De druk om te blijven is opgevoerd

Vragen schept verplichtingen. Dat begint minister van Defensie Eimert van Middelkoop te merken nu een aantal landen Nederland op een bijeenkomst van de NAVO-ministers van Defensie in Noordwijk steun hebben aangeboden voor de ISAF-operatie in Uruzgan....

De toezeggingen zijn uiteraard goed nieuws voor het Nederlandse kabinet, maar maken het tegelijk moeilijker voor Nederland zich terug te trekken uit de gevaarlijke Afghaanse provincie.

Er zijn inmiddels vier landen die toezeggingen hebben gedaan. Behalve Slowakije, Hongarije en niet-NAVO-lid Georgië heeft ook Frankrijk aangeboden troepen naar Uruzgan te sturen om de Nederlanders bij te staan. Verder is er volgens Defensiebronnen nog zicht op deelneming van Tsjechië.

De Franse minister Hervé Morin van Defensie maakte donderdag duidelijk dat hij verwacht dat de Nederlandse troepen in Uruzgan blijven nu Parijs besloten heeft een contingent militaire instructeurs naar het gebied te sturen.

‘De Franse troepen komen daar niet om de Nederlanders te vervangen, maar ze zijn bedoeld als aanvulling’, zei de Franse minister. ‘Als een land zijn troepen vermindert, zou dat een heel negatief signaal zijn voor de andere landen. Dat zou een domino-effect kunnen veroorzaken.’

Ook NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer verhoogde de druk op Nederland met de constatering dat de bijeenkomst in Noordwijk ‘meer heeft opgeleverd’ dan hij verwachtte.

Hij noemde het ‘een plus’ dat landen ondanks de druk op hun krijgsmachten ‘bereid zijn iets extra’s voor Nederland te doen’. ‘Ik denk dat Van Middelkoop positiever naar huis kan terugkeren dan hij kwam. Ik hoop zeer dat Nederland blijft’, zei De Hoop Scheffer na afloop van de bijeenkomst in Noordwijk.

Morin noemde het Franse aanbod een ‘gebaar van vriendschap’ jegens Nederland. ‘Het is een teken van politieke steun voor de Nederlanders’, zei hij.

Met het Franse aanbod wordt voldaan aan een van de voorwaarden die Nederland stelt, namelijk dat het steun krijgt van een groot NAVO-land. Weliswaar gaat het om militairen die vooral zullen worden ingezet om het Afghaanse leger op te leiden, maar volgens Van Middelkoop is alleen al ‘het simpele feit dat Frankrijk bereid is naar het zuiden van Afghanistan te gaan een belangrijk signaal’.

Daar komt bij dat Frankrijk onlangs besloten heeft een aantal gevechtsvliegtuigen van een basis in Tadzjikistan over te brengen naar Kandahar, zodat ze dichter bij het strijdtoneel zijn.

Ook op een ander punt heeft Nederland gedeeltelijk zijn zin gekregen. De Afghaanse minister van Defensie Wardak zei in Noordwijk dat 400 Afghaanse militairen onderweg zijn naar Tarin Kowt in Uruzgan, waar de belangrijkste Nederlandse basis gevestigd is. Nederland had maandenlang bij de regering in Kabul aangedrongen op de komst van extra troepen. Van Middelkoop zegt nu dat hij ‘goede hoop’ heeft dat begin volgend jaar het streefcijfer van 1.000 Afghaanse militairen gehaald zal worden.

Op de bijeenkomst is ook gepraat over de noodzaak de kosten meer te spreiden over de bondgenoten. Momenteel geldt de regel dat NAVO-landen zelf opdraaien voor de kosten van de troepen die zij in het kader van de ISAF-operatie inzetten. De Hoop Scheffer erkende dat er ‘weinig schot’ zit in het interne debat. ‘We moeten naar een eerlijker verdeling toe, maar het gaat om geld, dus ik denk dat die discussie een langdurige affaire zal zijn’.

Wel hebben de NAVO-ministers besloten gezamenlijk transporthelikopters in te huren voor het vervoer van goederen in het zuiden van Afghanistan. Het geld daarvoor komt uit een gemeenschappelijk potje van de alliantie. Nederland zal daarvan kunnen profiteren.

De Hoop Scheffer wilde niet ingaan op de vraag of Nederland, na al het goede nieuws, het zich nog kan veroorloven een punt te zetten achter de Uruzgan-missie. ‘Dat besluit moet in Den Haag genomen worden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden