De eclips in de VS, IJsland en De Uitpraters

Iets groots in je land, het andere emigratieverhaal en zachtjes ruziemaken.

Theo Hiddema en Gerard Spong, geïnterviewden voor De Uitpraters Beeld Jeroen Hofman

Eclips

Het is de angst van elke correspondent. Net op het moment dat je eindelijk geniet van een welverdiende vakantie, gebeurt er iets groots in je land. Het overkwam vorige week Maartje Bakker, onze correspondent Spanje. Toen Barcelona werd getroffen door een zware aanslag, zat zij in Ethiopië. Gelukkig was Mark Misérus in San Sebastian om de protesten tegen het toerisme te verslaan. Hij stapte direct in de auto en scheurde in één ruk naar Barcelona, zodat hij nog diezelfde avond een reportage kon maken. De hele week bleef hij ter plekke om antwoord te zoeken op de vraag: hoe kan het dat doodnormale Marokkaanse Spanjaarden in korte tijd radicaliseerden tot moordenaars. Het mondde uit in een reconstructie die vrijdag in de krant stond.

Michael Persson, onze correspondent in de New York, was ook aan het inpakken toen de rellen in Charlottesville uitbraken. De reis ging naar Oregon, de staat waar de eclips als eerste te zien was. 'Dat was niet eens bewust, pas bij het boeken merkten we dat alles vol zat.' Met zijn gezin nam hij dinsdagochtend plaats op het dak van een winkelcentrum. Het was een unifying experience, beschreef Michael in zijn reportage. Eindelijk een gebeurtenis die je onmogelijk tot fake news kunt bestempelen. 'Het was heel ontroerend, mensen schreeuwden, klapten en huilden. Een surreële ervaring.' En mooi ook. 'Het licht werd ineens heel mat, waardoor je het gevoel had dat je terugging in de tijd, naar een zwart-zwittere wereld.'

Lief IJsland

Tijdens de financiële crisis reisde ik geregeld naar IJsland om de ineenstorting van de economie daar te beschrijven. Ik verwachtte armoede en ellende, maar trof een lief eiland aan waar iedereen goed voor elkaar zorgde en dacht: ik zou hier best willen wonen. De IJslanders waren net zo zacht als hun truien. Ianthe Sahadat ging op bezoek bij een Nederlands gezin dat de sprong heeft gewaagd. Ze wonen sinds drie maanden in een klein dorpje ten noorden van Reykjavik. Het mooie verhaal, dinsdag stond het in V, trekt zich niets aan van alle clichés die we kennen van de vele emigratieverhalen op tv. De verhuizing was een diepe wens van de vrouw, maar juist die blijkt nu haar draai niet te kunnen vinden. De man, die liever in Nederland was gebleven, blijkt vastbesloten er een succes van te maken.

Uitpraters

Vanaf dit weekend is de krant weer op volle sterkte, met het Magazine, Sir Edmund en een apart Opiniekatern (met daarin de rentree van Peter Middendorp!). Hiermee komt ook een einde aan de serie De Uitpraters, waarin tegenpolen die elkaar op sociale media te lijf zijn gegaan, in een ruimte bij elkaar werden gezet.

We waren in eerste instantie nog weleens teleurgesteld over het resultaat. Mensen die elkaar digitaal de meest grove verwensingen toewierpen, bleken dat in aanwezigheid van de beschimpte niet te willen herhalen. In plaats van elkaar de maat te nemen en verschillen uit te vergroten, zochten ze naar consensus. Pantsers werden afgeworpen en de deelnemers bleken niet te beroerd het pleidooi van de ander te steunen. Saai zou je kunnen concluderen, maar ik merkte dat ik het juist heel verfrissend vond.

Op IJsland weten ze dat je niet te hard ruzie kunt maken en niet te hard kunt oordelen omdat je elkaar op een eiland uiteindelijk allemaal weer nodig hebt. Een soortgelijk effect treedt op als je verklaarde tegenstanders een paar uur in een kamer zet.

Een journalist zet kwesties van oudsher graag op scherp - om te zorgen dat het maatschappelijk debat op gang komt en alle argumenten op tafel komen - maar inmiddels is het debat soms zo verhard dat het zinvoller is tegenpolen bij elkaar te brengen.

Pieter Klok. plv. hoofdredacteur

Reageren? p.klok@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.