De flapwikkel

Hadden wij net begrepen dat in het wijngebeuren het etiket hoegenaamd geen bron van informatie mag heten, vinden ze in Oisterwijk juist dat er nog veel méér op moet kunnen....

MARTIJN VAN CALMTHOUT

Sterker, zelfs een etiket helemaal rondom is nog niet groot genoeg voor beeldend kunstenaar Francisca Elisabeth Maria Russ-Müller-Jabusch uit de parel van Noord-Brabant. In octrooi 1002657 van eind vorig jaar legt ze vast hoe een simpel strookje karton met twee inkepingen een authentieke flapwikkel wordt. De ontvanger kan hem loshalen, zelfs bij zich steken. Een cadeautje, desnoods voor in het plakboek.

Dat komt: Russ maakt niet alleen keramische objecten, bodypaints en sûrtouches en houdt daarmee galerie aan huis, ze schrijft ook gedichten. Die publiceert ze bij de Utrechtse vrouwenuitgeverij Elisabeth Greber. En die uitgever op haar beurt, stond twee jaar geleden met een boekenstandje op de Nacht van de Poëzie in Utrecht.

Russ: 'We vonden dat we iets moesten doen om daar extra op te vallen en eigenlijk terloops bedacht ik hoe je een gedichtje om een fles wijn zou kunnen bevestigen. Zo dus.' Gewoon een handigheidje, niks bijzonders, zo oud als de weg naar Rome, dacht ze. Maar haar echtgenoot zag er in de verte wel een handeltje in en nam een gemachtigde in de arm, die haar foefje in een octrooi ving.

Sinds 3 november vorig jaar staat het openbaar zwart op wit, met bouwtekening en al. Om het verwijderbare wikkel te laten passen om alle formaten fles, zo oppert de tekst, kan ook voor een deels elastisch materiaal worden gekozen, in plaats van alleen simpel papier.

En het heeft Russ ook verbaasd, maar het idee was nog origineel ook, bleek uit naspeuringen bij het Octrooibureau in Rijswijk. 'Je denkt', zegt ze wat giechelig, 'automatisch dat zoiets simpels al is afgeschermd. Maar het blijkt opeens een heus tussenglippertje. Als iedereen dat denkt, blijk je toch de eerste te zijn met een patent. En wie weet wat het nog opbrengt.'

Dat wijzelf na de laatste jaarwisseling de alcohol even de deur hebben gewezen, is geen beletsel. Middenstanders en wijnkoperijen, praat Russ en haar man er eerlijk gezegd niet van. Vooral híj heeft er een tijdlang flink achterheen gezeten om het idee aan de man te brengen. Tevergeefs.

Maar net nu ze besloten hadden de flapwikkel even op de plank te leggen, is er wel serieuze belangstelling. Van wie precies, wil ze nog niet kwijt. Laat ze zeggen dat het systeem natuurlijk om heel veel objecten past. Zelfs toiletartikelen kunnen desgewenst van de flapwikkel worden voorzien, meldde het octrooi al. Voor badkamerpoëzie, begrijpen we nu.

Heeft ze dat wel vaker, van die invallen die best een octrooi waard zijn? Jawel, zegt Russ. In feite heeft ze iets veel leukers in petto dan dat domme wikkeltje. Het ideeënbureau was in elk geval wild enthousiast over haar Mood Pillow.

Haar wat? Een kussen, legt ze welwillend uit, met een positieve en een negatieve kant waarmee partners non-verbaal duidelijk kunnen maken hoe hoog de hartstocht laait. Na een knallende ruzie bijvoorbeeld, als je het weer goed wilt maken, maar niet precies weet hoe je het zeggen moet. Russ: 'Of op een feestje, in druk gezelschap, als je je partner onweerstaanbaar vindt, maar het ongepast is dat hardop te zeggen.'

Een emotioneel hulpmiddel, eigenlijk. En of het ooit commercieel wat wordt, zal haar eerlijk gezegd een zorg zijn. Het idee is te mooi om aan een ander te laten.

Martijn van Calmthout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden