appdate

De Drie Apps van de Week: Valiant Hearts, Oorlogsmonumenten en Just in Case

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: een prachtige game over de Eerste Wereldoorlog, een informatieve app over oorlogsmonumenten en een handig hulpmiddel voor als je er zelf plotseling niet meer bent.

Beeld thinkstock

Eerste Wereldoorlog
De Eerste Wereldoorlog wordt niet vaak aangehaald in games. Een game over deze periode die fijn speelt én je ook nog eens een boel bijbrengt op het gebied van geschiedenis is al helemaal zeldzaam. Valiant Hearts: the great War is zo'n spel. De Franse game-ontwikkelaar Ubisoft maakte dit tweedimensionale oorlogsavontuur met schitterende muziek en mooie stripachtige graphics. Je speelt onder andere een Franse vader die wordt opgeroepen voor dienst, nadat hij eerder zijn schoonzoon al naar het front zag vertrekken. Al snel maakt hij kennis met een Amerikaanse vrijwilliger die hem bijstaat in de strijd. Wat volgt is een mooi en ontroerend verhaal met in totaal vijf speelbare hoofdpersonages.

Dat verhaal beleef je terwijl je artillerievuur ontwijkt, soldaten neerslaat en met granaten op versperringen mikt. Maar de actie en het geweld zijn veruit ondergeschikt aan het puzzelelement. Blaas een brug op door dynamiet op de juiste plek te plaatsen, koop een soldaat die je de weg verspert om door de juiste drank voor hem te vinden, enzovoorts. Ondertussen kun je allerlei voorwerpen oppakken, waar je dan wat achtergrondinformatie bij kunt lezen: een Frans identificatieplaatje, een brief van een Duitse soldaat aan zijn ouders, enzovoorts. En je krijgt ook steeds de achtergronden te lezen van de gebieden, personages en gebeurtenissen waar je in verzeild raakt. Die kun je ook negeren, als het je alleen om de gameplay te doen is. Die gameplay zit prima in elkaar, al wil de besturing soms niet helemaal meewerken.

Voor het downloaden van de app betaal je bijna vijf euro, waarna je het eerste hoofdstuk kunt spelen. Bevalt dat, dan kun je voor 5,99 euro (tijdelijke introductieprijs, anders 7,99 euro) de overige drie hoofdstukken gezamenlijk aanschaffen. Het kan dus een prijzige excercitie worden, maar het mooie verhaal, de prachtige graphics en de schitterende muziek maken de aanschaf zeker waard. Op de PC, PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One is de game al enkele maanden te spelen, maar op de iPad houdt het spel zich ook prima staande. Valiant Hearts laat niet alleen zien wat er zoal gebeurde tijdens de oorlog, het laat je ook voelen welke impact dat op de mensen had.

Valiant Hearts: the great War (4,49 euro, met in-app aankopen)
App Store

Beeld App Store

Monument
Gaan we het toch ook weer even over de Tweede Wereldoorlog hebben. Want voor wie zich wel eens afvraagt wat het verhaal is achter de meer dan 3500 oorlogsmonumenten die ons land rijk is, heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de gratis app Oorlogsmonumenten in Beeld ontwikkeld. Dit in het kader van 70 jaar bevrijding. De app laat op basis van je gps-locatie zien welke monumenten er in de buurt zijn. Via een kaart kun je ze bekijken, en door erop te klikken krijg je er meer informatie over te lezen, kun je foto's bekijken en waar mogelijk ook historische filmbeelden zien, bijvoorbeeld uit het Polygoonjournaal.

Op de app en de gerelateerde interactieve site Tweedewereldoorlog.nl/70jaarbevrijding wordt met tekst en historische beelden het verloop van de bevrijding weergegeven. De komende maanden wordt de informatie verder aangevuld aan de hand van de bevrijdingsroute, die begint in het Limburgse Mesch en eindigt in Nederlands-Indië. Daarnaast wordt getoond welke evenementen er in het kader van het lustrumjaar worden georganiseerd. Een prima vormgegeven en uitgebreide app.

Oorlogsmonumenten in Beeld (gratis)
App Store
Google Play

Beeld App Store

Digitale Erfenis
In Nederland mag er momenteel dan geen oorlog zijn, onsterfelijk ben je niet. Wie zorgt er voor je huisdieren als je iets overkomt? Welke nummers moeten er gespeeld worden op je begrafenis? Wat moet er met je persoonlijke eigendommen gebeuren na je overlijden? Vragen waar je waarschijnlijk liever niet aan denkt, maar die je eigenlijk wel geregeld wilt hebben. Just in case. De app met die goedgekozen naam speelt perfect in op dat gevoel, en laat je de zaken die jij geregeld wilt hebben op een rijtje zetten - aan de hand van vragen die de app je voorschotelt.

De informatie die je zo stukje bij beetje invult wordt opgeslagen in de clouddienst Dropbox, maar het is de bedoeling dat je op termijn uit verschillende diensten kunt kiezen. Daarnaast kun je drie vertrouwelingen aanwijzen, bijvoorbeeld je vriendin, je vader en je moeder. Zij zijn de enigen die je informatie kunnen opvragen. En dat kan alleen als minstens twee van hen bevestigen dat je bent overleden.

Omdat het om nogal persoonlijke informatie gaat wil je natuurlijk niet alleen je vertrouwelingen kunnen vertrouwen, maar ook de app zelf. Ontwikkelaar Appsuperb belooft in elk geval dat je gegevens nooit aan derde partijen zullen worden verkocht. Verder is het goed om te weten dat de afhandeling niet via de app verloopt, maar via mail en internet. De app is vooralsnog alleen bedoeld als hulpmiddel, maar op termijn hoopt Appsuperb ook te kunnen bewerkstelligen dat de informatie juridisch een bindende status heeft.

Just in Case (gratis)
App Store

Beeld App Store
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden