De felle strijd om de moslimstem: waarom Denk gaat winnen in Rotterdam

In Rotterdam strijden twee politieke partijen voor de stem van de 90 duizend moslims in de stad: het zachte, idealistische Nida en het rauwe, realistische Denk. Aflevering 6: Waarom Denk gaat winnen.

Fractievoorzitter Tunahan Kuzu presenteert Stephan van Baarle (R) als lijsttrekker van DENK in Rotterdam voor de komende gemeenteraadsverkiezingenBeeld anp

De filosoof en de straatvechter. Die staan in Rotterdam tegenover elkaar in de strijd om de islamitische stem. Althans, zo ziet Brahim Bourzik het, de hoofdredacteur van de Moslimkrant.

De filosoof, dat is Nida, de door de islam geïnspireerde lokale partij die in 2014 uit het niets 2 raadszetels wist te bemachtigen. Kijk maar in hun verkiezingsprogramma, waarin zinnen staan als deze: 'Pessimisme is voor hen die het zich kunnen permitteren. Optimisme is voor degene die geen andere keus heeft.'

De straatvechter is Denk, de landelijke partij van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die nu voor het eerst meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. In hun programma spat de felheid van de pagina's. 'De tijd dat Rotterdammers afgerekend worden op hun identiteit, moet afgelopen zijn.'

Welke van de twee partijen weet de meeste van de 90 duizend Rotterdamse moslims te overtuigen op ze te stemmen? Hoe ziet hun achterban eruit? En welke banden onderhouden Denk en Nida met conservatieve groeperingen in binnen- en buitenland?

Daar wil Bourzik (50) best iets over zeggen. Afspreken bij hem op de kantoor kan alleen niet, zo laat hij voor het gesprek weten. De Moslimkrant hééft namelijk geen kantoor. Dat moet er wel komen, maar eerst moet hij met zijn onlinenieuwsplatform geld gaan verdienen en vervolgens kan hij de boel gaan uitbouwen. Zodat over pakweg vijftig jaar - want dat is zijn droom - de Nederlandse moslimgemeenschap een volwaardige eigen krant heeft, 'iets tussen het Algemeen Dagblad en Trouw in'.

Nida's frisse toon

Bourzik was van 1998 tot 2006 raadslid van Groenlinks in Rotterdam. 'De eerste Marokkaanse Rotterdammer die ooit is gekozen in de gemeenteraad', zegt hij. Banden met Nida en Denk heeft hij niet, behalve dat hij met ze spreekt over 'primeurtjes' voor de krant. De Moslimkrant is een onafhankelijk medium, benadrukt de onbezoldigde hoofdredacteur, dat kritisch schrijft over beide partijen. En willen ze bij hem adverteren, dan slaat hij dat af, hoezeer hij het geld ook kan gebruiken. Zo houdt hij het zuiver.

Natuurlijk kent hij de partijen goed. En ter voorbereiding van het Islamdebat, dat de Moslimkrant donderdagavond samen met RTV Rijnmond organiseert, heeft Bourzik de verkiezingsprogramma's van Denk en Nida doorgenomen. De partijen spreken zich allebei uit voor verbinding en tegen discriminatie, voor gelijke kansen en tegen uitsluiting. Maar de toon verschilt, valt hem op: filosofisch en idealistisch bij Nida, rauw en realistisch bij Denk.

Nida-lijsttrekker Nourdin el OualiBeeld anp

Dat filosofische van Nida vindt Bourzik wel verfrissend. De partij van lijsttrekker Nourdin el Ouali beschrijft een ideale samenleving waar ruimte is om elk geloof te praktiseren, waar mensen respectvol met elkaar samenleven en goed voor elkaar zorgen. 'Maar het heeft niet veel te maken met de politieke realiteit. Ik mis targets. Waar kunnen we Nida over vier jaar op afrekenen?'

Volgens Bourzik gaat de partij het vooral goed doen onder Marokkaanse jongeren 'die bewust bezig zijn met de zachte kant van de islam'. Ook verwacht hij dat de partij stemmen krijgt van 'een paar Pakistani en wat jonge Surinaamse moslims'. Daarmee is Nida dan goed voor hooguit 2 van de 45 Rotterdamse zetels, verwacht hij.

De 'wraak' van Denk

De kansen voor Denk schat hij hoger in. De straatvechter zal zich beter dan de filosoof staande kunnen houden in het gepolariseerde debat, waar naast Leefbaar Rotterdam ook de PVV een pittig rechts geluid laat horen dit jaar.

Ook kan Denk vermoedelijk rekenen op steun vanuit de Turkse gemeenschap, veelal aangespoord door de diverse moskeebesturen, die in tegenstelling tot de meeste Marokkaanse moskeeën wél stemadvies geven. 'Milli Görüs en Diyanet zullen hun mensen achter de schermen oproepen om op Denk te stemmen.'

Daarnaast haalt Denk stemmen onder Marokkaanse jongeren 'die boos zijn omdat ze geen baan hebben, niet bij de discotheek naar binnen mogen of onterecht bekeurd worden', zegt Bourzik. 'Ze willen wraak nemen. Het zijn vooral proteststemmen.' Al met al moet de partij in Rotterdam aan 4 à 5 zetels kunnen komen, denkt Bourzik.

Brahim Bourzik het, de hoofdredacteur van de MoslimkrantBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Cruciale rol?

Kunnen deze partijen dan ook een rol van betekenis spelen bij de vorming van een nieuw college? Dat verwacht Bourzik niet. Leefbaar Rotterdam heeft al gezegd niet met Denk te willen samenwerken en ook het CDA sluit de partij uit. 'Net als de PVV is het een polariserende partij die groepen tegenover elkaar zet', liet de CDA-lijsttrekker in het Algemeen Dagblad optekenen.

En Nida? Die partij maakt samen met Groenlinks, de PvdA en de SP deel uit van het Links Verbond, dat door Leefbaar Rotterdam direct werd omgedoopt tot het 'links-islamitische blok'. Als deze partijen samen de grootste worden, willen ze het initiatief nemen voor een college 'over links', zo is het idee.

Bourzik ziet dat niet zo gauw gebeuren. Mogelijk sneuvelt het verbond zelfs nog voor de verkiezingen, omdat de achterban van de PvdA en de SP toch gaat twijfelen aan samenwerking met een partij die de islam als uitgangspunt heeft.

Die twijfel zal worden gevoed door de geruchten dat Nida banden onderhoudt met omstreden clubs. Zo staat op de lijst van Nida een oud-bestuurslid van de UETD, de Europese tak van de AKP van de Turkse president Erdogan. Ook is er onduidelijkheid over contacten die de lijsttrekker onderhoudt met Hamas en de Moslimbroederschap.

'Ik weet niet of Nourdin el Ouali zulke contacten heeft', zegt Bourzik. 'Wel weet ik dat hij zich inzet voor de Palestijnen in Gaza, dat wordt bestuurd door Hamas. Dat is niet verstandig. Politici in Nederland moeten zich met Nederland bezighouden. De toekomst van hun kiezers ligt hier. Ze moeten politieke kwesties uit andere landen niet importeren. Daarmee zetten ze zichzelf buitenspel.'

Het Islamdebat is donderdag vanaf 19.00 uur te volgen via Radio Rijnmond.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseren de Volkskrant, campagnebureau BKB en omroep WNL de verkiezing van het beste gemeenteraadslid van Nederland. Stemmen op de twaalf overgebleven kandidaten kan hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden