De elite

'Explosieve theaterrevue' is fantastisch concert met warrige aanloop.

PATRICK VAN DEN HANENBERG

De Elite door Daniël Arends, Theo Nijland, Peter van Rooijen, Daniël Samkalden en Maartje Teussink

De Kleine Komedie Amsterdam 28/3 Tournee: kikproductions.nl

Je houdt van poëzie en VPRO-documentaires en prefereert Radio 4 boven Radio 3. Als je dan ook nog eens een filosofieboek inkijkt dat niet in de Boeken Top-10 staat, word je al snel elitair genoemd. Maar het is wel erg laat 20ste eeuw om in elitair een scheldwoord te zien. Dat hebben we nu wel gehad.

Jeroen van Merwijk probeerde een paar jaar geleden met zijn Nieuw Elitair Elan het televisieaanbod een elitaire impuls te geven en nu staan vijf theatermakers op om de schotten tussen de theatergenres omver te schoppen en een nieuwe positief-elitaire wind te laten waaien in de theaters.

Het gezelschap opent braaf als een Nederlandse versie van de jarendertig-close-harmonygroep Comedian Harmonists. Iedereen wordt keurig voorgesteld, waarbij Theo Nijland wordt aangeduid als Theo de Eloquente en stand-upcomedian Daniël Arends wordt omgedoopt tot Daniël de Sardonische. Vervolgens wordt heel beschaafd een aantal blikken filosofische citaten, klassieke muziekfragmenten en flarden Shakespeare opengetrokken. We krijgen zelfs een minilezing over het ontstaan van het heelal voor de kiezen.

Dat komt inderdaad vriendelijk elitair over, maar echt boeien wil het maar niet. Het lijkt alsof het vijftal - actrice/stand-upfilosoof Laura van Dolron staat nog wel op het affiche, maar raakte al in de voorbereiding de weg kwijt - een beetje verdwaald raakt in het experiment.

Het rechte spoor wordt gevonden als Nijland opstandig het podium verlaat en de ego's gaan botsen. Daniël Arends en Daniël Samkalden vechten een langlopende ruzie uit die is begonnen als 7-jarigen op een kinderpartijtje in 't Gooi. Dat is een mooi verbaal evecht, waarbij de hogere en laagdrempelige kunst tegenover elkaar komen te staan. Via een omweg komt iedereen ten slotte toch uit bij zijn eigen specialiteit.

De smokings gaan uit en het gezelschap gaat loos: Maartje Teussink geeft het startschot als sopraan-rocker, we krijgen Arends te horen zoals we hem kennen, afwisselend scherp en bot, en Theo Nijland zingt een vertrouwd Nijlandlied, waarbij hij nog even handig rugdekking biedt aan de groep voor het geval het eerste deel van de voorstelling niet in goede aarde is gevallen: 'En als ze het niet zien, dan zien ze het maar niet.'

Van het cross-over elitaire theaterfeest is dan niet veel meer over. De aangekondigde 'explosieve theaterrevue' wordt dan een fantastisch concert. De warrige aanloop nemen we graag voor lief.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden