DE DUITSE DAPHNE BUNSKOEK

TELEVISIEPERSOONLIJKHEID SANDRA MAISCHBERGER (38) IS DE DISCRETIE ZELVE. SOBER EN SOMS ONZEKER TREEDT ZE HAAR GASTEN TEGEMOET...

Aleen jaar of tien behoort Sandra Maischberger tot de vertrouwde verschijningen op de Duitse televisie. En tot op heden heeft zij een serene uitstraling weten te behouden. Ze wekt niet de indruk zich vrijpostigheden te veroorloven vanwege haar bekendheid; ze komt niet in het nieuws met conflicten over gages of zendtijden.

Eerder ontleent zij aan haar faam - hoe betrekkelijk die in haar ogen ook is - de ereplicht zich in te zetten voor de goede zaak. In haar geval het milieu, de restauratie van de Marienkirche in Berlijn, en het sprookje als miskend cultuurgoed. Àls zij tijdens televisieoptredens een sieraad draagt - wat lang niet altijd het geval is - is het een eenvoudige halsketting met een stukje gepolijst barnsteen. Zij heeft nóg een ketting, maar die bewaart ze voor bijzondere gelegenheden.

Midden jaren tachtig, nog vóór de afsluiting van haar studie aan de Münchense school voor de journalistiek, debuteerde zij op de Beierse televisie met een jongerenprogramma. En uiteindelijk fungeerde haar achternaam als vlag van twee praatprogramma's. In Maischberger (uitgezonden door N-TV) probeert zij nieuwswaardige personen op discrete wijze tot mededeelzaamheid te verleiden. Tijdens de duizendste uitzending, op 21 maart, ontving zij bondskanselier Schröder.

In Menschen bei Maischberger (uitgezonden door de ARD) begeeft zij zich wat vaker in de marges van de actualiteit. Zo sprak zij in de laatste uitzending vóór de zomerstop met vijf gasten over de rol die hun bekende vader - onder wie luchtvaartpionier Charles Lindbergh en studentenactivist Rudi Dutschke - in hun leven heeft gespeeld.

Op haar routine durft zij, naar eigen zeggen, niet te vertrouwen. Nog steeds komt het voor dat zij zich door kordaat optredende gasten laat intimideren.

Zij bezweert de onzekerheid met een grondige voorbereiding.

Haar devies: 'Goed voorbereid zijn, goed luisteren en een goed humeur hebben. ' Vervolgens laat zij haar natuurlijke gaven het werk doen. 'Ik spreek met mijn ogen, instinctief. Ik omarm mijn gesprekspartner, met woorden en mimiek. Ik wil dat hij mij antwoordt. ' Maischberger lijkt zich verantwoordelijk te voelen voor de stemming om haar heen. Pijnlijke ontboezemingen? Ze wil dat haar gasten tot hun recht komen. En dat vereist een dienende rol. Alleen Guido Westerwelle, de partijleider van de liberale FDP, zegt ongevoelig te zijn voor de charmes van Maischberger. 'Bij mij werkt het niet', verklaarde hij ooit parmantig. Maar dat zal tijdens de aanstaande verkiezingstijd nog moeten blijken.

De uitersten kan ook Maischberger echter niet verzoenen. Zo verliep het gesprek tussen Ayaan Hirsi Ali en de tot de islam bekeerde sociologe Irmgard Pinn (op 31 mei jongstleden) nogal stroef. De eerste hamerde op de onverzoenlijkheid van islam en humanisme, de tweede hief een gedateerd aandoende lofzang aan op de multiculturele samenleving. De ingrediënten voor een dialoog ontbraken dus ten enenmale. Daaraan kon zelfs Maischberger niets verhelpen.

Uiteraard zijn de journalistieke haviken niet gecharmeerd van Maischbergers werkwijze. Confrontaties willen zij zien. Messcherpe uitspraken willen zij horen. Zij verweten Maischberger bijvoorbeeld dat ze geen serieuze pogingen heeft gedaan om bondskanselier Schröder te 'kraken'. Doorgaans toont zij zich ontvankelijk voor kritiek. Maar nu niet.

'De kanselier is niet te kraken. Tenminste niet zolang hij nog kanselier is. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden