De een gaat riant met pensioen, de ander betaalt

De hele discussie en aanpak rond de AOW blijft verbazen. Het station of de AOW naar 67 gaat, zijn we reeds lang gepasseerd....

Er is geen enkele discussie ontstaan rond het punt dat de groep van vijfenvijftigplussers die wel AOW krijgt, nu net die groep in de samenleving is, die in de jaren zeventig hun eerste huis kochten voor gemiddeld ongeveer 150 duizend gulden. Zij hebben hun huizen de afgelopen jaren leuk kunnen doorverkopen en wonen nu riant met overwaarden, waar men ongeveer vijf jaar eerder van met pensioen kan.

Daar komt bij dat deze groep ook de tijd van een job for life heeft meegemaakt en dus bovenop de AOW in heel veel gevallen een riant eindloon-pensioen geniet. Prepensioen en wat al niet meer blijven ook voor deze groep bestaan. Nu misgun ik het niemand, maar we moeten ons wel afvragen of deze groep nu net moet worden ontzien. Zij kunnen, uitzonderingen daargelaten, een prepensioen en twee tot drie jaar geen AOW prima zelf financieren en dus gewoon met 65 jaar of nog eerder op eigen kosten ophouden met werken.

Nu begint het erop te lijken dat de ene helft riant met (pre-)pensioen gaat en de andere helft dit moet opbrengen. De wereld op zijn kop. Wellicht is het een aardige discussie om afhankelijk van het eigen vermogen en het (pre)pensioen de AOW voor een ieder aan te passen. Een AOW, zoals veel andere sociale uitkeringen, naar vermogen en draagkracht. Met al het geparkeerde prepensioen-kapitaal zijn hier nog leuke varianten te bedenken. Ik noem er één. Vijfenvijftigplussers met een prepensioen-optie, blijven vanaf 1 januari 2010 werken tot hun 68ste en gebruiken vervolgens hun prepensioen om op hun 65ste fysiek te stoppen. Levert op heel korte termijn al flink wat op, het is eerlijker verdeeld en de werkende generatie hoeft er niet voor op te draaien.

Willem van der Ben, Amersfoort

Nestje bouwen
Iedereen kent wel mensen die vrijwillig of door omstandigheden geen betaalde arbeid verrichten en daardoor geen pensioen konden opbouwen. Zo ken ik verscheidene middelbaar en hoogopgeleide vrouwen die hun eigen carrière dienstbaar hebben gemaakt aan die van hun man en tegelijkertijd voor de kinderen zorgden.

Wat zag ik gebeuren? De man stond dan niet meer in het middelpunt, vond het te vol en te druk in huis en verliet het gezin: zonder daar de financiële verantwoordelijkheid voor te nemen. Er werd immers al gauw een nieuw nestje gebouwd. Dan duurt het geruime tijd voor deze groep al wat oudere vrouwen in het eigen onderhoud kon voorzien.

Na zo’n zwaar leven gun ik deze vrouwen een sobere AOW op hun 65ste jaar, maar liever nog eerder. Zij hebben aan het welzijn van de samenleving ruimschoots bijgedragen. Minister Donner heeft aan deze vrouwen niet gedacht.

Jon Vredeling, Abcoude

Uitvoerbaarheid
In 1957, toen de AOW werd ingevoerd, was de levensverwachting lager dan nu. Stel dat toen, om die reden, de AOW-gerechtigde leeftijd was gesteld op 63 jaar. En stel dat nu, na 52 jaar, was besloten die leeftijd te verhogen van 63 naar 65 jaar. Dan was het protest en de discussie eveneens over de uitvoerbaarheid losgebarsten –- over lange loopbanen, over zwaar werk – en had mevrouw Jongerius daarbij ook het voortouw genomen. Maar dit verhaal is maar een veronderstelling, terwijl we weten dat een AOW-leeftijd van 65 jaar wel goed uitvoerbaar is. Waarom zou straks niet kunnen blijken dat een AOW-leeftijd van 67 jaar net zo goed uitvoerbaar is?

H. J. Rang, Almelo

Uitgeblust
Beste Agnes en Agnes. Na jaren gewerkt te hebben in de (wijk-)verpleging sta ik (67 jaar), op een trap de ramen te zemen en de radiatoren te soppen. Kijkend uit het raam zie ik de vuilnisman de vuilnisbakken legen – geheel geautomatiseerd. Hij hoeft er niet eens voor uit zijn cabine te komen. Willen jullie mij en mijn leeftijdgenoten niet meer oud, zielig en volkomen uitgeblust noemen? Dankuwel.

J. van Eulem, Hendrik Ido Ambacht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden