom de Graaf

Het debat over de gekozen burgemeester gaat het land in. Als de 1147-kilometer-tour van D66'er De Graaf voorbij is, heeft hij zijn argumenten zeker duizend keer opgesomd....

Maar in Roden, Drenthe, hebben lokale opstandelingen vier memobriefjes op de mat geplakt met elk één woord: 'We houden liever Hans'. Bedoeld is burgemeester Van der Laan, die zich in het volle zaaltje ontpopt als fel tegenstander van de burgemeestersverkiezing: 'Laten we het goede systeem behouden dat we hebben.'

Thom de Graaf pleit: 'Waarom zouden de mensen niet zelf mogen beslissen wie hun burgemeester kan zijn? Het wordt geen alleenheerser , de gemeenteraad houdt ook macht. Het is de gekozen burgemeester, maar wel op zijn Nederlands, en zo hoort het ook.' Het grauwe noordelijke gezicht van de burgemeester blijft wantrouwend, net als dat van zijn burgers.

En voort gaat de reis, door het platte sneeuwlandschap van Nederlands eigen Siberië. Als de poppenhuisjes van Beetsterzwaag door de busruiten schemeren, kijkt De Graaf even in zijn papieren: met wie gaat hij nu optreden? 'Ah, weer een burgemeester die tegen is.'

Zo gaat het de hele dag door, van Groningen tot Deventer, voor radiomicrofoons, camera's, schrijfblokken en burgers. Als de 1147 kilometer van zijn tour volgende week achter de rug zijn, heeft De Graaf zijn argumenten misschien wel duizend keer opgesomd. En dat steeds zo monter of hij ze net heeft bedacht.

De gekozen burgemeester maakt het gemeentebestuur slagvaardiger en democratischer, tweederde van de Nederlanders is vóór, in het buitenland functioneert het goed, uitstel tot 2010 levert niets op, en nee mevrouw, de Nederlanders zijn echt te slim om iemand te kiezen alleen omdat hij een spelletje op tv presenteert.

'Ik wil het debat het land in brengen', legt de minister onderweg uit. Tot in hun huis-aan-huis-blad kunnen de Nederlanders zo eindelijk iets over de inhoud van zijn voorstel vernemen, ver van het Haagse gesteggel.

'Dit is een moderne vorm van politiek bedrijven. Hij krijgt navolging', voorspelt Niet Nix-veteraan Erik Van Bruggen, wiens bureau BKB met een schare frisse jongens en meisjes de tour organiseert.

Rocky Tuhuteru presenteert en grootheden als Ronald Giphart, Eddy Terstall en Ellen ten Damme houden aan boord een weblog bij op www.gekozenburgemeester.com. Cabaretier André Manuel doet deze eerste dag. 'Dit is geen loggen, dit is geschiedenis schrijven', schrijft hij.

Het publiek bestaat vaak uit lokale bestuurders en raadsleden, die moeilijk te overtuigen zijn. Ook duikt een spelbreker op. Het Drentse PvdA-Kamerlid Dubbelboer kondigt kamervragen aan, omdat De Graaf op staatskosten propaganda zou bedrijven.

De Graaf ontkent. 'Ik heb juist veel tegenstanders uitgenodigd, zodat het geen propagandatour wordt.'

De minister kan zich troosten met de vrouw in Beetsterzwaag, die roept dat ze nu wel eens een burgemeester wil wegsturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden