De economische voordelen van het Rijksmuseum

De verbouwing van het Rijksmuseum kostte 375 miljoen euro, maar begint nu zijn financiële vruchten af te werpen.

Lucia van den Brink
null Beeld anp
Beeld anp

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) stijgt namelijk 235 miljoen euro per jaar dankzij de heropening van het Rijksmuseum. Ter vergelijking was het totale BBP van Nederland het afgelopen jaar 607 miljard euro. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek dat adviesbureau Booz & Company heeft uitgevoerd.

Het Rijksmuseum zal in de periode vanaf 2003 tot 2017 maar liefst 3 miljard bijdragen aan het BBP van Nederland. Het BBP wordt jaarlijks berekend en gebruikt om het economische welzijn van landen in kaart te brengen. Kort gezegd geeft het bedrag alle geproduceerde producten en geleverde diensten binnen Nederland weer. Een stijging van het BBP is dus gunstig voor Nederland.

Amsterdamse stimulans
Ook op kleinere schaal geeft het Rijksmuseum een economische boost. Binnen Amsterdam zijn Rijksmuseumbezoekers verantwoordelijk voor 5 tot 10 procent van de totale toeristische bestedingen in Amsterdam. Deze uitgaven komen ten goede aan bijvoorbeeld Amsterdamse restaurants, winkels en hotels waar internationale en nationale toeristen na het museumbezoek geld uitgeven.

Afgezien van de financiële voordelen, maakt het Rijksmuseum de stad aantrekkelijker op cultureel gebied. Bovendien kunnen bezoekers er meer over Nederland leren en draagt het museum bij aan de identiteit van Nederland. Ook de opening van de karakteristieke fietstunnel onder het museum deed veel Amsterdammers deugd. Tenslotte draagt het Rijksmuseum bij in de wetenschappelijke wereld en in het bedrijfsleven, meldt het rapport.

Meer werk
Het Rijksmuseum heeft daarnaast nu zo'n 3.700 medewerkers. Dat is 1.100 arbeidsplaatsen meer dan voor de verbouwing.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden