Column

De eerste halal maaltijdbox voor hoogopgeleiden is een feit

Sinds afgelopen week wordt de halal maaltijdbox van Redouan Boussaid en Brahim Rgui landelijk bezorgd, en dit moet snel groeien. Ze zijn van plan de concurrent van HelloFresh te worden.

Margriet Oostveen
Brahim bij stadsboerderij Osdorp: 'Voilà: een ui!' Beeld
Brahim bij stadsboerderij Osdorp: 'Voilà: een ui!'Beeld

Ze noemen zichzelf jongens van het Hoofddorpplein, Redouan Boussaid en Brahim Rgui. Ze kennen elkaar van de Arabische les in Amsterdam Nieuw-West, waar ze als kind op woensdagmiddag heen moesten van hun ouders. Ze maakten daarna carrière en gaven hun mooie banen weer op: dit jaar begonnen ze 'Chef Ali', de eerste halal maaltijdbox voor hoogopgeleiden.

Dat laatste is natuurlijk niet verplicht, maar daar komt het voorlopig toch op neer. Zij verkenden hun markt. Er zijn nu 70 duizend hoogopgeleide moslims in Nederland, zeggen ze, met banen en weinig tijd om gezond te koken. En dat worden er meer, 'sommige universiteiten zitten nu stampvol moslims'. Tel daarbij op de autochtonen die halal cool vinden, nu tajines in de mode zijn. Die vormen eenderde van hun klantenbestand.

Iedere week is de box gevuld met de ingrediënten voor drie nieuwe recepten van tv-kok Mounir Toub, bekend van kookzender 24kitchen. De eerste drie weken van hun bestaan hebben ze 120 maaltijdboxen geleverd in Amsterdam. Bescheiden, maar sinds afgelopen week wordt de box landelijk bezorgd en moet dit snel groeien. Ze zijn van plan de concurrent van HelloFresh te worden, en Redouan en Brahim denken niet in tegenslagen. Zij weten precies waar groei zit en daar 'targeten' ze met advertenties via Facebook.

Ik verheug me op de reactie van hoofdkruidenier Wilders en zijn vakkenvullers, al overstuur nu de bonuskaart van Albert Heijn een paar centen korting biedt op enkele ramadanproducten. Irrelevante ruis voor Redouan en Brahim. Die vinden tegenwind gewoon niet productief.

Ze hadden al uitstekende banen, verdienden een paar keer modaal. Redouan (38) studeerde bedrijfseconomie, werkte jaren bij ABN Amro, maar had geen zin meer in 'de poppenkast' van de bankierswereld. Hij begeleidt nu Nederlandse ondernemers naar het buitenland, vooral naar Marokko. Champignon- en radijstelers bijvoorbeeld, want die heb je daar niet veel. En hij helpt andere start-ups in Nieuw-West 'het heft in eigen hand te nemen'.

Brahim (36) klom op van mavo, mbo naar de hbo-opleiding commerciële economie ('Je moet gewoon niet janken') en vond moeiteloos een baan als accountmanager bij computerbedrijf Dell, waar hij tien jaar werkte en Aissa Zarioh leerde kennen, de derde ondernemer achter Chef Ali, die niet bij ons gesprek kan zijn. Redouan noemt Brahim 'een echte sales-jongen, die kletst alle deuren open'. Brahim zegt: 'Mooie baan, maar ik verkocht alleen maar.'

Tv-kok Mounir Toub met halal maaltijdbox. Beeld
Tv-kok Mounir Toub met halal maaltijdbox.Beeld

Nu flyeren ze zelf, adverteren ze slim op Facebook, vullen ze voorlopig eigenhandig de maaltijdboxen. Die laten ze binnen Amsterdam gekoeld bezorgen in elektrische bakfietsen. Zij weten wat alle jonge hoogopgeleiden leuk vinden, moslim of niet. Dus ze zeggen het slim ('Wij geven maatschappelijk verantwoord ondernemen een nieuwe dimensie'). En ze werken handig samen met sympathieke initiatieven, zoals stadsboerderij Osdorp. Die heeft een goede keuken, waar chef-kok Mounir de maaltijden kookt voor de wekelijkse fotoshoot van het menu, en daarna mogen de mensen van de dagbesteding die opeten.

'Wij zijn feelgood', zegt Brahim, de echte sales-jongen. Klopt. En ze merken dat hun bedrijfje 'een hele zware gunfactor' heeft: wie ze vragen, zegt meteen ja, van chef-kok Mounir tot de kruidenleverancier tot groentegroothandel Vroegop en duurzame vishandel Jan van As. Want zij spreken de taal van de ondernemer, en ondernemers vinden dat leuk.

Redouan Boussaid (l) en Brahim Rgui. Beeld
Redouan Boussaid (l) en Brahim Rgui.Beeld

Hier begint Redouan een hartstochtelijke lofzang op 'de Hollandse ondernemersmentaliteit'. Want waar geld wordt verdiend, zeurt niemand over de islam. Die mentaliteit mag van Redouan dus wel 'wat breder getrokken worden' naar 'de hele samenleving': 'Die mentaliteit waardeer ik heel erg. Die heeft ons Nederlanders groot gemaakt.'

Ze zien trouwens meer jonge multiculturele ondernemers zoals zij nu traditionele markten 'upgraden'. Zoals 'Burger 'n Shake', een hipsterhamburgertent in oost, zegt Redouan. 'Hartikke populair en ook halal.'

Niet gehinderd door enige religieuze principes bestel ik dus de eerste halal maaltijdbox van Utrecht. En het lukt deze notoir slordige kok zaterdag ruim voor zonsondergang gerechten als 'Flauwgevallen chef met frisse komkommersalade' (gevulde aubergines) en een 'Power Spinazie Smoothie' op tafel te zetten - ook in woordkeus doet Chef Ali helaas niet onder voor concurrenten. We drinken er onbekommerd rode wijn bij. Lekker. En meneer Oostveen belooft nu, insjallah, de halal 'romige venkelpasta met tomaatjes en zalmfilet' te bereiden. Vrolijke ramadan!

Reageren? m.oostveen@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden