Column

De evangelicals staan voor een onaangename keus

Uit e-mails die door WikiLeaks zijn gelekt, is gebleken dat het establishment van de Democratische Partij getracht heeft presidentskandidaat Bernie Sanders tegen te werken in zijn strijd met Hillary Clinton. In christelijke staten als Kentucky en West-Virginia hebben kaderleden een fluistercampagne opgezet, waarin Sanders werd afgeschilderd als een ongelovige Jood.

Max Pam
null Beeld afp
Beeld afp

'So what?', zult u zeggen.

Maar zo werkt het niet in de Verenigde Staten, waar het geloof van de presidentskandidaten altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Dominees hielden al hagepreken tegen de vermeende atheïstische denkbeelden van Abraham Lincoln en in die houding is sindsdien weinig veranderd.

Een stroming die je als presidentskandidaat maar beter niet voor het hoofd kunt stoten, is die van de evangelicals. Die heb je in allerlei soorten en maten, maar over het algemeen zijn het conservatieve protestanten, die uitgaan van een persoonlijke relatie met God. Meer EO dan NCRV.

Politiek gezien staan de evangelicals vaak voor een dilemma: moeten zij voor de meest gelovige kandidaat stemmen, of voor de meest conservatieve? Die tegenstelling speelde toen de Democraat Jimmy Carter het in 1980 opnam tegen republikein Ronald Reagan. Weliswaar was Carter een godvrezende pindaboer die als kind graag naar de zondagsschool ging, toch kozen de evangelicals in meerderheid voor de Hollywood-acteur Reagan, die zelden in de kerk werd gesignaleerd en ook nog eens was hertrouwd.

Ook deze keer staan de evangelicals voor een onaangename keus. Hillary Clinton is ongetwijfeld veel te liberaal, maar Trump? Vandaar dat Trump inmiddels druk bezig is zo vroom mogelijk over te komen. Als presbyteriaan gaat hij ineens met zijn gezin naar de kerk en ook heeft hij bekendgemaakt een groot verzamelaar van bijbels te zijn. Opmerkelijk was de toespraak van Trumps vroegere rivaal en huidige bondgenoot, Ben Carson, die op de Republikeinse Conventie een vurige toespraak hield waarin hij Hillary direct koppelde aan de werken van de duivel. Die Carson is nota bene een gelauwerde neurochirurg - dat kan alleen in Amerika.

Een tegenslag kreeg Trump te verwerken toen de paus zich uitliet over Trumps plannen om een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico te laten verrijzen. Franciscus zei: 'Iemand die alleen maar aan het bouwen van muren denkt - waar ze ook mogen komen - en niet aan het bouwen van bruggen, zo iemand is geen christen.' Waarop Trump antwoordde dat hij het hemeltergend - 'disgraceful' - vond dat de paus de oprechtheid van zijn geloof in twijfel trekt.

Het grappige is evenwel dat Trump zelf niets anders doet bij zijn tegenstanders. Op een bijeenkomst in New York met christelijke leiders vroeg Trump zich af: 'Waarom weten wij zo weinig van Hillary's opvattingen over religie?' Onmiddellijk kwamen Amerikaanse methodisten - daar zegt ze bij te horen - in het geweer om te verklaren dat Hillary haar kinderen wel degelijk in de goddelijke spirit heeft opgevoed en dat zij een toegewijd christen is. Overigens pakte Trump zijn belangrijkste Republikeinse rivaal op Twitter nog harder aan: 'Hoe kan Ted Cruz een evangelische christen zijn, als hij zo liegt en oneerlijk is?'

In het licht van dit religieus gehakketak lijkt de keus van Hillary voor Tim Kaine als running mate een heel bewuste. Kaine is katholiek. 'Net als John F. Kennedy', wordt er al bij gezegd. Maar Kaine is meer. Hij is volgens The Washington Post zelfs 'een paus Franciscus-katholiek'. Ab imo pectore - uit het diepst van zijn hart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden