De farao's van het wielrennen

Waar Rooks is, is Theunisse, was lang een uitspraak in de Nederlandse wielersport. Het onafscheidelijke duo wordt geëerd met een boek en een tentoonstelling.

AMSTERDAM - Steven Rooks zegt: 'De spijt komt wel een beetje laat.' En Gert-Jan Theunisse: 'Ze hadden er allang een streep onder moeten zetten.'


Een kleine dertig jaar na dato zijn ze nog even eensluidend in hun opvattingen, ook bij het gesprek van de dag: de onthullingen van het dopinggebruik in de ploeg van Lance Armstrong.


Hun antwoorden klinken stuurs en dat is logisch. Eigenlijk was het hun dag om in het middelpunt van de belangstelling te staan. De oud-wielrenners Rooks en Theunisse worden donderdag in het Olympisch Stadion geëerd met een tentoonstelling en met de presentatie van een duo-biografie Een koningskoppel herenigd.


De foto's op de tentoonstelling getuigen van hun eengszindheid. Het is zoals het dertig jaar geleden spreekwoordelijk werd gezegd: 'Waar Rooks is, is Theunisse.' Aan het eind van de jaren tachtig maakten ze furore als het tweekoppige monster van het Nederlandse wielrennen.


Rock 'n' roll

Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse gaven kleur aan de Tour de France, zoals geen Nederlandse coureur dat nadien ooit heeft gekund. Met hun lange lijven in de strakke bedrijfskleding van PDM dansten ze over de Alpen en de Pyreneeën. Zoals hun oud-collega Rob Harmeling ooit zei: 'Met Rooks en Theunisse deed de rock 'n' roll zijn intrede in het wielrennen.'


Muziek speelt ook een belangrijke rol in de catacomben van het Olympisch Stadion. Bij de entree klinkt hardrock uit de luidsprekers: I was made for loving you van de Amerikaanse groep Kiss, een favoriet van hen beiden.


De jaren negentig waarin het vernis losliet, wordt geïllustreerd met This is the end van The Doors. En het gedeelte over de Alpe d'Huez, de Alpencol waarop ze beiden een keer glorieerden, gaat gepaard met een liedje van The Kinks: thank you for the days.


Het idee voor de biografie ontstond in een gesprek waarin Rooks met teleurstelling vaststelde dat er nog nooit een boek was geschreven over Theunisse en hem. Peter Tetteroo was het er mee eens en wierp zich meteen op als de aanstaande auteur.


Het koningskoppel is volgens hem zo bijzonder omdat de vriendschap en collegialiteit onvoorwaardelijk was. 'Er is in het wielrennen nooit een duo geweest dat zo gezamenlijk optrok als die twee.'


Die vriendschap was er opeens, nog niet eens zozeer bij hun eerste werkgever Raleigh als wel bij PDM. Ze deelden een zekere stugheid en een achterdocht tegenover de buitenwereld. In hun sportbeoefening waren ze eerder elkaars tegenpolen en liet het natuurtalent Rooks zich opjutten door het werkpaard Theunisse.


Supervedettes

De Siamese tweeling werden ze destijds genoemd, maar dat gaat Harrie Jansen, de bedenker van het PDM-concept, niet ver genoeg. 'Het waren supervedettes', zegt hij in het boek. 'Koningskoppel of Siamese tweeling vind ik te zacht uitgedrukt. Het was meer keizerlijk of zoiets als een twee-eenheid van farao's, als dat bestaat.'


Halverwege de jaren negentig, aan het eind van hun loopbaan, breekt de twee-eenheid. Ze krijgen ruzie, al is het eerder een onuitgesproken onenigheid. Maar sinds een paar jaar is er weer geregeld contact en dat krijgt gestalte in de Rooks-Theunisse Classic, een toertocht. Vandaar ook de boektitel: Een koningskoppel herenigd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden