Column

De Dronespecialist

Professional ontloopt strenge regels met drones voor amateurs.

Marcel van Gelderen had een schildersbedrijf en als hij vijf jaar geleden niet van zijn steiger was gevallen, dan was hij nu geen succesvol verkoper van drones. Marcel durfde niet meer naar boven. Toen had zijn vrouw gezegd: 'Maak dan van je hobby je werk'.

De voornaamste Nederlandse droneverkoper is Aerialtronics. Daar verkopen ze drones voor professionals: inspectie van infrastructuur, hoogspanningslijnen, windmolens. Marcel van Gelderen, beter bekend als 'de Dronespecialist', komt daarna. Hij zegt ongeveer een miljoen per jaar om te zetten in de markt voor amateurs. En dat zijn ook de profs die zich voordoen als amateur, om onder de strenge regels uit te komen.

Op de dronebeurs The Unmanned Systems Expo in Den Haag kwam prompt zo'n namaakamateur aanlopen: Eric Feijten, freelance cameraman gespecialiseerd in helikopterbeelden en die van cameradrones. Werkt veel voor de NOS. Levert daar professionele beelden, zoals de prachtige die hij met zijn drone maakte van de ravage na de orkaan Haiyan op de Filippijnen, in 2013. In Nederland mag zoiets niet, zei Eric. Hier moet je een vergunning aanvragen, met locatie en tijdstip erbij. Kost drie weken - ondoenlijk in de journalistiek. Daarom vliegt hij hier nu als 'amateur': met een drone van Marcel van Gelderen.

En die beelden verkoopt hij aan de NOS?

'Die geef ik', zei Eric met een pokerface.

Begon Marcel doodleuk over zijn 'ISIS-klanten'. Hij kreeg wel wat 'extremistische moslims' in de zaak, vermoedt hij. Zo zagen ze er uit, en ze vroegen wel erg nadrukkelijk wat bijvoorbeeld zijn drone 'Phantom' aan gewicht kan dragen, en hoe ver hij dat gewicht dan kan brengen. Iedereen moet zich legitimeren, zei Marcel, en iedereen krijgt een preek van anderhalf uur over de regels. 'Maar het kenteken van deze mensen stuur ik rechtstreeks door naar de AIVD'.

Marcel van Gelderen verkoopt drones aan bijna iedereen. Beeld Margriet Oostveen

Niet zonder trots vertelde de Dronespecialist dat het ook 'een keer of zeven' was voorgekomen dat leden van een arrestatieteam voor een quasi-amateurdrone bij hem kwamen. 'Die vliegen ongecertificeerd rond. Dat mag niet. Maar het gebeurt wel.' Hoe wist hij dat zo zeker? Nou, om te beginnen herkende je ze aan hun geblindeerde BMW's en hun tatoeages. En dan hun legitimatie: daar stond gewoon een politiekorps op.

Marcel liep nu naar de beurskraam van de buren, waar de politie stond, die kende hij immers goed. Kon ik er zelf naar vragen, want zelf kon hij er óók niets aan doen.

En daar was de vriendelijke Casper Steensma Praamsma al: 'projectleider onbemande luchtvaartuigen' van de Nationale Politie ('Ik noem het geen drones want volgens de wet heeft een drone een wapen'). Aangesteld om op weg naar nieuwe, nog deels in te vullen regelgeving per 1 juli 'te onderzoeken hoe de politie drones kan inzetten'. Ze denken aan fotografie bij grote ongevallen - kan de weg sneller worden vrijgegeven. Aan forensische opsporing, bijvoorbeeld als iemand in een veld wordt gevonden en je geen sporen wil vernielen.

Categorie 'contra' gaat over het uit de lucht halen van andere onbemande luchtvaartuigen. En tot slot dan nog de drones voor 'bijzondere teams'. Waren dat ook arrestatie-eenheden? 'Ja, dat is heel ruim. En daar wil ik het maar bij laten'.

Casper Steenstra Praamsma. Beeld Margriet Oostveen

Wat vond hij van zijn kooplustige collega's bij de Dronespecialist?

Casper Steenstra Praamsma zei: 'Wij. Vliegen. Niet.'

In 2013 liet de politie anders wel drones surveilleren in Almere.

'Ik heb alles stopgezet per 1 september 2014', zei de projectleider: 'Wij. Vliegen. Niet.'

Al ontving hij na 1 september ook heus wel 'signalen' dat collega's een drone de lucht in wilden sturen. Maar dan ging het dus mooi niet door!

En politiemensen vertelden altijd alles?

'Zo hard wil ik het niet zeggen.'

De regels voor drones zijn nu voor niemand goed, daar waren de profs het wel over eens. Veiligheid bleef belangrijk, maar privacy? Terwijl nota bene de selfie-drone de toekomst heeft? Dat is een minidrone dat als een persoonlijk gezelschapsdier rond je hoofd zoemt, om alle geweldige aspecten van je heerlijke leven in sociale media te delen. De Zano kost 200 euro.

Malen narcisten eigenlijk om NOS-drones? Om een vliegende politiecamera? Of om een beetje privacy?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden