Column

De festivallisering van de ziekte

Depressie een taboe? Welnee, de dip is hartstikke hip.

null Beeld
Beeld

Depressiviteit is een taboe, tetterden media maandag. Het bleek de aankondiging van het Depressiegala, een feest met BD'ers (Bekende Depressieven) in Theater Amsterdam.

Een taboe. Zou het echt? Ik geloof er niks van. De dip is hartstikke hip. Boekwinkels liggen vol persoonlijke verhalen, van Mike Boddé en Myrthe van der Meer. De poorten van de media staan wagenwijd open. Je hoefde het boek van Isa Hoes niet eens te lezen om het droeve verhaal over haar Antonie Kamerling uit je hoofd te kennen. In de storm van persoonlijke interviews struikel je over de BN'ers die het even niet meer zagen zitten. Zaterdag in NRC Handelsblad: zangers Roosbeef en Lucky Fonz III.

Taboes moeten geslecht, media zijn er dol op. Bij voorkeur 'het laatste taboe'. Op Google komen de meldingen in sneltreinvaart voorbij. 'Demotie, het laatste taboe doorbroken'. 'Is ongesteldheid het laatste taboe in vrouwensport?', vroeg het protestants-christelijke ochtendblad Trouw zich bezorgd af.

Wacht tot het laatste taboe geslecht is, er kan nóg een taboe komen: apart slapen binnen de relatie (Elsevier), samen genieten van porno (diverse websites), geen seks (The Post Online). Lichaamshaar. Bekkenbodemproblemen, aambeien. Op boekwinkeltjes.nl: Soloduiken, het laatste taboe in Nederland.

De NOS bracht maandag 'toevallig' verse depressiecijfers. Geen nieuws: 8 procent van de ondervraagden had 'aangegeven' (brrr) in 2014 een depressie te hebben gehad. 'Zo'n miljoen mensen.' Die hadden dat bij onderzoekers van het CBS 'aangegeven' (brrr). Zo'n taboe is het dus niet, om tijdens een telefoontje rond etenstijd moeiteloos je depressie op tafel te leggen.

Het Depressiegala slecht geen taboe, het is een symptoom van de festivallisering van de ziekte. Fietsen tegen kanker, trommelen tegen trombose - constant carnaval. Vorige week maandag (volgens anderen gisteren) was het zogenaamd Blue Monday, een bedenksel van een Britse kwakzalver. Het Amsterdamse theater organiseerde De grote depressieve kutavond, met 'een zwaarmoedige lezing' van Stephan Sanders en 'meestermopperaar' Maarten van Rossem. Een vrolijk kankeravondje.

Psychiater Esther van Fenema, organisator van het gala, was 'pissig' omdat er zo veel kankergala's waren, 'maar niemand organiseerde iets voor depressies'. Dat kon natuurlijk niet, zei ze ook in deze krant. Enkele pagina's verder stond een paginagrote portretfoto van Ineke Vernooij, '1964-2015'. Het was een advertentie: 3 juni, tijd voor de Tour du ALS.

Met de strijdkreet 'Taboe' in hun vaandel gaan media, medici en marketeers samen in polonaise. Ieder wordt ze er beter van, maar wie wordt er precies geholpen?

Het Depressiegala heb ik gemeden. Op YouTube hervond ik dat liedje van Brigitte Kaandorp, dat ik blijmoedig meezong: Ik ben ziek en jij gaat dood/ aan kwikvergiftiging of lood/ Ja, wij zijn in grote nood/ En het bloed kleurt alles rood/ Ik ben ziek en jij gaat dood.

Daar werd ik heel erg vrolijk van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden