De film van Karina

BART KOETSENRUIJTER

Na De Tweeling opnieuw een groots opgezette film van regisseur Ben Sombogaart en scenarioschrijfster Marieke van der Pol. Ook nu weer worden grote thema's niet gemeden en bestrijkt de film de bijna gehele levens van een groep mensen. En ook nu weer slaagden de makers in hun opzet, in een film bovendien die een extreem hoge production value heeft. Het budget, 6 miljoen euro, was voor Nederlandse begrippen hoog, internationaal is het een lachertje.

Maar Bride Flight is meer dan een mooi plaatjesalbum. Van der Pol construeerde uit gesprekken met emigranten die begin jaren vijftig in een recordpogingvlucht van de KLM naar Nieuw-Zeeland zaten de levensverhalen van drie vrouwen en een man. Wat ze delen is dat ze in hetzelfde vliegtuig zaten, verder nemen hun levens een uiteenlopende wending. Maar gedurende de jaren blijven ze elkaar ontmoeten, ten slotte bij de begrafenis van de man, die aan het begin van de film overlijdt. Die uiteenlopende levens worden sober en doelmatig in beeld gebracht, waarbij vooral de actrices volop de gelegenheid krijgen te schitteren. Dat doet boven iedereen Karina Smulders. De aan Toneelgroep Amsterdam verbonden actrice, die vooral op het toneel te zien is, draagt met haar indrukwekkende vertolking van een vrouw die met de verkeerde man is getrouwd, de film met het grootste gemak. Zelden keek iemand mooier ongelukkig en verlangend tegelijk.

Bride Flight (Ben Sombogaart, 2008)

Nederland 2, 20.20-21.10 uur.

De loteling

(Roland Verhavert, 1973) Vlaamse klassieker met hoofdrollen voor Jan Decleir en de Nederlandse Ansje Beentjes. Ze vormen een in en in arm boerenechtpaar in de Belgische kempen, 1833. Hij laat zich betalen om de dienstplicht van iemand anders te vervullen en raakt in die diensttijd meer kwijt dan hij had durven vrezen: hij keert berooid en blind terug. Onderwijl heeft zijn lief het niet kunnen rooien en is zonder bezittingen op straat komen te staan. Kommer en kwel maar met prachtig gefilmde scènes in de Vlaamse mist.

Canvas, 23.35-01.00 uur.

Brooklyn's Finest

(Antoine Fuqua, 2009) Gefragmenteerd verhaal over drie New Yorkse politiemannen die allen zo hun problemen hebben. Tango (Don Cheadle) lijdt eronder dat hij al eindeloos lang undercover in de drugswereld verkeert. Sal (Ethan Hawke) is zo wanhopig dat hij drugsgeld verstopt om een huis voor zijn hoogzwangere, doodzieke vrouw te kunnen kopen. En Eddie (Richard Gere) isde uitgebluste oudgediende die een week voor zijn pensioen nog kersverse agenten op sleeptouw moet nemen. Ze worden afwisselend gevolgd, kruisen soms elkaars pad maar vaker niet. Dat stoort allemaal niet omdat de makers goed en soepel met hun materiaal omgaan. Schuld en boete, de onzichtbare grens tussen goed en kwaad, geluk dat binnen handbereik ligt en toch ongrijpbaar blijft - Brooklyn's Finest kiest voor thema's waaraan menig politiedrama zich vertilde, maar blijft ruimschoots aan de goede kant van de dunne lijn. Niet in de laatste plaats omdat Fuqua in en rond East Brooklyn draaide, met bewoners als figuranten. Dat geeft de film authenticiteit die de melodramatische clichés voldoende compenseren.

BBC 1, 00.15-02.15 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden