De elf verliezers van 1998

GENOMINEERD, maar niet gekozen: Morten Olsen, Fritz Korbach, Peter Boeve, Hans van der Zee, Dick de Boer, Henk Bodewes, Kees Zwamborn en Henk ten Cate (allen ontslagen), Rob Jansen (zaakwaarnemer broers de Boer, Pierre van Hooijdonk en Gaston Taument), Harry Decheiver en John van Loen (einde carrière door blessures), Ole...

De grote parade van nationale verslagenen:

10. Marciano Vink.

Wordt in januari voor de zoveelste maal geopereerd aan de (rechter-)knie. Niet één talentvolle voetballer had in zijn loopbaan met zoveel blessures te kampen als hij, als speler van PSV vooral. Nog tragischer is het dat iedereen hem al vergeten is. Marciano Vink, was dat niet...

9. Sportvisie.

De financiers van het nieuwe sportweekblad vonden het na zeven nummers welletjes en schopten de redactie op straat. Zeg maar Sport 7 in het klein. Sommige mensen leren het nooit. En, nog erger, blijven buiten schot en starten lachend een nieuw project (zo noemen ze dat ook, project).

8. Theo Vonk.

Zo'n wending kan een trainersloopbaan óók krijgen. Veelbelovend bij Sparta en FC Twente, ontslagen door FC Groningen, in opspraak bij AZ en nu technisch directeur van Heracles. Dat is de club die in de eerste divisie met zes punten onderaan staat en pas één keer heeft gewonnen.

En reken er maar niet op dat Vonk in Almelo hetzelfde salaris krijgt als Van Hanegem (zie volgende week) in Alkmaar.

7. Rob Cohen.

Zo word je dagelijks gebeld door journalisten - denk behalve aan Frank en Ronald de Boer aan Team Holland - en hoop je een appartement (met zeezicht) in Barcelona te kunnen kopen, zo speel je geen enkele rol meer en vraagt iedereen zich af hoe het toch met je is. Bij Ajax laat hij zijn gezicht niet meer zien.

Hoe zou het zijn met Rob Cohen?

6. Arie Haan.

Toptrainer, volgens Arie Haan. Werd vorig jaar ontslagen door Feyenoord en dit jaar door Anderlecht en wordt volgend jaar ontslagen door VfB Stuttgart of zoiets. Maar dat is allemaal niet zijn schuld. Er is daardoor zo langzamerhand een interessante parallel te trekken met Aad de Mos.

5. Frank en Ronald de Boer.

Overspeelden hun hand meerdere malen. Pogingen om het belastingstelsel te hervormen en Ajax te verlaten mislukten. De 'Affaire-De Boer' zou de voornaamste oorzaak zijn van de val van Ajax. Ronald miste op het wereldkampioenschap bovendien een strafschop tegen Brazilië.

De enige prijs die de tweeling dit seizoen nog kan winnen, is de prijs van de Nederlandse Sport Pers. Daar hebben ze overigens recht op. Zelfs wielrenners kunnen een voorbeeld nemen aan de openhartige manier waarop de broers omgaan met journalisten. Dat neemt niet weg dat hun populariteit in Nederland aanmerkelijk is gedaald.

4. Jan Gaasterland.

Weer een man die iets met Ajax te maken heeft. Is directeur van een stadion dat onlangs voor de achtste maal de grasmat moest vervangen. Hij doet daar nogal luchthartig over. Ajax niet.

Dat de finale van het Europees kampioenschap in 2000 niet aan Amsterdam, maar aan Rotterdam werd toegewezen, maakte zijn humeur er niet beter op. Momenteel is de Arena omgebouwd tot een winterpaleis. Ook leuk natuurlijk.

3. Pierre van Hooijdonk.

Stuurde aan op een breuk met Nottingham Forest en verloor de strijd in alle opzichten. Zo'n staaltje van onbezonnen opportunisme was zelfs de Engelsen te veel. Voor straf zal Nottingham Forest degraderen en misschien NAC, zijn Nederlandse liefde, ook wel.

Tevens verspeelde hij zijn plaats in de nationale selectie. En - maar dat trof ons allemaal - ten onrechte werd hem geen strafschop toegekend toen hij tegen Brazilië ten val werd gebracht.

2. Winston Bogarde.

Raakte zwaar geblesseerd tijdens het WK, en uitgerekend op een moment dat hij door een blessure van Numan aan spelen zou toekomen. Maanden later maakten Spaanse kranten, en daardoor ook Nederlandse, er melding van dat hij spoorloos verdwenen zou zijn.

Bogarde was gewoon in Amsterdam, maar het leverde wel het allerleukste gerucht van het jaar op. Hij zou zich hebben aangesloten bij de Scientology Kerk.

En hoe moet dat nou straks in Barcelona, als Van Gaal...

1. Michael van Praag.

Alsof hij door de sportieve crisis bij Ajax nog niet voldoende was gestraft, mislukte zijn campagne voor de Persoonsgebonden Club Card volkomen. Op Van Praag na was overigens iedereen daar erg tevreden over.

Het aandeel-Ajax daalt voortdurend in waarde, de trainer (Olsen) is ontslagen, of de nieuwe trainer (Wouters) in staat is de crisis te bezweren is zeer de vraag, het boekjaar werd afgesloten met een miljoenenverlies, spelers verlaten de club of overwegen dat te doen, de jeugdopleiding stagneert, alle moeite die werd genomen voor de oprichting van een Superliga was vergeefs en in kranten en tijdschriften beginnen nare stukjes over hem te verschijnen.

Volgende week (24 december): de winnaars.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden