De echte sportploeg van het jaar

Een vakjury heeft de Nederlandse wereldkampioenen bridge niet genomineerd als sportploeg van 2011. Hebben die juryleden er wel kaas van gegeten? Een denksport die wereldwijd door 100 miljoen mensen wordt beoefend. Een nationale bond, de NBB, die met ruim 100 duizend leden tot de tien grootste Nederlandse sportbonden behoort. Daarin als wereldkampioen de hoogste trede van het ereschavot bestijgen, is een uitzonderlijke sportprestatie die beslist een nominatie waard is.


Bridge op mondiaal niveau is topsport. Onze topparen trainen al acht jaar intensief en zijn professioneel met hun sport bezig. Daarom zal ik nogmaals de loftrompet laten schallen voor Bas Drijver-Sjoert Brink, Simon de Wijs - Bauke Muller en Ricco van Prooijen-Louk Verhees. De titel sportploeg van het jaar verdienen ze ten volle.


Op het lijstje van beste spellen van 2011 nemen zes spellen met elk een wereldkampioen in de hoofdrol de prominentste plaats in. Bas Drijver voerde in diagram 1 tijdens het EK (Poznan) met veel gevoel en inzicht subtiel een artistiek eindspel uit.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


--pas1¿


pas4¿pas6¿


paspaspas-


4¿: dichte zevenkaart harten zonder honneur in een bijkleur.


West kwam tegen 6¿ uit met ¿10 en oost probeerde na ¿H ook ¿A op te nemen. Zuid troefde en zag dat het spel afhankelijk was van de plaats van ¿H. Dat kan middels een snit op ¿H in oost. Maar oost had in eerste positie gepast en toonde al ¿AHB. De leider dacht dat daar ¿H niet bij zou zitten.


Hij produceerde een even fraaie als doeltreffende oplossing om met ¿H in west het contract toch te maken. Na de ruiten introever volgde er zes keer troef. Na de zesde keer hield zuid ¿AH74 en ¿A sec. In de dummy: ¿B9¿3¿95. West moest een kaart afgooien van ¿10653 en ¿H8.


Gooit west een schoppen af dan troeft de leider na ¿AH een schoppen en heeft ¿A als entree voor de vrije dertiende schoppen. West zette ¿H sec. Zuid doorzag dit, speelde klaveren naar ¿A, stak met een ingetroefde schoppen over naar de dummy voor ¿9 als twaalfde slag.


Louk Verhees combineerde in diagram 2, eveneens tijdens het EK, een juist oordeel aan perfecte tech-niek.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


--1¿1¿


dbl2¿pas4¿


paspaspas-


2¿: poging voor 4¿.


West kwam tegen 4¿ uit met ¿B en bleef daarmee aan slag. West speelde ¿10 door voor ¿A in zuid. De leider, Verhees, telde twee verliezers in klaveren en één in ruiten. Met ¿H in west zou ¿A en schoppen richting de vrouw winnend zijn; als west ¿H neemt verdwijnt de ruitenverliezer op ¿V. Hij concludeerde na dit biedverloop echter dat oost in het bezit was van deze zo belangrijke ¿H. Gevoed door dat idee creëerde hij de winnende speelwijze.


Er volgden zes hartenslagen wat leidde tot een eindfiguur met in elke hand vijf kaarten. De dummy: ¿V8¿A¿76. Oost: ¿H7¿V¿HV. Zuid: ¿A3¿85¿9. Oost komt gedwongen tot deze positie: ¿H sec zetten levert door ¿A te spelen ¿V als tiende slag op en oost moet ook beide klaverenhonneurs vasthouden, anders wordt er een klaveren in noord vrij. De leider stripte de leider met ¿A oost van de laatste ruiten.


In klaveren van slag naar oost die ¿H en ¿V mocht oprapen maar daarna van ¿H7 moest spelen zodat de schoppenverliezer in rook opging.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden