De Drijvende Stad **

De uitbundig spelende acteurs maken De Drijvende Stad tot een feest om naar te kijken.

Jeugdtheater

Door Toneelgroep De Appel. Vanaf 8 jaar.

15/3, Appeltheater, Den Haag. Aldaar t/m 31/5. toneelgroepdeappel.nl

Dat is het voordeel als je over een eigen theater beschikt. Toneelgroep De Appel heeft haar Appeltheater in Den Haag omgetoverd tot een klein Venetië, met grachtjes, bootjes, balkons en waterkanten. Daar speelt de groep tot eind mei de marathonvoorstelling Casanova. Maar overdag ligt het exclusieve decor op bespeling te wachten.

Appelacteur en theatermaker David Geysen vulde dat gat met een zelfgeschreven familievoorstelling, de eerste bij De Appel. Alleen al die natte en nevelachtige setting met uitbundig spelende acteurs in duikpakken, lieslaarzen en varende koetsen maken De Drijvende Stad tot een feest om naar te kijken. Het verhaal blijft daar wel bij achter. Dat is een matige mengeling van de verhalenstroom uit Duizend-en-een-Nacht, de queeste van Hans & Grietje, het coming-of-age-avontuur van Pinokkio en het toneelstuk De Koning Sterft.

De oude koning Casanova lijdt aan geheugenverlies en ziet zijn Drijvende Stad wegkwijnen omdat die wordt gevoed door goudstof (lees: verhalen). Juist die verhalen drogen op. Met zijn assistent Paddestoel roept hij hulp in via flessenpost. Natuurlijk bereikt deze noodkreet een bebrilde boekenwurm en een onverschrokken meisje.

Samen gaan Raven en Tofe op zoek naar De Drijvende Stad, een tocht die leidt van kades naar bootjes, koetsjes en rioolbuizen. Het wat rechtlijnige verhaal zou aan spanning winnen als Raven en Tove langer achterna worden gezeten door de zingende rioolratten (een kekke persiflage van Alexander Brouwer en Milène van der Smissen op de sluwe Vos en Kat uit Pinokkio). Een paar extra achtervolgingsscènes in dit magische decor kan De Drijvende Stad best hebben.

Maar verder pakt iedereen jong en oud in (de ondergrens van 8 jaar mag ook best 6 zijn). Vooral de ervaren en volumineuze Iwan Walhain - de enige Appelacteur te midden van kunstvakstudenten - maakt heerlijk vette creaties van Koning Casanova en Coole Kikker Slidde. Tom Voets is een alerte Paddestoel en Sofie Habets weet als durfal Tove het brede toneel prima te bespelen. En Milène van der Smissen en Sara van der Wal verschaffen tante Tilda en nicht Hilda Annie M.G. Schmidt-achtige allure.

Alle derdejaars van Codarts Rotterdam schrikken niet terug voor een tapdansje, een musicallied of een meezinger met publiek. En zo gaat het van moeras tot 'Bommetje!' in een decor dat niet voor De Efteling onderdoet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden