De ene droomreis is de andere niet

De winnaars van de Reis van je Leven-prijsvraag werden vrijdag gefêteerd in het Afrika Museum. Met Chris Zegers (RTL4) en Gert Nieuwboer (SNP) zat Toine Heijmans in de jury....

Toine Heijmans

Als de honderden inzendingen in de strijd om de Reis van je Leven een staalkaart vormen van de Nederlandse droomreisbehoefte, dan bestaan er in dit land vijf soorten reizigers.

1. De zorgelozen. Die maakt het niks uit waar ze terechtkomen, als het maar zonnig is, en ver – dat de paden platgetreden zijn, maakt ze evenmin iets uit. ‘Gewoon lekker samen met mijn vriend de onbegrensde mogelijkheden van dit land ontdekken, dat is mijn droomreis’, schreef Evelien H. en ze stelde zich een trip voor langs de highlights van de VS: Las Vegas, Yellowstone, Hollywood – the works. Ze kwam er ongelooflijk ver mee in de wedstrijd – haar reis kreeg op één na de meeste stemmen in de strijd om 5000 euro op volkskrantreizen.nl.

Heerlijk enthousiasme dat ook bij andere deelnemers is terug te vinden. ‘Mijn romantische droomreis’, schrijft Hommerson, ‘wil ik graag op Curaçao beleven. Mooie witte stranden met palmbomen en mooi blauw water. Samen met m’n vriendje heerlijk bruin bakken in de zon.’ Droomreizen, in letterlijke zin, maar de jury wilde meer dan toerisme alleen.

2. De rootsreizigers. Velen grepen de wedstrijd aan om eindelijk eens de familiegeschiedenis achterna te reizen. Voorbeeld: Rachel Janiuk, die wil weten waar haar rare achternaam vandaan komt en daartoe het leven van haar (Poolse) opa wilde volgen van Normandië naar Siberië naar Zuid-Afrika. Jacqueline van den Berg wil ook haar opa achterna – daarover verderop meer, want zij heeft gewonnen.

3. De goeddoeners. Fietsen voor Tibetaanse weeskinderen. Vrijwilligerswerk voor Child Surgery Vietnam. Een weeshuis in de buurt van Durban. Dansend naar een betere toekomst voor Colombia. Niet iedereen is enkel bezig met zichzelf.

4. De thematici. Verreweg de grootste groep. Een reis, zeggen wij hier altijd op de reisredactie, moet een doel hebben en bij al die inzendingen zaten schitterende thema’s: langs de randen van Europa, langs de As van het Kwaad, op zoek naar de oude Sovjet-Unie, op zoek naar sporen van Jacques Brel. Ook boeken doen het goed (in het spoor van Kruistocht in Spijkerbroek) evenals muziek: op zoek naar de sporen van Jacques Brel.

Geen winnaar, maar belangrijk om te noemen is het speciale reisvoorstel van A. Turksema, dat Mijn leerlingen heet. Elf jaar geleden waren kinderen uit Wit-Rusland bij hem op bezoek, de nu 75-jarige ex-docent uit Roden. Die wil hij opzoeken. ‘Nu zou ik willen zien wat er van hen is geworden. Is het gelukt waar ze van droomden? Hebben ze het beroep gevonden dat ze wilden? En zou Tatjana nog weleens, bij mooi weer, op blote voeten lopen, om zo haar schoenen te sparen?’

Wow.

We klagen niet maar och, och wat hadden we het als jury moeilijk met zoveel prachtig materiaal. En als je al die genomineerde reizigers dan bij elkaar ziet, gistermiddag in het Afrika Museum in Berg en Dal, gun je ze allemaal die 5000 euro.

Enfin.

De schrijver Alain de Botton heeft eens gezegd dat de reiziger zijn reisbestemming kiest op basis van wat hij thuis mist. Langs die meetlat gemeten missen de drie winnaars van de wedstrijd De Reis van je Leven:

1. Een Engelse opa. Onbetwist de winnaar van deze wedstrijd is rootsreiziger Jacqueline van den Berg. Haar opa heette George Henri William Bibby, en werd als soldaat in de Eerste Wereldoorlog naar de slag bij Gallipoli in Turkije gedirigeerd. Hij vocht verder in Mesopotamië voordat hij door een vrouwelijke scherpschutter werd neergeschoten, en keerde getraumatiseerd terug in Engeland. Jacqueline wil zijn geschiedenis reconstrueren, archieven bezoeken in Engeland en Istanbul, en als het even kan uiteindelijk naar Bagdad (wat haar, terecht, door reagerende internetters wordt afgeraden.) Een stoere reis, met een prachtig doel, ‘een heel mooi en bovenal bijzonder idee’, zei jurylid Chris Zegers. En zo is het.

2. Eenzaamheid. Ver weg kan heel dichtbij zijn: Britta Schmidt wint ex aequo de tweede prijs (1500 euro) met haar tocht per fiets en boot en trein van Maastricht naar Stockholm naar de Zweedse en Finse eilanden. Uto, Kapellskar, Vaxholm, Norrtalje – de namen alleen al. Wist u dat het eiland Kumlinge nog geen 300 inwoners heeft en toch de meeste zon van Scandinavië? Waarlijk een ontdekkingstocht in Europa.

3. Geluk. Colien Willems kreeg de meeste stemmen op volkskrantreizen.nl, voor haar fietsreis door Bhutan. Hele volksstammen moet ze ingeschakeld hebben om het zover te laten komen – maar het is ook gewoon een hele mooie reis. Al is het alleen maar omdat ze Bhutan Het land van Bruto Nationaal Geluk noemt. De jury gunt haar dat graag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden