De echte Holmes

Waar het om de wedergeboorte van Sherlock Holmes gaat, voelen velen zich geroepen, maar blijken weinigen uitverkoren. Talloos zijn de epigonen van Arthur Conan Doyle; de meesten reiken echter niet eens tot de schouders van de Engelse schrijver....

David Pirie is mogelijk de uitzondering die de regel bevestigt. De Engelsman, van huis uit filmrecensent, zette zich aan het schrijven van filmscenario's. Opvallende successen: The Woman in White en zijn samenwerking met Lars von Trier bij Breaking the Waves. Met The Patient's Eyes (Arrow, import Van Ditmar; fl 28,54) maakt Piri zijn thrillerdebuut, en dat bleef niet onopgemerkt. In de serie Murder Rooms zond de BBC onlangs een tv-bewerking van het boek uit. Inmiddels staat nummer twee al op stapel (Cream), zowel bij Pirie als bij de BBC.

Niet Sherlock Holmes vervult bij Pirie de hoofdrol, maar de man die vrijwel zeker model stond voor Holmes: de forensisch arts Joseph Bell, hoogleraar aan de Universiteit van Edinburgh. De medisch student Doyle ontmoette Bell daar voor het eerst in 1877; een jaar later is hij zijn manusje-van-alles.

Pirie beschrijft de eerste ontmoeting tussen Doyle (de ik-figuur in het boek) en Bell, die aanvankelijk als kat en hond tegenover elkaar staan. Vrij snel slaat Doyles afkeer evenwel om in bewondering voor deze dokter wiens oog voor details legendarisch zal worden. Beider eerste avontuur laat niet lang op zich wachten, maar Doyle schrijft het pas vele jaren later op, nadat hij attent is gemaakt op het lijk van een verdronken vrouw. In het mortuarium kijkt hij in haar ogen (The Patient's Eyes) en plotseling is het verleden heden.

Nauwgezet weet Pirie zich in te leven in de verteller die bij Doyle dokter Watson heette, maar hier dus de naam Doyle draagt. En heel raak treft hij de toon en stijl die bij een goed Holmes-verhaal horen. Het is eind negentiende eeuw, de decors zijn achtereenvolgens Edinburgh en Southsea, in welke laatste plaats de jonge arts Doyle zijn eerste praktijk heeft. Daar ontmoet hij het weeskind Heather Grace (haar ouders zijn tien jaar eerder vermoord), die niet alleen geplaagd wordt door haar ogen, maar ook door een mysterieuze fietser. Ten einde raad schakelt Doyle Bell in, die vervolgens van Pirie alle ruimte krijgt om zijn Holmes-eigenschappen te etaleren.

Wanneer hij erin slaagt deze kwaliteit vast te houden, breken gouden tijden aan voor de Holmes-aanhang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden