De droom van de kunstenaar in per iPod

Museum Jan Cunen nodigde kunstenaars uit een film te maken waarin ze zelf over hun werk vertellen. Bezoekers krijgen die op een iPod mee in het museum....

Van onze verslaggeefster Selma Knepflé

OSS ‘Ik streef naar een beeld met de knal van een verkeersbord en de intensiteit van een Vlaamse primitief’, vertelt kunstenaar Han Schuil in een filmpje. Op het iPod-scherm is te zien hoe de kunstenaar in zijn atelier deuken butst in felle aluminium platen.

De film maakt onderdeel uit van het MJCTV-project dat museum Jan Cunen in Oss maakte met productiebedrijf Artcast. Bezoekers krijgen vanaf deze week bij binnenkomst een gloednieuwe iPod te leen, met daarop zes korte films over kunstwerken uit de collectie. Ze zijn gemaakt door de kunstenaars zelf, met behulp van een filmmaker. De films laten de gedachtewereld, inspiratiebronnen en werkwijze van de kunstenaar zien.

Zo geeft Paul Klemann bezoekers een kijkje in zijn droomwereld. Samen met regisseur Nina de Vroome maakte hij een film bij het werk Rode honden die de beeltenis van Thomas Mann en zijn vrouw beledigen.

‘Voor mijn gevoel zijn het fascistische hondjes’, legt Klemann uit. In de film dineert de kunstenaar met twee hertenfiguren. Na het klinken van de wijn beginnen ze ineens heftig de liefde te bedrijven. Klemann zelf, gekleed in een roodgeblokte blouse, staat er springend bij te blaffen.

‘Het zijn beelden die enigszins aan de tekening relateren’, licht Klemann zijn film toe. ‘In mijn werk teken ik gebeurtenissen uit mijn dromen.’ De kunstenaar is blij met het initiatief van het museum: ‘Als ik zelf in een museum ben, vraag ik me ook geregeld af: wat wil iemand nou? Dan heb je één tekstbordje, en dan heb je het vaak wel gehad. Meestal heb je meer informatie nodig’.

Het idee om filmpjes op een iPod te zetten als publieksbegeleiding in een museum, bestond volgens conservator Fleur Junier al wel. ‘In Tate Modern in Londen heb je het bijvoorbeeld, maar dat zijn meer documentaires. Het verschil met deze filmpjes is dat ze zelf ook van hoge artistieke kwaliteit zijn.’

In de ene film wordt nauwelijks gesproken, in de andere doet de kunstenaar uitgebreid verslag van zijn motieven en werkwijze. ‘Het is leuk te horen wat de kunstenaar denkt over zijn werk’, vindt bezoekster Yoni van Oorsouw. ‘En het filmpje is zelf ook weer een nieuw kunstobject.’

Graham Hudson, een Britse kunstenaar, maakte een flitsend filmpje waarin hij in zijn atelier paletten stapelt, waar hij ladders tussen schuift en daar doorheen draden bevestigt om het geheel van binnenuit te belichten. Op de achtergrond klinkt een valse langspeelplaat. Het resultaat, te zien in het museum, is een enorme stellage: Journey to the Centre of the Self.

Aan het eind van de middag loopt ongeveer een op de drie bezoekers met een iPod rond. Het besturen van het apparaat blijkt nog weleens lastig. Niet voor de jongere generatie. Studente rechten Maria Gallus: ‘Wij zijn die touchscreens wel gewend’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden