De eurocrisis levert de schatkist juist 7,5 miljard op

De historisch lage rente die Nederland betaalt door de eurocrisis leverde minister De Jager (Financiën) tussen 2009 en 2011 een meevaller op van 7,5 miljard euro. Daarmee zijn de extra kosten van de crisis - redding ABN Amro; gestegen begrotingstekort; noodlening voor Griekenland - nagenoeg gedekt.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën. © ANP

Het door de Volkskrant berekende rentevoordeel - dat wordt bevestigd door het ministerie van Financiën - loopt de komende jaren verder op. De miljardenmeevaller voor De Jager staat haaks op de bewering van met name PVV, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren dat de Griekse crisis de Nederlandse belastingbetaler alleen maar geld kost.

Vorige week leende Nederland 1,1 miljard euro op de kapitaalmarkt (looptijd drie maanden) tegen een rente van 0,12 procent. Ook voor langer lopende staatsleningen (tien jaar) betaalt het kabinet een zeer lage rente: 2,4 procent. Dat is ruim 1 procent minder dan het voor de crisis betaalde. Nederlands schuldpapier wordt, net als het Duitse, door investeerders gezien als een veilige, stabiele belegging in de grillige financiële markten.

Gunstige tarieven

De zeer gunstige tarieven voor Nederland en Duitsland vinden hun tegenhanger in zwakkere eurolanden als Italië en Spanje. Beleggers vragen daar historisch hoge rentes omdat ze vrezen dat de landen niet in staat zullen zijn hun schulden af te betalen.
De rentedaling voor Nederland is sinds 2009 een feit. Had De Jager in dat jaar dezelfde rente moeten betalen als in 2007, dan was hij 2,7 miljard euro duurder uit geweest voor de uitgifte van nieuwe staatsleningen en schatkistpapier (kortlopende leningen). In 2010 bedroeg het voordeel 2,8 miljard, in 2011 ruim 2 miljard euro. Nederland ververst jaarlijks ongeveer 15 procent van de totale uitstaande staatsschuld (390 miljard euro).

Het ministerie van Financiën benadrukt dat de staat als gevolg van de crisis ook meer moest lenen, onder meer om ABN Amro overeind te houden. Daarnaast profiteert het ministerie niet maximaal van de ultralage rentetarieven omdat het zich met verzekeringen indekt tegen rentestijgingen in de toekomst.
Verder staat Nederland voor 55 miljard euro garant voor het Europese noodfonds. De Jager verwacht echter niet dat die garanties worden aangesproken.

Tegenvaller

Als met deze nadelen rekening wordt gehouden, resteert er volgens Financiën geen meevaller maar een tegenvaller van ongeveer 300 miljoen euro per jaar. De crisis gaat daarmee nagenoeg aan de schatkist voorbij. Daarnaast betaalt Griekenland rente aan Nederland over het geleende geld: 23,6 miljoen euro in 2010, dit jaar 90 miljoen, oplopend naar 273 miljoen in 2015.

Meer in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden