De druppel die de emmer deed overlopen

De voorzitter van de Democraten, Debbie Wasserman Schultz, heeft zichzelf maandag de voorzittershamer ontnomen. 'Om er zeker van te zijn dat we de Democratische Conventie vrolijk kunnen beginnen, heb ik besloten de vergadering niet te openen', verklaarde ze maandag. Toch heeft Hillary Clinton haar juist ingehuurd om te gaan helpen bij haar campagne waarmee ze olie op het toch al oplaaiende vuur in Philadelphia gooide.

Michael Persson
Debbie Wasserman Beeld ap
Debbie WassermanBeeld ap

Met haar stap terug probeert Wasserman Schultz enigszins het rumoer te temperen dat is ontstaan rond het Democratische e-mailschandaal. Wasserman Schultz is het gezicht van de partijdige partij geworden, sinds dit weekend uit gehackte en gelekte mails bleek dat zij en stafleden hebben geprobeerd de kandidatuur van Bernie Sanders te ondergraven.

Zondag werd al bekend dat ze eind deze week aftreedt, en verder geen spreektijd zou krijgen tijdens de Conventie. Dat is voor Sanders-fans niet genoeg. Maandagochtend werd ze tijdens een ontbijt met gedelegeerden uit Florida, haar thuisstaat, in het Marriott Hotel in Philadelphia uitgejouwd en weggehoond. 'Eerlijke verkiezingen!', schreeuwden de Sanders-aanhangers, terwijl loyalisten daar met hun 'Debbie! Debbie! Debbie!' tegenin gingen vergeefs.

Steun van Clinton

Clinton verklaarde zondag dat ze 'haar vriendin sinds lange tijd' een baantje geeft als erevoorzitter van haar campagne, om in alle vijftig Amerikaanse staten zo veel mogelijk Democraten in het congres te krijgen. Ook zal ze als 'surrogaat' voor Clinton blijven optreden, op de verkiezingsrally's komende maanden.

Daarmee schaart Clinton zich pardoes achter Wasserman Schultz, wat geen handige manoeuvre is op een Conventie die de partij moet verenigen. Binnen de partij was al veel kritiek op de voorzitter, en uit de mails doemde het beeld op van een typische partijtijger, iemand die vergroeid was het apparaat en het zicht op de kiezers, en zeker de progressieve kiezers, was kwijtgeraakt. Daar associeert Clinton zich nu ook mee.

Al langer ongeliefd

Wasserman Schultz, die in 1966 in Queens, New York werd geboren, niet ver van Donald Trump, is een parlementslid voor een district in Florida. Ze was niet heel geliefd binnen de Democratische partij, wegens haar ijdelheid en neiging om nogal ruim te declareren: ze probeerde geld voor haar jurken terug te krijgen en gebruikte partijfondsen voor haar eigen campagnes, bleek uit eerdere stukken over haar in onder meer Politico.

Haar voortdurende pogingen om met Barack Obama op de foto te willen leidden tot irritatie bij de president, die al op zoek was naar iemand om haar te vervangen. De reden dat dat nog niet was gebeurd, 'is omdat niemand zin heeft om die moeite te doen', aldus een anonieme medewerker van Obama in The Huffington Post in 2014.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden