De fiets

U kent ze wel, van die onwaarschijnlijke, maar waar gebeurde verhalen. Vaak speelt toeval een grote rol, in alle gevallen hebben ze een verrassende ontknoping....

Willem Stortelder en Lochem

De straat in Alphen aan de Rijn, waar ik woonde tijdens mijn studie, stond vol met grofvuil en overbodig huisraad.

De gemeentelijke ophaaldienst trekt voorbij. Ik kijk op van mijn krant en volg van tweehoog het tafereel. Voorop twee vrachtauto's voor de grote stukken, daarachter een vuilniswagen met perscontainer voor de rest.

Zojuist parkeerde iemand zijn wat gedateerde sportfiets bij de bakker. De chauffeur van de eerste vrachtauto ontdekt de nog goede wielen van deze fiets, stapt uit en demonteert ze. Blij met de vondst neemt hij de wielen mee in zijn cabine en vervolgt hij stapvoets zijn weg.

Met een brood onder de arm vraagt een man aan de chauffeur van de tweede auto of deze weet waar zijn wielen zijn gebleven. Met excuses verwijst deze naar zijn collega in de vrachtauto aan het eind van de straat.

Enkele minuten later komt de man met zijn brood én zijn twee wielen teruggelopen. Hij groet vriendelijk. De chauffeur van de tweede auto volgt via zijn buitenspiegel nog even de gelukkige fietser en ontwaart dan in diezelfde spiegel een collega die net een wielloos frame prijsgeeft aan de perscontainer. Ik sluit het raam en lees mijn krant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden