De elfstedentocht van 1985, Songs Of The South, Boeken

De 8 interessantste programma's dit weekend, van een serie over de strijd tegen de slavernij op NPO Doc tot een schilderwedstrijd voor amateurs op de BBC.

Joris Henquet en Mirjam Bosgraaf
Fitnessgoeroe Richard Simmons en presentator Jacques Peretti. Beeld BBC/Fresh One Productions/Brendan Easton
Fitnessgoeroe Richard Simmons en presentator Jacques Peretti.Beeld BBC/Fresh One Productions/Brendan Easton

1. De elfstedentocht van 1985
Zaterdag, NPO Best, 05.00-18.10 uur

Als u dit leest is de tocht (der tochten) vast al begonnen. Het themakanaal NPO Best zendt, exact dertig jaar later, de elfstedentocht van 1985 uit. Helemaal, 13 uur lang. In 1985 is het 22 jaar geleden dat de laatste elfstedentocht is gereden en ook nu gelooft niemand er nog in. Het dooit al. Maar op 18 februari spreekt Jan Sipkema, de voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden, de woorden 'it sil heve'. De NOS gaat zomaar een hele dag live en 8 miljoen Nederlanders zien op televisie Evert van Benthem winnen. Van Benthem zei later over zijn zege: 'Ik had geen enkele druk dat ik moest winnen. Ik was een broekie. Ik kwam toevallig in die sprint op de goede plek achter Ruitenberg terecht.'

2. Songs of the South
Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

Nieuwe driedelige muziekdocumentaire waarin stand-upcomedian Reginald D. Hunter terugkeert naar zijn geboortegrond in het Zuiden van de Verenigde Staten. De Afro-Amerikaanse Hunter onderzoekt aan de hand van de rijke muziekgeschiedenis van de zuidelijke staten beladen thema's als ras, trots en identiteit. De rondreis begint in de staten Kentucky en Tennessee, waar Hunter zich verdiept in de omstreden traditie van de blackface minstrel shows. Op de soundtrack van aflevering één staan onder meer de hits My Tennessee Mountain Home van Dolly Parton en Blue Moon of Kentucky van Bill Monroe.

3. Boeken
Zondag, NPO 1, 11.20 uur

Wim Brands spreekt journalist Joris Luyendijk over zijn nieuwe boek Dit kan niet waar zijn, waarin hij de financiële wereld van binnenuit belicht. In 2011 vertrok Luyendijk naar Londen om zich voor de Britse krant The Guardian onder te dompelen in The City, het financiële hart van Groot-Brittannië. Het lukte Luyendijk om 200 bankiers te spreken. Deze onthullende gesprekken zijn gebundeld in het nieuwe boek, dat vorige week vijf sterren kreeg in de Volkskrant. Recensent Jonathan Witteman schreef: 'Het levert een genuanceerd zelfportret op, wars van banker bashing en clichés. Ook bankiers blijken net mensen, zelfs met humor en zelfreflectie. Het maakt het portret des te vernietigender.'

4. American experience: The Abolitionists
Zondag, NPO Doc, 20.10 uur

Amerikaanse PBS-serie over de allereerste pleitbezorgers tegen de slavernij, de abolitionisten. Niet heel populaire mannen en vrouwen in de jonge Verenigde Staten. Ze werden als oproerkraaiers en radicalen gezien. Angelina Grimké bijvoorbeeld. Geboren in het zuiden in een schatrijke familie. Angelina was zo rijk dat ze nog geen zoutvaatje hoefde op te tillen. Dat deed haar persoonlijke slaaf. Toch was ze tegen de slavernij. Vooral uit christelijke overwegingen. God zou haar er zeker voor straffen, dacht ze. Andere hoofdpersonen in The Abolitionists: de vrije slaaf Frederick Douglass, Harriet Beecher Stowe, schrijfster van De hut van oom Tom, en John Brown die een slavenopstand organiseerde en daarvoor werd opgehangen. Hij kreeg later zijn eigen lied: 'John Brown died that the slaves might be free. Glory, glory hallelujah. His soul goes marching on.'

6. Focus: wie maken je dun?
Zondag, NPO 2, 19.45 uur

Driedelige serie over de dieetindustrie. Een industrie die nooit waarmaakt wat ze belooft, maar toch nooit het vertrouwen van de diëtende mens (en dat is zo ongeveer iedereen) verliest. Diëten werken niet. Dat hoort presentator Jacques Peretti uit de mond van onder anderen dieetonderzoekster Traci Mann. Je valt er even van af, om daarna onvermijdelijk weer aan te komen, in tweederde van de gevallen meer dan voor je aan het dieet begon.

Wetenschappelijk bewezen. Peretti krijgt ook te horen hoe de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij MetLife in de jaren veertig het 'ideale gewicht' van haar verzekerden naar beneden bijstelde, waardoor opeens duizenden gezonde Amerikanen het stempel 'te dik' kregen. Het begin van de Amerikaanse culturele obsessie met gewicht. Het begin van een bloeiende bedrijfstak van poedertjes en dieetgoeroes.

5. The Big Painting Challenge
Zondag, BBC 1, 19.00 uur

Wordt dit dan de opvolger van The Great British Bake Off? Amateurschilders strijden om de titel beste amateurschilder van Groot-Brittannië. Ze moeten laten zien dat ze met olieverf en houtskool overweg kunnen, maar ook een naakt of een stilleven kunnen schilderen. In de eerste aflevering gaat het om een artistieke interpretatie van het toverachtige Alnwick Castle, Zweinstein uit de Harry Potterfilms. De hoofdprijs van The Big Painting Challenge is niet mis: een expositie in Tate Britain.

7. Uitzonderlijk vervoer
Zondag, NPO 3, 22.30 uur

Cabaretiers zitten met elkaar in de auto en praten over het vak en het leven. Dit nieuwe BNN-programma met de Vlaamse droogkloot Philippe Geubels als presentator is officieel de Nederlandse versie van het gelijknamige Vlaamse format voor de commerciële zender VIER, met cartoonist/komiek Kamagurka als taxichauffeur. Officieus doet het natuurlijk ook sterk denken aan Comedians in Cars Getting Coffee, de populaire Amerikaanse internetserie waarin Jerry Seinfeld beroemde collega's als Ricky Gervais, Chris Rock en Louis C.K. rondreed. Maar nu is de taxi dus op het Nederlandse wegennet beland, waar Geubels onder anderen Paul de Leeuw, Katinka Polderman en Jochem Myjer zal rondrijden. In de eerste aflevering stapt komiek Jandino Asporaat in.

8. Brandpunt Reporter
Zondag, NPO 2, 22.35 uur

Past de kroongetuige wel in onze rechtsstaat? Dat vraagt Brandpunt Reporter zich af in de aflevering 'Van moordmakelaar tot kroongetuige'. In het liquidatieproces 'Passage' heeft het Openbaar Ministerie de veroordeelde moordmakelaar Fred R. vijftien jaar minder celstraf en een nieuwe identiteit geboden als hij optreedt als kroongetuige tegen zijn opdrachtgevers. Is dit een slimme deal in de strijd tegen de georganiseerde misdaad of een wanhoopsoffensief? Naast een onderzoek naar de betrouwbaarheid van Fred R. reist de redactie naar Sicilië, bakermat van het fenomeen 'kroongetuige'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden