De flat van Ali B

Als je er, zoals ik, weinig moeite mee hebt dat een programma als Jazz Cookin’ eigenlijk nergens over gaat, dan mag De flat van Ali B ook geen irritatie teweegbrengen, want dat is echt alleen maar buitenkant....

Want De flat van Ali B is de eerste talkshow zonder gespreksonderwerpen of welke andere herkenbare substantie dan ook. De kans dat iemand in het programma zelfs maar een volledige zin uitspreekt, is minimaal. Uitgebreide samenvatting van het besprokene tijdens de eerste aflevering: ‘Wat goed, wat fucking goed, jeetje man! Shut the fuck op man, jeetje, helemaal te geil, te gek, jeetje, wat goed!’

Het feit dat Ali en zijn gasten voor ons op tv willen verschijnen, lijkt de enige bestaansreden van het programma te vormen. Een hangavondje voor narcisten, dus. Al moet niet worden uitgesloten dat Ali B zichzelf meer als een eigentijdse Barend Servet ziet en ik gewoon niet meer modern genoeg ben om de relativerende inslag van zijn show te doorgronden.

In Bij ons in de PC wordt het glamourbestaan ook binnenstebuiten aan het tv-publiek vertoond. Maar voor dat KRO-programma hoef je niet helemaal ‘chill’ te zijn om er toch de portee van te kunnen begrijpen.

Jort Kelder hanteert dezelfde ouderwetse ironie als Gert-Jan Dröge, wanneer hij de nieuwe rijken van Amsterdam-Zuid de maat neemt, maar durft het mes ook af en toe dieper in het vlees te zetten.

Wanneer hij een dagje meerijdt op de vuilniswagen door de PC Hooft: ‘Het vuil lóópt hier kennelijk op straat, want langs de kant staat er niets.’ Omgekeerd blijven ook de vuilnismannen zelf niet buiten schot wanneer Kelder zijn humor als wapen inzet. Als hij zijn oranje uniformbroek uitgereikt krijgt: ‘Ha, er zit een ambtenarenvoorziening in: je kan met je handen in je zakken staan.’

Maar Bij ons in de PC is niet alleen maar sneren en fileren, er zit ook veel onderricht in over hoe in de betere milieus handen te schudden, kaviaar te proeven en zelf miljonair te worden. Aanbevolen. Al blijft Echte Gooische Meisjes toch net even wat vileiner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden