Commentaar

De eurogroep maalt niet om de dreigende 'Grexit'

Syriza krijgt vier maanden de tijd om alsnog het noodzakelijke krediet in de eurozone op te bouwen.

De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis en de Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld ANP

Jeroen Dijsselbloem, hoofdrolspeler in de onderhandelingen met de Griekse regering over het voortzetten van de steunverlening, zei het zo: 'Vertrouwen komt te voet en gaat te paard'. De eurogroep zag zich genoodzaakt Syriza een stevige ontgroening te geven, nadat de nieuwe premier Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis als olifanten door de Europese porseleinkast hadden gebanjerd.

Ze provoceerden met verwijzingen naar het nazi-verleden van Duitsland, ze dachten hun schuldeisers de les te kunnen lezen over het te voeren beleid en ze wezen voortzetting van het steunprogramma hooghartig van de hand. Het resultaat was een opmerkelijke eensgezindheid van Noord- en Zuid-Europese eurolanden om de Grieken mores te leren. Intussen werd de druk op Syriza aan het thuisfront opgevoerd: de Grieken stonden in lange rijen voor de banken om hun spaargeld weg te halen. De Griekse bevolking zelf bleek wel degelijk doordrongen van de ernst van de situatie.

Herstel van vertrouwen

Nog altijd willen de Grieken niets weten van een vertrek uit de euro. Dat is verstandig, maar het versterkt hun onderhandelingspositie allang niet meer. In de eurogroep haalt men zijn schouders op als de 'Grexit' als dreigement op tafel komt. Maris Lauri, minister van Financiën van Estland, zei hardop dat Europa zich best een Grexit kan veroorloven. Estland heeft een lagere levensstandaard dan Griekenland, maar moet wel meebetalen aan de steun voor de Grieken.

Griekenland zal dus genadebrood moeten eten en zich de curatele van de gehate troika, de ECB, het IMF en de Europese Commissie, moeten laten welgevallen. Herstel van het vertrouwen is het enige dat Griekenland binnen de euro kan houden. Want deze zomer komt het er echt op aan. Dan zal Griekenland moeten laten zien dat het de begroting, die nu als gevolg van minder belastinginkomsten en meer overheidsuitgaven uit de rails is gelopen, weer in de hand heeft.

Het overgrote deel van de steun die de Grieken krijgen gaat zitten in de financiering van de gigantische overheidsschuld, aan rentebetalingen en aan het overeind houden van de Griekse banken. Het is een last die economisch herstel in feite onmogelijk maakt - en dus door Europa verlicht moet worden. Maar dat zal alleen gebeuren wanneer Syriza vertrouwen weet te wekken door orde op zaken te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden