De dure tweestrijd van Elco Brinkman

Een man een man, een woord een woord...

Gijs Herderscheê

De man: Elco Brinkman.

Het woord: 'Vanzelfsprekend moet zo'n activiteit de toets van de openbaarheid kunnen doorstaan, ook als er een vergrootglas op wordt gelegd. En natuurlijk moet ik ook zelfs de schijn van belangenverstrengeling vermijden. Maar je kunt toch niet in ernst volhouden dat ik hier financieel voordeel bij heb.'

Aldus Brinkman in dagblad Trouw, 16 april 1994, naar aanleiding van de Arscop-affaire. De toenmalig CDA-lijstrekker werd gehekeld om zijn rol als commissaris bij het bedrijfje Arscop.

Wie in de politiek actief is, zit in een glazen huis. Bijbaantjes worden toegejuicht, omdat de politicus duidelijk maakt midden in de maatschappij te staan. Maar die klusjes mogen geen smet op het blazoen van de politicus werpen. Dat deed Arscop wel bij commissaris Brinkman. Het bedrijfje was volgens de berichtgeving niet kosjer en de CDA'er raakte besmet.

Het commissariaat van Brinkman was ook opmerkelijk omdat hij binnen het CDA niet te boek stond stond als economisch of financieel licht. Daar had de fractie anderen voor. Brinkman behoefde als opvolger van Lubbers en dus - dacht men toen nog - aankomend premier bijscholing, zo wil het verhaal.

Na zijn aftocht werd alles anders. Brinkman werd voorzitter van de lobbyclub van de bouwers, het Algemeen Verbond Bouwbedrijf. Uit hoofde van die functie werd hij ook vice-voorzitter van de nationale lobbyclub van de werkgevers, VNO-NCW.

Uit de schijnwerpers van het politieke leven, voegt Brinkman nog een erebaan toe aan de imposante lijst. Hij wordt voorzitter van het bestuur van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. Het ABP is mondiaal het op één na grootste pensioenfonds, dat 327 miljard gulden voor de oude dag van ambtenaren belegd. De kroon op Brinkmans financieel-economische cursus, kortom.

Lastig alleen dat de huidige erelijst van de kersverse ABP-voorzitter - zeventien (!) bijbanen - meer potentiële belangentegenstellingen in zich draagt dan de combinatie Arscop-CDA. VNO-NCW is weliswaar trots op het collectieve pensioenstelsel dat met de vakbeweging is opgebouwd, maar de verzekeraars én VNO-NCW zien individualisering en keuzevrijheid in pensioenen als de glorieuze toekomst. Dat staat haaks op het belang van het ABP.

Met het toenemen van zijn financiële kennis lijkt Brinkmans oude kracht - ethiek en moraal - recht evenredig ingeboet te hebben. Brinkman gaat de tweestrijd nu hoogstpersoonlijk uitdragen. Lastige klus, maar de voormalig CDA-ster wordt dan ook ruim gecompenseerd. Een dagje ABP per maand schuift jaarlijks 120 duizend gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden