De eerste keer

HANS AARSMAN

Jaarlijks worden alle 5.000 dieren van de dierentuin Wuppertal gemeten en gewogen. Zoals baby's op het consultatiebureau. Hoe zou het wegen gaan met de krokodillen in dierentuin Wuppertal? Koud zullen ze het niet krijgen op het dierenconsultatiebureau, de hele rechterwand is bedekt met radiatoren. Maar hoe krijg je ze uit het water op de weegschaal, met een vorkheftruck? Daar had ik graag wat foto's van gezien.

Een olifant op een weegschaal is ook bijzonder, daar niet van. Olifanten zijn altijd bijzonder, ze zijn een andere wereld, van een andere tijd. Toch zijn ze sociaal en slim. Ze kunnen voetballen, op hun achterste poten dansen, op een klein plateautje balanceren, hun grote poten strak bij elkaar. Op een weegschaal staan is een koud kunstje voor ze.

Behalve voor de kleine Uli. Achter haar wachten moeder Sweni en broer Tamo tot ze aan de beurt zijn. Die willen wel. Maar niet Uli, ze is één jaar oud, het is haar eerste keer. Is het wel een goed idee aan haar slurf te trekken? Echt pijn zal het niet doen, een olifantenslurf kan tegen een stootje. Volwassen exemplaren trekken er hele boomstammen met wortel en al mee uit de grond. Als het echt pijn zou doen, zou moeder Sweni ingrijpen, moederolifanten zijn erg beschermend voor hun kroost. Sweni is iets dichterbij komen staan bij het slurftrekken, om Uli over haar koudwatervrees heen te helpen. Met haar slurf geeft ze aan waar Uli moet staan.

Het moet een bijzondere type weegschaal zijn, op de derde foto staat Uli helemaal aan de rand en toch geeft hij haar gewicht juist aan: 480 kilo. Tot haar volwassenheid heeft nog zo'n 2.500 kilo te gaan. Met de 25 kilo die ze dagelijks eet en de 25 liter die ze drinkt, gaat dat vast lukken. De oppasser van Uli heeft suikerklontjes in zijn hand. Na afloop legt hij die voor haar op de weegschaal. Als ze volgend jaar de blauwe weegschaal ziet, zal ze zich het slurftrekken en de suikerklontjes herinneren en de oppasser gewillig volgen. Zou het niet makkelijker zijn geweest als de oppasser de beloning meteen op de weegschaal had gelegd? Had hij niet aan haar slurf hoeven trekken. Nee, dan zou Uli ze vast vanaf de zijkant met haar slurf hebben gepakt.

Wat misschien wel een goed idee is, de weegschaal in de vloer verzinken, zoals een weegbrug voor vrachtwagens. Dat zou voor de krokodillen ook beter uitkomen, je rijdt ze er met vorkheftruck en al op.

Twitter.com/hansaarsman

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden