De eerste bus met Japanners

Nederland maakt het laatste restje van de winter mee, maar de Keukenhof bereidt zich voor op het nieuwe seizoen. Directeur Piet de Vries is nerveus....

Het park ligt er heel mooi bij. Wat een verschil met het vorige jaar, waarin er tot bijna drie weken na de opening nog geen kleur te bekennen was. Op enkele plaatsen staan zelfs bloemen te bloeien waarvan je je afvraagt of het mooie er niet af is als woensdag de Keukenhof opengaat. Ik houd me maar vast aan de woorden van de echte deskundigen die mij bij herhaling vertellen dat de natuur zichzelf herstelt en regelt.

Vandaag nog lang nagenoten van de personeelskick-off van gisteren. Ruim vijfhonderd medewerkers bij elkaar om hen de laatste motivatiestoot te geven. Wat was Marc Lammers een goede uitsmijter. Geen wonder dat zo’n inspirerende man met zijn hockeydames wereldkampioen is geworden.

Het weerbeeld belooft niet veel goeds voor woensdag, de openingsdag. Ik neem mij voor morgen nog maar eens de alternatieve route te lopen die prinses Victoria vooraf aan de opening volgt op weg naar het Oranje Nassau-paviljoen, waar de openingssessie wordt gehouden. Je kunt zo’n mooie prinses met haar gevolg toch niet drijfnat aan de opening laten deelnemen.

Voor het eerst houden we woensdag ook een Engelstalige persconferentie voor de buiten-landse media. Het zal allemaal te maken hebben met de komst van de kroonprinses uit Zweden.

Tegelijkertijd moet ik mij voorbereiden op de opnames voor het tv-programma Blauw Bloed. Ze willen een reportage maken over het bezoek van Máxima en Willem Alexander van enige jaren terug. Op zich was dat een heel bijzonder bezoek, omdat Máxima daar op Keukenhof voor het eerst aan de media werd ‘getoond’ na het verlovingsbericht.

Hoe zal het park er bij liggen na de hagel en sneeuwbuien van afgelopen nacht? Een beetje kou mag, het is na zo’n warm begin van het jaar zelfs wel goed omdat het de groei van de bloemen afremt. Maar hagel op in bloei staande bloemen is funest.

Bij de eerste aanblik van de perken valt het gelukkig allemaal wel mee. Een hovenier komt mij tegemoet lopen met de reactie dat ook achter op het park alles er weer tiptop uitziet. Een pak van mijn hart.

Een lang gesprek gehad met de voorzitter van de personeelsvertegenwoordiging over het invoeren van een werkrooster van zeven dagen tijdens het seizoen. Dit seizoen komt daarvoor te snel maar het volgende seizoen moet toch haalbaar zijn.

De opnames voor Blauw Bloed verlopen goed. Een oud voorzitter van de raad van bestuur blijkt nog allerlei videobanden en fotoalbums in bezit te hebben. Zijn herinneringen aan het bezoek van Máxima en Willem Alexander blijken glashelder. Hij weet nog precies waar ze gelopen hebben en waar ze welke gesprekken met elkaar gevoerd hebben.

Veel heen en weer gebeld met de Zweedse ambassade en het ministerie van Algemene Zaken vanwege het bezoek van prinses Victoria en minister-president Balkenende.

Met de betrokken werkgroepleden nog maar eens het draaiboek van de openingsdag doorgenomen. Met name staan we stil hoe wij de massaal opkomende pers letterlijk buiten de (bloemen-) perken kunnen houden. We benoemen daartoe een viertal fotopersmomenten in het park. Het laatste wat we moeten hebben, is dat achter iedere boom een persmuskiet staat die het mooiste plaatje van Victoria probeert te maken.

Het protocol van het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken moet woensdag de leidraad zijn, alhoewel ook Zweden, wellicht iets minder formeel, een duit in het zakje moet doen.

Het is een spannende dag. Ik troost me met de gedachte dat het morgen nog heviger wordt.

Vandaag zal blijken of we alle zaken en protocollen rond de ontvangst van prinses Victoria en minister-president Balkenende goed hebben uitgewerkt. De staf die toeziet of het protocol en de veiligheid van beiden voldoende is gewaarborgd komt op bezoek om het een en ander te controleren.

Het gesprek verloopt uiterst soepel. Bij het lopen van de route blijken er nauwelijks de wijzigingen nodig te zijn. Met andere woorden op dat gebied is alles voor elkaar.

Samen met onze pr-manager, Annemarie Gerards en de manager Marketing & Communicatie toch nog tot laat in de avond doorgewerkt om de persconferenties en alle andere zaken af te ronden. Je merkt telkens weer als je zo intensief met een zo’n ‘project’ bezig bent het zeer moeilijk is andere zaken op te pakken.

De grote dag is aangebroken. Je voelt het door de gehele organisatie heen. Het is een mix van nervositeit en opgetogenheid.

Twee zaken baren je zorgen en maken je nerveus. De eerste zorg is welk weer we mogen verwachten. Op het eerste gezicht belooft het weinig goeds.

De tweede zorg is of de zaal wel alle genodigden kan bevatten. Normaliter is het percentage dat niet ingaat op de uitnodiging toch altijd respectabel. Dit keer blijkt bijna iedereen te zijn gekomen.

We kunnen niet anders dan besluiten dat mensen die zich, zonder zich vooraf te hebben aangemeld via de antwoordkaart, toch niet meer toe te laten.

In totaal komen er zo’n zeshonderd genodigden.

Om het een en ander niet aan het toeval over te laten, heb ik de route die de kroonprinses en de minister-president vanmiddag door het park volgen, nog een keer gelopen. Alles ziet er perfect uit, geheel Keukenhof-waardig. De insider weet wat we daarmee bedoelen. Toch worden alle paden nog eens geveegd en de vuilnisbakken en zitbankjes geboend.

Daarna is het tijd om interviews af te geven. Zowel de binnenlandse als de buitenlandse tv-stations vragen mij te vertellen over de nieuwe zaken in het park, alsook het nodige over de opening.

Voor het eerst vinden er op de Keukenhof twee persconferenties plaats. Een in het Engels en een in het Nederlands. Beide bijeenkomsten worden goed bezocht. Een uitgebreide persmap doet de rest.

Opvallend is de grote hoeveelheid Scandinaviërs die bij de Engelstalige bijeenkomst komt.

De komst van eerst de minister-president, even later gevolgd door de kroonprinses is geweldig. Wat een uitstraling heeft die vrouw. Een keur aan fotografen en televisieploegen staat keurig achter de linten opgesteld om het goede plaatje te schieten.

Tijdens de korte ontvangst in de bestuurskamer en de rondleiding over het park blijkt dat ook voor beide hoofdgasten dit een buitengewoon leuk uitje is.

De openingsbijeenkomst wordt een feest nadat de oer-Hollandse muziek groep Flairck haar eerste noten heeft laten horen. Zichtbaar genietend en meedeinend worden de premier en de kroonprinses overvallen door hetzelfde feestgevoel.

De receptie van de Zweedse ambassade en de Keukenhof netwerkborrel worden druk bezocht. De felicitaties voor een sprankelende opening zijn niet van de lucht. De prinses en minister-president nemen achtereenvolgens afscheid en zeggen erg genoten te hebben van de bijeenkomst.

Dit is de dag waar het echt om gaat. De Keukenhof is open. Zoals gebruikelijk arriveren de eerste touringcars met Japanners om kwart voor 8, terwijl wij om 8 uur opengaan.

Om half 9 beginnen we met de kick-off. Alle operationele managers komen rond de tafel voor een korte bijeenkomst om alle activiteiten en attentiepunten de revue te laten passeren.

Mijn eerste taak is alle winkels, kiosken, restaurants en kassa’s af te gaan om de mensen een goed seizoen toe te wensen. Gelukkig allemaal gelukkige gezichten van medewerkers die er heel veel zin in hebben.

Het seizoen begint goed. In tegenstelling tot de weersvoorspellingen, blijkt het zonnetje te schijnen. De waterkou hoort bij het jaargetijde, uit de wind is het heel aangenaam. De kop is eraf.

Aan het eind van de dag is er een vakavond. In dit geval is het vakavond van de fresia. Er worden zo’n tweehonderd leden verwacht. De vakjury zal de prijzen uitreiken voor de beste inzendingen van de Fresia-show.

Zo zullen er de komende weken telkens een of twee vakavonden worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden