Achtergrond Vijf redenen

De eerste vrouwelijke president van Georgië won niet zonder controverse

Salome Zurabisjvili is deze maand ingehuldigd als president van Georgië. Het land voelt de druk van Moskou. Vijf redenen waarom u haar moet leren kennen.

Zurabishvili tijdens haar inhuldigingsceremonie op 16 december in Telavi, Georgië. Beeld EPA

1 Ze is de eerste vrouwelijke ­president van Georgië

En de eerste vrouwelijke president in de hele Kaukasus. Deze maand werd Zurabisjvili (66) ingehuldigd. Haar rol als president is grotendeels ceremonieel na een grondwetswijziging. Niettemin is zij de komende zes jaar het gezicht van Georgië naar het buitenland. En het buitenland speelt een geweldige rol in Georgië (4 miljoen inwoners) sinds een oorlog met Rusland in 2008.

2 Haar overwinning is ­controversieel

Zurabisjvili kreeg tijdens haar verkiezingscampagne steun van regeringspartij Georgische Droom, die opgericht is door de rijkste en invloedrijkste oligarch van het land. Die steun ging te ver, stellen internationale waarnemers. Onder meer door de inzet van publiek geld kreeg ze ‘een ongepast voordeel’. Ook ontdekten waarnemers dat enkele stemmers geld aangeboden hadden gekregen om op Zurabisjvili te stemmen. Oud-president Michaïl Saakasjvili, die verantwoordelijk gehouden wordt voor de democratisering van Georgië, riep op tot demonstraties tegen ‘de gestolen overwinning’ van Zurabisjvili. Duizenden mensen gingen de straat op tijdens de inhuldiging.

3 Ze profileert zich als westers en progressief

‘Hoewel ik president ben van een land buiten de EU, zal ik een voorvechter zijn van Europese liberaal-democratische waarden’, schreef Zurabisjvili bij haar aantreden in de Financial Times. Ze wijst op haar achtergrond. Zurabisjvili is niet in Georgië geboren, maar in Parijs. Haar grootouders verlieten Georgië toen het land in 1921 werd ingelijfd bij de Sovjet-Unie. Ze studeerde in Parijs en New York, en werkte decennialang als diplomaat voor de Franse regering. Een jaar was ze ambassadeur voor Frankrijk in ­het land waar ze nu president is. Ze zegt dat ze Georgië dichter bij lidmaatschap van EU en Navo wil brengen.

‘Hoewel ik president ben van een land buiten de EU, zal ik een voorvechter zijn van Europese liberaal-democratische waarden’, schreef Zurabisjvili bij haar aantreden. Beeld Berto Martinez

4 De vraag is hoe ze zich gaat ­opstellen richting Rusland

Beletsel voor lidmaatschappen van de EU en Navo is de bezetting van twee provincies door separatisten die gesteund worden door Moskou. Op gebied dat volgens de internationale gemeenschap tot Georgië behoort, staan nu Russische legerbases. Critici vinden Zurabisjvili niet stellig genoeg over Rusland. Ze verweet oud-president Saakasjvili het vuur te hebben geopend op separatisten, waarop het Russische leger binnenviel. In haar eerste dagen als president vroeg Zurabisjvili om hulp uit het Westen om Rusland ‘via de diplomatiek’ te verdrijven uit de twee provincies.

5 Ze is ook de laatste ­vrouwelijke president van Georgië

Althans, de laatste vrouwelijke president die gekozen is door de bevolking. Wijzigingen in de grondwet bepalen dat de president in de toekomst niet meer door de bevolking aangewezen wordt. Als Zurabisjvili’s termijn afloopt in 2024 zijn het volksvertegenwoordigers die een opvolger aanstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden