De drie zusjes

'Young adult' van Zafón

Voordat Carlos Ruiz Zafón (Barcelona, 1964) beroemd werd met De schaduw van de wind en Het spel van de engel schreef hij vier boeken die werden gepubliceerd als jeugdboeken. Young adult avant la lettre. Daaronder viel ook El palacio de medianoche uit 1994, dat nu verschijnt in de vertaling van uitgeefster Nelleke Geel als Het Middernachtspaleis. Ben moet in 1932 het weeshuis in Calcutta verlaten waar hij is opgegroeid, omdat hij zestien wordt. Dat betekent ook het einde van het Chowbar Genootschap, de geheime club waar hij lid van is. Die club kwam bijeen in een verlaten huis, dat ze Het Middernachtspaleis hadden gedoopt. Toch dient zich een wild avontuur aan. Ben zal Calcutta nooit meer terugzien.

Signatuur; € 15,-

De drie zusjes

De Amerikaanse Alice Hoffman (1952) verkocht miljoenen exemplaren van haar romans. The Story Sisters uit 2009 is nu vertaald door Emmy van Beest en Josephine Ruitenberg als De drie zusjes. De sterk verschillende Elv (15), Meg (14) en Claire (12) Story wonen met hun gescheiden moeder Annie op Long Island. Daar bracht Hoffman ook haar jeugd door.

Orlando; € 18,95

Rampzalige lengte

Elk oordeel was gebaseerd op een analyse, schrijft professor Geert Buelens in het nawoord bij de gebundelde poëzie-beschouwingen van Jeroen Mettes (1978-2006), de literatuurwetenschapper en blogger die zelfmoord pleegde en wiens kritieken (Weerstandsbeleid) en prozagedichten (N30+) in de cassette getiteld Nagelaten werk worden gepubliceerd.

Wereldbibliotheek; € 29,90

Mettes' Nagelaten werk

De vrouw van Dave Eggers schrijft ook. Vendela Vida (1971), mede-oprichter van het tijdschrift The Believer, publiceerde vorig jaar haar tweede roman The Lovers, nu vertaald door Mechteld Jansen als De minnaars. Yvonne gaat na de dood van haar man naar het Turkse kustplaatsje waar ze ooit haar huwelijksreis doorbracht.

Meulenhoff; € 18,95

Mevrouw Eggers

In de roman De rampzalige lengte van Philip Asjkenazi van de schrijvende psycholoog Nol de Jong (1947) wordt de weg naar boven en de val naar beneden beschreven van een onopvallende jongen die belangrijk wil worden. Zijn familie raakte op zekere dag uit de gratie. Hij gaat zich ongenaakbaar gedragen.

Meulenhoff; € 18,95

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden