Column

De FIFA en een ethische commissie, dat geloof je eigenlijk niet

Nederland en België hebben niet vals gespeeld bij de poging het WK voetbal 2018 binnen te halen. Dat was het verheugende nieuws in het rapport dat de Amerikaanse advocaat Michael Garcia opstelde op verzoek van de FIFA, de wereldvoetbalbond. Oké, daardoor waren we ook meteen kansloos, maar wel kansloos met een lelieblank blazoen en dat is ook wat waard.

Het rapport van Garcia (435 pagina's) ligt in een bom-bestendige kluis met tien sloten op een zéér geheime locatie met tien zwaarbewapende wachten voor de deur. En het is uitdrukkelijk de bedoeling dat het daar ook nooit meer uitkomt en langzaam wegschimmelt. We kennen slechts de samenvatting van veertig pagina's. En daarin staat dus dat Nederland en België zelfs de fietsen waarop Gullit en Cruijff destijds het bidbook kwamen inleveren weer keurig mee naar huis hebben genomen - en dus niet bij wijze van stemmenwerver aan FIFA-bestuurders hebben gegeven.

Er staat ook in dat Rusland en Qatar hooguit een klein beetje vals hebben gespeeld bij hun succesvolle verovering van de WK's, en een klein beetje vals vinden ze bij de FIFA hetzelfde als volkomen eerlijk, dus er was niks aan de hand.

Michael Garcia is voorzitter van de onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA. Het gecensureerde onderzoeksresultaat werd deze week bekendgemaakt door Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de ethische commissie.

De FIFA en een ethische commissie, dat geloof je eigenlijk niet. Het is even absurd als een ethische commissie van de camorra of een ethische commissie van IS.

Michael Garcia was verbijsterd dat zijn rapport onmiddellijk werd verdonkeremaand en teruggebracht tot een corrupte samenvatting. Dat toont maar weer eens aan dat ze in de VS nog altijd weinig kaas hebben gegeten van de voetbalcultuur in het algemeen en de FIFA in het bijzonder.

Er zijn de afgelopen jaren verschillende boeken verschenen die geen enkele twijfel laten bestaan aan de ware aard van de FIFA: FIFA, the men, the myths and the money (Alan Tomlinson), Foul! en Omertà, Sepp Blatter's FIFA Organised Crime Family (Andrew Jennings) en FIFA Mafia (Thomas Kistner). Boeken die op basis van degelijk onderzoek aantonen dat de FIFA, het overkoepelende orgaan van de grootste en populairste sport ter wereld, een bond met meer lidstaten dan de VN, een corrupte, criminele organisatie is. Met aan het hoofd, sinds 1998, de Zwitserse godfather Sepp Blatter (78).

Je hebt die boeken trouwens niet eens nodig om te weten wat de FIFA is. Een sportorganisatie die zijn belangrijkste toernooi verkoopt aan een stuk bloedhete woestijn met wat megalomane hoogbouw, wil niets liever dan de wereld haar grootmeesterschap in corruptie tonen.

Overigens hadden de Russen na het binnenhalen van het WK van 2018 uit voorzorg alvast alle tijdens de campagne gebruikte computers vernietigd - de rauwe vorm van papierversnipperen of mails wissen. Dat scheelde Eckert weer een hoop schrapwerk.

Zaak gesloten, zeggen ze bij de FIFA. De organisatie gaat vrolijk miljarden verdienen in Rusland en Qatar en dat is een stuk beter dan miljarden te moeten betalen die beide landen zouden claimen wanneer hen de WK's zouden worden afgepakt vanwege een openbaar corruptierapport.

Garcia gaat beroep aantekenen tegen het wegmoffelen van zijn rapport en het schijnt dat de FBI op de zaak zit. Maar de kans dat België en Nederland alsnog het WK van 2018 mogen gaan organiseren, lijkt me niettemin verwaarloosbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden