Column

'De eredivisie als show van Geer en Goor'

Studio Sport is op zaterdag- en zondagavond een aaneenschakeling van flaters, een sportieve variant van de Geer & Goor-show. Laat ik het zo zeggen: je moet ervan houden, schrijft columnist Paul Onkenhout.

Gerard Joling en GordonBeeld ANP

Hoe diep het Nederlandse voetbal is gezonken, hoe ernstig de crisis is en hoe groot het verval, bleek donderdag uit een smeuïg artikel in De Telegraaf. Het ging over Celtic - Ajax (2-1) en het was een wanhopige reactie op de kritiek van de 'buitenwacht' op het optreden van de Nederlandse kampioen in Glasgow.

Wie dat zijn, de buitenwacht, werd niet nader omschreven. Misschien ging het over boze twitteraars, of over Youri Mulder, die zich als NOS-analyticus nogal leek te storen aan het ondoeltreffende getrut van Ajax.

Na de wedstrijd waren de verslaggevers Driessen en Verweij in het 'statige Grand Central Hotel' - heerlijk detail - Ajax-directeur Overmars tegen het lijf gelopen. Hij wist toen al dat 'de kortzichtigheid alweer regeerde en de kritiek op de clubleiding en spelers was losgebarsten in Nederland'.

Ik vond het allemaal nogal meevallen, op Twitter en op tv. Ik nam eerder berusting waar dan woede, maar goed, Overmars had iets anders gemerkt. Om te onderstrepen hoe ernstig de situatie was, werd gemeld dat zijn gezicht 'op onweer' stond.

Opportunistisch geroeptoeter
De Telegraaf en Overmars deden daarna wat je in dit soort gevallen het beste kunt doen: de tegenaanval kiezen. De critici werd in het pamflet op de eerste sportpagina 'opportunistisch geroeptoeter' verweten.

 
Overmars wist na het verlies tegen Celtic dat 'de kortzichtigheid alweer regeerde en de kritiek op de clubleiding en spelers was losgebarsten in Nederland'.

Opportunistisch geroeptoeter, dan weet iedereen waaraan hij toe is. Wie vaststelt dat de revolutionairen bij Ajax over het hoofd hebben gezien dat ook in 2013 moet worden gewonnen, niet alleen over vijf of tien jaar, is een opportunistische roeptoeter.

Even los van die fluwelen revolutie en de mogelijke zegeningen: wat is er gebeurd dat de kampioen van Nederland niet in staat is te winnen van een armetierige Schotse tegenstander met een groot hart, maar de techniek van een topklasser?

Waarom wordt FC Utrecht in een voorronde van de Europa Cup uitgeschakeld door een club uit Luxemburg, LUXEMBURG, is Feyenoord niet opgewassen tegen - even opzoeken - Koeban Krasnodar en verliest Vitesse van een club die Petrolul heet?

Het is crisis
Het is crisis en het is officieel. Ajax verliest van Celtic en het is geen incident. De Nederlandse competitie is een lachertje, letterlijk. Studio Sport is op zaterdag- en zondagavond een aaneenschakeling van flaters, een sportieve variant van de Geer & Goor-show. Laat ik het zo zeggen: je moet ervan houden.

 
Waarom wordt FC Utrecht in een voorronde van de Europa Cup uitgeschakeld door een club uit Luxemburg, LUXEMBURG, is Feyenoord niet opgewassen tegen - even opzoeken - Koeban Krasnodar en verliest Vitesse van een club die Petrolul heet?

De armoede mist zijn uitwerking niet. Jonge spelers weten niet hoe snel ze moeten wegkomen, talentvolle buitenlanders mijden Nederland angstvallig. De inkomsten zijn door de crisis, de echte, fors teruggelopen. Noodgedwongen hebben de clubs hun elftallen verjongd.

Geen opzienbarende constateringen
Dit zijn allemaal geen opzienbarende constateringen. Iedereen ziet hetzelfde. In een interview met Spits zei Patrick Kluivert, tegenwoordig assistent-bondscoach, deze week dat het niveau van sommige eredivisiewedstrijden schrikbarend is. Dat is vooral zorgwekkend, zei hij, omdat 40 procent van de selectie van het Nederlands elftal uit eredivisiespelers bestaat.

Voor iemand die met Ajax ooit Real Madrid, AC Milan en Bayern München volkomen murw speelde en zonder één nederlaag de Champions League won, drukte Kluivert zich nog voorzichtig uit. De angst om het eigen nest te bevuilen, zit diep in het voetbal.

Sinds Louis van Gaal heeft gezegd dat de eredivisie 'minstens gelijkwaardig' is aan de Italiaanse Serie A en dat RKC niet onderdoet voor Aston Villa ('daar is weinig verschil tussen') kijk ik nergens meer van op. Op een handjevol journalisten na, allemaal opportunistische roeptoeters, doet iedereen alsof er niets aan de hand is.

Misschien is dat maar beter ook. We kunnen niet blijven toeteren. Laten we het gezellig houden, de tekortkomingen negeren en Ajax-trainer Frank de Boer nazeggen dat helaas niet altijd de beste ploeg wint.

Naar Studio Sport kijken we in deze crisistijd dan maar zoals we kijken naar het gestuntel van Geer en Goor: lachend tegen wil en dank.

 
Sinds Louis van Gaal heeft gezegd dat de eredivisie 'minstens gelijkwaardig' is aan de Italiaanse Serie A en dat RKC niet onderdoet voor Aston Villa ('daar is weinig verschil tussen') kijk ik nergens meer van op
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden