De finale afrekening komt via het televisie-interview

NEW YORK - Een vrouw die voor het oog van de camera afrekent met een machtig man. Het is een klassiek beeld. Nadat zij zijn bedrogen, mishandeld, aangerand, of verlaten, gebruiken vrouwen de tv om zich te wreken op hun echtgenoot, ex, baas of minnaar.


Donderdag was het Marianne, de vroegere vrouw van de Amerikaanse presidentskandidaat Newt Gingrich, die een cameraploeg bestelde voor een shoot-to-kill-optreden. Het was haar eerste televisie-interview sinds de scheiding in 1999.


Gingrich beleeft deze verkiezingscampagne zijn zoveelste comeback en zou met een overwinning in de voorverkiezing van South Carolina alsnog een serieuze bedreiging kunnen gaan worden voor de Republikeinse koploper Mitt Romney. Dit was het moment om toe te slaan.


Marianne Gingrich betrad het slagveld van de geknakte liefdes en uiteengespatte dromen met de intentie geen gevangenen te maken. Ze vertelde dat hij een open huwelijk had voorgesteld, nadat zij achter zijn verhouding met Callista was gekomen, een assistente van hem in het Congres. 'Je wilt me alleen voor jezelf. Callista maakt het niets uit', zei hij volgens Marianne. 'Het gebeurde allemaal in mijn slaapkamer in ons appartement in Washington. Hij belde me altijd 's avonds en eindigde steevast met "ik hou van je". Terwijl zij meeluisterde.' De scheiding vroeg hij aan, nadat bekend was geworden dat zij multiple sclerose had, zei de ex.


Steentje voor steentje probeerde zij het beeld van Gingrich als rechtgeaarde conservatief te onttakelen. Overspel, open huwelijk, het in de steek laten van een zieke vrouw - voor de vele evangelische christenen onder de kiezers van South Carolina moet dit klinken alsof Gingrich een kind van die verdorven jaren zestig was.


Marianne Gingrich is de laatste in een groeiende rij van vrouwen die de televisie gebruiken om verhaal te halen. Het beeld begint iconische trekken te krijgen. Het gezicht, waarop de tijd en het verdriet hun sporen hebben nagelaten. De droevige ogen, waaruit na de vernedering de glans is verdwenen. Niet iedereen kiest voor het persoonlijke interview als podium voor hun gestolde leed. Andere vrouwen houden, direct van de kapperstoel komend, massaal bezochte persconferenties. Maar of de vrouwen nu solo optreden of te midden van de mediameute, in alle gevallen is er de mond, die een wapen wordt dat van woorden kogels maakt.


De meesteres van het genre is prinses Diana. Haar BBC-interview uit november 1995 zou door alle vrouwen van machtige mannen moeten worden bestudeerd als schoolvoorbeeld van hoe het moet als het onverhoopt misloopt in de relatie. Die sobere zwarte jurk, met dat wit topje, die grote ogen, die superieure controle over het moment van de wraak. Wat was ze mooi en lieftallig, terwijl ze ondertussen met fluweelzachte stem het vernietigende oordeel uitspreekt dat prins Charles niet geschikt is voor het koningschap. De Amerikanen scoren het best als het gaat om de vrouw als wreker. Deze verkiezingscampagne waren er al Sharon Bialek, Karen Kraushaar en Ginger White. Zij ontmantelden de kandidatuur van Herman Cain. In de jaren negentig waren er Gennifer Flowers en Paula Jones, maar die konden Bill Clinton niet tegenhouden. En nu is er dan Marianne Gingrich. Wat het effect zal zijn van haar woorden op de kansen van Newt weet nog niemand. Sommigen zeggen dat dit wel zal meevallen, omdat hij al zoveel 'bagage' heeft, dat zijn aanhangers er nog wel iets bij kunnen hebben. Hij is niet perfect, zei ex-kandidaat Rick Perry, en gaf hem zijn steun.


Maar echtgenote Marianne had nog een addertje onder het gras zitten. Volgens haar zei Gingrich dat Callista 'hem zou helpen president te worden'. Zo heeft deze campagne ook nog haar eigen Lady Macbeth en wordt weer eens bewezen dat Amerikaanse presidentsverkiezingen altijd over het volle leven gaan: niet alleen over politiek, maar ook over seks, ambitie, huichelarij, schuld en boete.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden