'De Duitse politie is een slappe hap'

De ingezonden brieven van donderdag 7 januari.

Agenten inspecteren het plein voor het station in Keulen Beeld afp
Agenten inspecteren het plein voor het station in KeulenBeeld afp

Brief van de dag: Slappe Duitse hap

Wat een slappe hap van de Duitse politie en burgemeesters. Hoe is het mogelijk dat in deze tijd van terreurdreiging grote groepen mannen in het openbaar dronken en agressief zonder ingrijpen bij elkaar konden komen en dan vrouwen zo kunnen aanranden?

Ik denk dat de politie niet durfde in te grijpen. En als die vrouwen niet aangifte hadden gedaan was het stilgezwegen. Juist dat zwijgen en niet optreden is dodelijk voor onze westerse samenleving. Wat een 'lef' moet je dan hebben om als burgemeester van Keulen met een gedragscode voor vrouwen te komen. Zal ik maar meteen een boerka aantrekken? Ik zou zeggen hou je poten thuis en anders de cel in. En voor de dames onder ons: veel sterkte want het is duidelijk waar de prioriteiten liggen van de Duitse overheid en dat is niet bij ons. Wir schaffen das! (laat me niet huilen)

Renate Tillema-Schoon, Eindhoven

Te zot voor woorden

Naar aanleiding van het artikel (+) over de massale aanrandingen in Keulen en andere steden zou ik het volgende willen voorstellen: zorg dat de mannen goede voorlichting krijgen over hoe vrouwen in Europa behandeld wensen te worden. Zeker de nieuwe vluchtelingen en asielzoekers komen uit andere culturen, waarin ze andere gewoonten hebben.

Het is te zot voor woorden om te verwachten dat wij vrouwen ons moeten wapenen tegen ongewenst gedrag uit een andere cultuur.

Gebruik de sociale media om de mannen te laten weten hoe het hier wenselijk is. Deel pamfletten bij aankomst in de azc's uit, waarin staat hoe het er in de Europese cultuur aan toe gaat voor wat betreft de vrouwen. Vluchtelingen moeten/willen zich aanpassen, maar dan moeten ze wel de spelregels weten.

Annemarie Bloemers, Scharwoud

null Beeld epa
Beeld epa

Handtastelijkheden

Heel vervelend, lastig en beschamend die handtastelijkheden en aanrandingen van Duitse meisjes en vrouwen door 'getinte' jongemannen. Maar om nu meisjes en vrouwen te manen zich 'decenter' te kleden of maar niet de straat op te gaan tijdens massale festiviteiten als Oudejaarsavond en carnaval, gaat mij echt te ver.

Ik heb een ander en beter voorstel: de gemeentelijke overheden (van Keulen en andere steden waar zich dergelijke incidenten hebben voorgedaan) kondigen bij dergelijke gelegenheden een straat- en pleinverbod af voor jonge mannen tussen de 18 en 30 jaar.

Slechts onder zichtbare begeleiding van een vrouw - en zo nodig aangelijnd - mogen jonge mannen zich dan in de publieke ruimte vertonen.

Marga von Reth, Nunspeet

Super

Wij wonen sinds 2007 op het platteland van Drenthe. We waren altijd al abonnee van de Volkskrant, maar het heeft ons zo'n zes jaar gekost om het voor elkaar te krijgen de Volkskrant hier in de brievenbus bezorgd te krijgen (want zeer landelijk buitengebied). Maar uiteindelijk is het dan toch gelukt.

En wat een superbezorger hebben wij! De scholen zijn dicht, de post komt niet, de buurman moet zijn melk laten weglopen en de vuilnis wordt niet opgehaald. Maar wij hadden gisterochtend wel de krant! Die man of vrouw verdient een lintje.

Ronald Kamstra, Ellertshaar

IJsvrij maken

We kunnen hem niet meer aan, de winter (+), stelt Jean Pierre Geelen. En ik, voor de derde achtereenvolgende dag opgesloten in mijn huis, moet hem gelijk geven. De straten zijn hier nog steeds onbegaanbaar, er komt geen krant, geen post en je ziet niets of niemand buiten. Dat we in de afgelopen twintig jaar zoveel 'softer' zijn geworden wil er bij mij echter niet in.

Ik denk dat de oorzaak van deze langdurige ontwrichting ligt in de manier hoe we tegenwoordig onze wegen asfalteren. Nederland is in de laatste twintig jaar op snelwegen en grote doorgaande wegen volledig overgegaan op ZOAB, zeer open asfaltbeton.

Het voordeel van ZOAB merk je bij regen, het water stroomt snel weg en de weg blijft nagenoeg droog. Het grote nadeel van ZOAB doet zich echter voor bij ijzel: ijzel is op ZOAB niet te bestrijden. Het gestrooide zout verdwijnt onmiddellijk in de open ruimtes van het asfalt en stroomt met het dooiwater weg. Je kunt op ZOAB een miljoen kilo zout strooien, de weg blijft opvriezen.

Toch is Rijkswaterstaat de afgelopen dagen blijven proberen de grote wegen in het Noorden ijsvrij te maken door middel van strooien. Daardoor bleven er nauwelijks strooiwagens over om de kleinere wegen, waar gewoon asfalt ligt en strooien dus wel zin heeft, ijsvrij te maken. Dus was en bleef er ijs op álle wegen en het leven kwam volledig stil te staan.

Ik stel voor om bij een volgende aanval van ijzel de snelwegen de snelwegen te laten en alle gladheidsbestrijding te concentreren op de kleinere wegen, stadscentra en woonbuurten, waar het wel zin heeft. Dan kan er tenminste iets van het normale leven doorgaan.

Sabien Mous, Sneek

Verademing

Wat een verademing in de Volkskrant, de column van Derk Jan Eppink (+) over de prijs van politieke correctheid. Hopelijk trekt die onweerswolk van politieke correctheid razendsnel boven Europa weg.

Eva van der Meer, Utrecht

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden