De Europese Partij vindt Europa geen grap, maar mooi

Omdat ze zich schamen én omdat ze kwaad zijn. Daarom hebben ze De Europese Partij opgericht. Hun Europa kent een échte Europese regering met een rechtstreeks gekozen president, een parlement dat ook daadwerkelijk democratische controle kan uitoefenen, één Europese defensie en een Europees referendum....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De Europese Partij presenteerde zich donderdag in het Haagse Nieuwspoort. Keurige angry young men. Werkend bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), het ministerie van Onderwijs of nog studerend aan de heao. Het ergert hun dat veel burgers Europa slechts zien als een grap. 'De meesten denken bij Europa alleen aan europarlementariërs die te veel declareren. Maar Europa is juist mooi. En ook heel belangrijk', zegt voorzitter Cees Nieuwenkamp fel.

De oprichters schamen zich kapot voor het Europa dat in de kwestie-Kosovo zo duidelijk heeft gefaald. Was de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal vlak na de oorlog niet juist opgericht om bij te dragen aan vrede op het continent? Kwaad zijn ze op alle europarlementariërs, regeringsleiders en alle andere politici die er na vijftig jaar praten nog niet in zijn geslaagd Europa werkelijk democratisch te maken.

Volgend jaar, op 10 juni, wil

De Europese Partij meedoen aan de Europese verkiezingen. 'Zo'n eerste keer denk ik dat we alleen in Nederland een afdeling hebben. Maar we hopen uiteindelijk op vertakkingen in alle Europese landen. Ook in die landen die nu nog niet bij de EU horen', zegt Nieuwenkamp.

De oprichters zijn jong. Nieuwenkamp is 28 jaar, pr-man Paul Visser, beoogd lijsttrekker, 25, en Roel Nieuwenkamp, broer van Cees, 27. 'We hebben inmiddels zo'n zeventig leden. Ik denk dat de meesten rond de dertig zijn', zegt Visser. 'We richten ons ook vooral op kiezers tussen de 18 en 45 jaar. We denken dat ons idee bij jongeren meer zal aanslaan dan bij ouderen. Voor mijn opa is Spanje nog steeds ver weg, voor mij niet', aldus Nieuwenkamp.

Vele discussies hebben de oprichters gehad over hun Manifest. 'We wilden elkaar prikkelen', herinnert Nieuwenkamp zich. 'Want we realiseren ons dat we commentaar zullen krijgen. Dan moet je een gedegen product neerleggen.' Fel waren de gesprekken over de vraag of hun Europa nu regels moest stellen die voor alle landen hetzelfde zijn, of alleen moest praten over harmonisatie.

'We vinden dat de Europese regering alleen moet praten over zaken die grensoverschrijdend zijn. Toch hoort daar ook het strafrecht bij. Kijk maar naar de kinderporno via Internet. Het moet niet zo zijn dat daar in het ene land slechts een jaar gevangenisstraf voor staat en in het andere tien jaar. We hebben uiteindelijk besloten dat onze partij streeft naar harmonisatie.'

In hun verkiezingsprogramma's valt een aantal actiepunten op: strengere straffen, legalisering van softdrugs, een mondiale, vrijwillige geboortebeheersing en de introductie van de Groen Sociale Markteconomie.

Tot voor kort kregen ze vaak één en dezelfde negatieve reactie op hun initiatief: o, die partij is zeker extreem rechts. 'Maar dat zijn we absoluut niet', zegt Nieuwenkamp, die verwijst naar de paragraaf over immigratie. 'Europa is altijd een gastvrij continent geweest. Dat moet zo blijven.'

'Waarom mensen op ons moeten stemmen? Omdat ze in een democratisch Europa moeten willen wonen', zegt Nieuwenkamp. 'Waar je als burger invloed op kunt hebben', vult Visser aan. Natuurlijk hopen ze op een zetel in 1999. 'Maar ook als we niet direct succes hebben, gaan we door.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden