De Echte Wereld van Donald Trump

De Republikeinen wijzen komende week hun presidentskandidaat aan. Brengt Donald Trump een fanclub op de been die meer behelst dan reality-sterren, tycoons en familieleden?

Donald Trumps entourage. Namens hem spreken komende week op de Republikeinse Conventie vooral de mensen die hij kent, liefst van nabij. Beeld Najib Nafid, AFP, AP, Getty, HH
Donald Trumps entourage. Namens hem spreken komende week op de Republikeinse Conventie vooral de mensen die hij kent, liefst van nabij.Beeld Najib Nafid, AFP, AP, Getty, HH

Kijk vooral wie er níét worden genoemd op de aankondiging voor de Republikeinse Conventie, de bijeenkomst komende week waar Donald Trump op het schild gaat worden gehesen. 'Veteranen, politieke buitenstaanders, geloofsleiders en leden van de familie Trump voeren een onconventionele sprekerslijst aan', zo begint de folder van de grote nominatiekermis in Cleveland (Ohio) die maandag begint. Dus geen politieke ingewijden - vooral geen politieke ingewijden. Het wordt een 'all-star' evenement, 'met de nadruk op ervaring in de echte wereld'.

De echte wereld: het is een term die naadloos past bij de campagne die Trump al maanden voert. Hij wordt de president van het Amerikaanse volk, zo wordt hij niet moe te vertellen, van het volk in de oude industriegebieden van Amerika, de mannen van middelbare leeftijd uit de grote blanke midden- en onderklasse, die vinden dat zij in de steek gelaten zijn door de rest van het land; door politiek correct Washington, door de politiek correcte media, door het politiek correcte Hooggerechtshof en de graaiers van Wall Street. Allemaal phoneys, neppers, die alleen aan zichzelf denken of aan aan minderheden en het echte Amerika vergeten zijn.

Vruchtbare campagnegrond

Dáárin schuilt Trumps oorspronkelijke aantrekkingskracht. Met zijn verre van klassieke campagne heeft hij eerst de voorverkiezingen gewonnen en gaat hij nu de strijd aan met Clinton. Ooit was er een idee dat Trump een 'plafond' had, omdat zoveel kiezers een hekel aan hem hebben. Maar ook Clinton heeft een plafond, door haar e-mailaffaire en de geur van onbetrouwbaarheid die daaruit blijft opstijgen. De strijd tussen de twee meest ongewenste presidentskandidaten uit de recente Amerikaanse geschiedenis is daardoor een nek-aan-nek race aan het worden, zoals deze week bleek uit opiniepeilingen.

Die echte wereld, door Trump herontdekt als vruchtbare campagnegrond, bestaat inderdaad echt - zeker in Cleveland en omgeving, de oude Rust Belt, waar de voormalige arbeiders moeten rondkomen van een minimumloon. Maar die wereld blijft buiten de Quicken Loan Arena, waar de Conventie gehouden wordt.

Trump kiest Mike Pence als running mate

De vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft Mike Pence (57) uitgekozen als running mate. Dat maakte Trump bekend via zijn twitteraccount. Pence is nu gouverneur van Indiana.

Mike Pence (links) en Donald Trump. Beeld reuters
Mike Pence (links) en Donald Trump.Beeld reuters

Obsessies

Op de lijst sprekers zoek je vergeefs naar arbeiders of andere vertegenwoordigers van die middenklasse. Je ziet toch vooral familieleden, miljardairs, oud-commando's en politiemannen, uitgerangeerde politici, en wat soap- en realitysterren van het Trump-garnituur.

De echte wereld die Trump bedoelt is toch vooral de wereld zoals Donald Trump die zelf ziet. De sprekers zijn mensen die hij kent, liefst van dichtbij, succesvolle mensen, mensen uit de vermaaksindustrie, aangevuld met mensen die zijn obsessies delen en zijn stokpaardjes het best kunnen berijden. De 'Echte Wereld' van Trump is vooral een nabije wereld, van mensen die hij begrijpt en die hem begrijpen.

Merknaam

En dus zullen er de komende week evenveel familieleden als senatoren en gouverneurs op het podium staan. Zijn vrouw Melania Trump opent het bal op maandag, zijn zoons Donald Trump jr. en Eric Trump (uit zijn eerste huwelijk) zullen hun vader prijzen, zelfs Tiffany Trump (uit zijn tweede huwelijk) mag een woordje doen, en zijn oogappel Ivanka Trump sluit op donderdag af. Die achternaam, tevens een merknaam, kan niet vaak genoeg vallen. Trump kan zo ook aan de christelijke conservatieven in Cleveland laten zien dat hij een echte familieman is - drie vrouwen of niet, hij heeft het hele gezelschap bij elkaar weten te houden.

De familie komt voort uit een van Trumps belangrijkste obsessies: die met fotomodellen. Behalve Melania en zijn dochters laat hij nog twee anderen paraderen, komende week. Natalie Gulbis, een golfster die graag in zwempak op de foto gaat en naakt beschilderd voorop de Sports Illustrated stond, en Antonio Sabato, een onderbroekendrager voor Calvin Klein.

Er is natuurlijk een verband met de andere vormen van entertainment die Trumps referentiekader hebben gevormd. Gulbis is als golfster een vertegenwoordiger van de belangrijkste sport in de wereld van Trump. Ze maakte ook een realityprogramma, The Natalie Gulbis Show, en belandde als vanzelf in The Celebrity Apprentice, het programma waarin Trump de deelnemers de kunst van het ondernemen leert.

Natalie Gulbis in 2010. Beeld epa
Natalie Gulbis in 2010.Beeld epa

De taal van Trump

Donald Trump breekt met alle speechwetten en toch won hij de Republikeinse voorverkiezingen. Maar om meer kiezers te trekken moet hij klinken als een president. Lukt hem dat? Een ontleding van het taalgebruik van de oude en nieuwe Trump.

Versieren

Ook Sabato is een ster uit de realitywereld. Hij maakt bijna fulltime zijn beroemdheid te gelde om daarmee weer beroemder te worden. Via een ziekenhuissoap (General Hospital) kwam het onderbroekenmodel in Celebrity Wife Swap, Dancing With The Stars en My Antonio terecht. Dat laatste is zo'n vrijgezellenprogramma waarin vrouwen hem proberen te versieren; ook zijn ex-vrouw was een van de kandidaten. Trump zelf lijukt reality tv soms voor de echte wereld te houden. Daarnaast heeft een van de schaarse politici, Sean Duffy uit Wisconsin, ervaring met de zogenaamd allesregistrerende (maar stiekem volgens een script draaiende) camera. Zijn programma heette toepasselijk The Real World.

Volgens de wetten van de reality verliep ook de selectie van een vicepresident. Newt Gingrich, Chris Christie en Mike Pence moesten om de beurt hun opwachting maken bij toespraken van Trump, die dan met een duimpje zijn goedkeuring liet blijken. 'Wat vinden jullie van deze man?', zei Trump dan, en nam daarna zelf het woord. Pence won; Gingrich en Christie mogen als troostprijs nog wel de Conventie toespreken.

Veel andere politici zijn er niet. De afkeer is waarschijnlijk wederzijds. Inclusief Christie spreken slechts 4 van de 31 Republikeinse gouverneurs. Er spreekt één in een herverkiezingsrace verwikkelde senator, Darryll Glenn; de meeste anderen willen hun kansen niet in gevaar brengen door aan de zijde van Trump te verschijnen. Glenn is toch al zo goed als kansloos tegen zijn Democratische tegenstrever.

Antonio Sabato jr. in 2008. Beeld epa
Antonio Sabato jr. in 2008.Beeld epa

Hardliners

Tot voor kort pochte Trump graag over de sporters (winnaars!) die hij naar Cleveland zou halen. Bokser Mike Tyson werd genoemd, en boksorganisator Don King; football-spelerTom Brady zou komen en footballcoach Mike Ditka, en de legendarische basketballcoach Bobby Knight; maar allen bedankten voor de eer. Toen zou footballspeler Tim Tebow komen, maar die sprak dat vrijdag tegen. Trump moet het doen met de golfster Gulbis, 484ste op de Rolex Ranglijst.

Natuurlijk is er ook een inhoudelijk deel. Er is een avond ingeruimd voor Benghazi, de Libische stad waar in 2012 bij een aanval op een diplomatieke voorpost vier Amerikanen omkwamen onder wie de ambassadeur. Volgens Republikeinse hardliners is Clinton daarvoor nog verantwoordelijk, ondanks een parlementair onderzoek dat het tegendeel bewees. Trump zet twee overlevenden op het podium en de moeder van een van de slachtoffers. Daarna heeft hij nog een moeder van een in Afghanistan gesneuvelde commando in petto, en een commando die als enige een mislukte reddingsoperatie overleefde. Algemene boodschap: Obama en Clinton weten niets van militaire missies.

Don King. Beeld epa
Don King.Beeld epa

Weinig gewone mannen

Voor een kandidaat die de economie van de gewone man zo belangrijk vindt komen er weinig gewone mannen. Wel komen drie miljardairs spreken die vooral hun eigen economie belangrijk hebben gevonden: een olieman, een casino-eigenaar en Peter Thiel, lid van de 'PayPal-maffia' en een van de belangrijkste exponenten van de Silicon Valley-mentaliteit die lak heeft aan de rest van de wereld. Thiel is overigens homoseksueel; Trump werpt zich sinds de aanslag in Orlando soms op als beschermer van de homo's - zonder dat hij de Republikeinse hardliners voor het hoofd wil stoten of werkelijk aan het conservatieve partijprogramma tornen.

Nog een poging tot toenadering wordt belichaamd door pastor Mark Burns en sheriff David Clarke, zwarte Amerikanen met zeer conservatieve opvattingen; zij vormen Trumps bewijs dat ook zwarte Amerikanen bij hem thuis zijn.

Amerikaanse zwarte activisten, zoals die van de beweging Black Lives Matter, voelen dat niet zo. Zij zijn de afgelopen weken bezocht door de FBI met het advies weg te blijven van de Conventie. Een groot deel van het Echte Amerika zal de komende dagen niet in de Arena te horen zijn.

Peter Thiel in 2014. Beeld afp
Peter Thiel in 2014.Beeld afp
Donald Trumps entourage. Namens hem spreken komende week op de Republikeinse Conventie vooral de mensen die hij kent, liefst van nabij. Beeld AFP, AP, Getty, HH
Donald Trumps entourage. Namens hem spreken komende week op de Republikeinse Conventie vooral de mensen die hij kent, liefst van nabij.Beeld AFP, AP, Getty, HH
null Beeld Najib Nafid
Beeld Najib Nafid

Trumps entourage

1 Donald Trump, presidentskandidaat Republikeinen
2 Melania Trump, echtgenote, spreekt op 1ste dag Conventie
3 Barron Trump, jongste zoon
4 Ivanka Trump, dochter, spreekt op 4de dag Conventie
5 Jared Kushner, schoon zoon en zakenman
6 Donald Trump jr., zoon, spreekt op 2de dag Con ventie
7 Vanessa Trump, schoon dochter
8 Tiffany Trump, dochter, spreekt op 2de dag Con ventie
9 Eric Trump, zoon, spreekt op 3de dag Conventie
10 Lara Trump, schoondochter
11 Mike Pence, gouverneur Indiana en running mate, spreekt op 3de dag Conventie
12 Chris Christie, gouverneur New Jersey
13 Rick Scott, gouverneur Florida
14 Newt Gingrich, ex-voorzitter Huis van Afgevaardigden, spreekt op 3de dag Conventie
15 Joni Ernst, senator Iowa
16 Ted Cruz, senator Texas, spreekt op 3de dag Conventie
17 Jean-Claude van Damme, acteur
18 Dana White, voorzitter mixed martial arts organisatie, spreekt op 2de dag Conventie
19 Rudy Giuliani, oud-burgemeester New York, spreekt op 1ste dag Conventie
20 Michael Flynn, generaal (gepensioneerd), spreekt op 2de dag Conventie
21 Loretta Lynn, countryzangeres
22 Dennis Rodman, ex-basketballer
23 Sylvester Stallone, acteur en regisseur
24 Kirstie Alley, actrice
25 Pam Bondi, openbaar aanklager en politica, spreekt op 3de dag Conventie
26 Asa Hutchinson, gouverneur Arkansas, spreekt op 2de dag Conventie
27 Tom Cotton, senator Arkansas, spreekt op 1ste dag Conventie
28 Tim Tebow, American footballspeler, ontkent dat hij spreekt op de Conventie
29 Bruce Willis, acteur
30 Gene Simmons, muzikant en acteur
31 Jessica Simpson, zangeres en actrice
32 Tila Tequila, tv-presentatrice
33 Mike Tyson, ex-bokser
34 Jon Voigt, acteur
35 Kenny Rogers, countryzanger
36 Sarah Palin, politica
37 Stephen Baldwin, acteur
38 Hulk Hogan, acteur en worstelaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden