Satire

De eerste 10.000 dagen van Ayatollah Khamenei, wij blikken terug

Voor iedere grootayatollah zijn de eerste tienduizend dagen van bijzondere betekenis. Wat voorspellen de cruciale eerste dertig jaar van ayatollah Ali Khamenei voor de komende decennia van zijn ambtstermijn? Wij blikken terug.

Ayatollah Khamenei Beeld AFP

De eerste tienduizend dagen verliepen voor Khamenei niet zonder rookie mistakes. Sinds zijn aantreden afgelopen 1989 kwam het de tweede grootayatollah van de Islamitische Republiek Iran al zes keer op sancties van de Verenigde Naties te staan. Dat is relatief vaak, maar ten tijde van zijn benoeming tot de officiële vertegenwoordiger van God op aarde had Khamenei nog vrij weinig ervaring met kernwapens, mensenrechten en het neerslaan van demonstraties.

Finetunen

Khamenei zal de komende decennia bovendien zijn internationale relaties nog wat moeten finetunen. Eind vorig jaar ontstond er nog een diplomatiek relletje tussen Khamenei en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die Khamenei 'de nieuwe Hitler in het Midden-Oosten' had genoemd. Voor de opperste leider, die toen pas in zijn achtentwintigste ambtsjaar zat, kwam dat op een ongelukkig moment.

Ook de onderhandelingen met bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland over het nucleaire programma van Iran verlopen met het nodige gesteggel. Het valt Khamenei zwaar om die landen enthousiast te krijgen voor uranium.

Spannend

Het zal nog spannend worden of Khamenei de hoge druk de komende decennia gaat volhouden. De kersverse geestelijk leider moet namelijk flink wat balletjes in de lucht zien te houden met zijn onbeperkte macht over alle Iraanse staatsinstellingen.

Maar al met al stemmen de wittebroodsweken van de hoogste leider toch hoopvol. Hij heeft een goede start gemaakt en zich manmoedig door de tienduizenddagengrens heengeslagen. De hoogste leider heeft in zijn prille jaren belangrijke successen behaald. Bijvoorbeeld het uitspreken van een fatwa tegen 3G-internet. Volkomen terecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.