De enige vraag die ertoe doet: hoe is het met de vrouwen?

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Het is een moment van intens voyeurisme: de opkomst van François Hollande bij zijn grote halfjaarlijkse persconferentie. Hoe zou de Franse president zich houden, na de barrage van publiciteit die de afgelopen week over hem heen kwam? Zeshonderd journalisten uit Frankrijk en de rest van de wereld zitten op goudkleurige stoeltjes te wachten in de uitbundig gedecoreerde Salle des Fêtes van het Elysée.

Hollande staat bekend om zijn incasseringsvermogen. Vastberaden en strijdlustig kwijt hij zich van zijn taak. Alsof er niets aan de hand is, zet hij zijn plannen voor de Franse economie nog eens uiteen. Met oudjaar heeft hij op televisie gezegd dat hij de belastingen en sociale premies wil verlagen om het bedrijfsleven meer lucht te geven. Hij moet met een spectaculair vervolg komen, anders zal zijn verhaal geheel wegvallen in het rumoer over Valerie Trierweiler en Julie Gayet. De president kondigt een lastenverlichting van 30 miljard euro voor het bedrijfsleven aan, door het schrappen van de werkgeverspremie voor de kinderbijslag.

Dan komt de eerste vraag, door Alain Barluet, voorzitter van de presidentiële pers. Na een omstandige introductie gaat hij opeens recht op het doel af: 'Is Valerie Trierweiler nog altijd de première dame van Frankrijk?'

Hollande geeft geen krimp: 'Privézaken worden privé behandeld. met respect voor ieders intimiteit. Iedereen wordt in zijn leven op de proef gesteld. Dat is nu bij ons het geval. Dat is pijnlijk. Maar ik zal vandaag geen enkele vraag over dit onderwerp beantwoorden', aldus de president. Wel belooft hij duidelijkheid over zijn privéleven te geven voor 11 februari, als een staatsbezoek in de Verenigde Staten op het programma staat. Daarnaast laat hij doorschemeren dat hij geen aanklacht zal indienen tegen het roddelblad Closer.

Na dit een-tweetje met Barluet is de spanning uit de lucht. Het gaat alleen nog over staatszaken, vooral over de economie. Hollande presenteert zijn economische plannen in het kader van de Franse grandeur. 'Als Frankrijk een groot land wil blijven, als het zijn rang in de wereld wil behouden, als het meester over zijn eigen bestemming wil blijven, dan moet het zijn economische kracht terugvinden', aldus Hollande. 'Dat kan alleen met behulp van het bedrijfsleven.'

De president herhaalt zijn voorstel voor een pacte de responsabilité. De overheid verlaagt de belastingen, sociale premies en overheidsuitgaven. Naast de lastenverlichting van 30 miljard euro kondigt Hollande ook nog eens 50 miljard aan overheidsbezuinigingen tot 2017 aan, 4 procent van het nationale budget. In ruil daarvoor moet het bedrijfsleven investeren en mensen aannemen.

Hollande geeft ook antwoord op de vraag of hij nu socialist, sociaal-democraat of sociaal-liberaal is. 'Ik ben sociaal-democraat, maar ik ben niet gewonnen voor het liberalisme, want de staat neemt het initiatief voor dit pact.'

Zo eindigt de bijeenkomst die met zo veel spanning tegemoet werd gezien als een doodgewone persconferentie. François Hollande begint weer op Monsieur Normal te lijken, in de pronkzaal van het Elysée, het paleis dat Lodewijk XV in 1753 kocht voor zijn favoriete maîtresse, Madame De Pompadour.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden