Appdate

De Drie Apps van de Week: Rollercoaster Tycoon 3, Dodub en Pooductive

Volkskrant.nl zet elk weekend de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: als vanouds een pretpark bouwen, filmpjes inspreken en aan de chat op het toilet.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Roller Coaster Tycoon 3

Het pretparkbouwspelletje Roller Coaster Tycoon 4 Mobile viel nogal tegen door de beperkte bouwmogelijkheden en vooral door het freemium-model: dokken of lange wachttijden accepteren. De zure nasmaak die het spel achterliet kunnen we eindelijk wegspoelen, want ontwikkelaar Frontier heeft onlangs totaal onverwacht een iPad-versie van de PC-game Roller Coaster Tycoon 3 in de app store gezet.

De game uit 2004 heeft nog niets aan kracht ingeboet - als je de gedateerde graphics voor lief kunt nemen tenminste. Net als bij zijn twee voorgangers kun je weer naar hartenlust en vrijwel zonder beperkingen attracties neerplempen, achtbanen bouwen, klusjesmannen inhuren en dure zakken patat verkopen, maar dan in 3d. Mits je je bezoekers voldoende tevreden houdt natuurlijk.

De game bevat een vrije speelmodus, maar je kunt ook één van de vele scenario's kiezen, waarbij je naar een vooraf gesteld doel toe werkt. Het is weer ouderwets genieten en de besturing is prima omgezet naar een touchscreen-bediening. En het beste nieuws van alles: je betaalt eenmalig vijf euro en hebt geen last van in-app aankopen! Hoera! (Voor iPad 2 en hoger.)

Roller Coaster Tycoon 3 (4,95 euro)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Dodub

Dodub is de zoveelste app die doet denken aan DubSmash. U weet wel, de app die korte tijd razend populair was en waarmee je geluidsfragmenten kon selecteren om ze met een filmpje te playbacken. Het aardige van Dodub is dat deze app het precies andersom aanpakt. Je kunt kiezen uit een flink aantal filmpjes, zoals beroemde scènes uit films, en daar kun je dan je eigen stem overheen
zetten. Zo krijg je grappige filmpjes die doen denken aan LuckyTV, Mastermovies en Buro Renkema.

Dat alles gaat doodeenvoudig: je selecteert een filmpje, houdt de opnameknop ingedrukt en spreekt je stem in. Je ziet daarbij het geluidsspoor bewegen, en dat is een handig hulpmiddel om je tekst beter te timen. Het gebruiksgemak komt wel met een aantal beperkingen: je filmpjes mogen niet langer dan 15 seconden duren, en het is niet mogelijk om een opname halverwege te stoppen en opnieuw te doen. Als je de opnameknop loslaat, is het filmpje klaar en kun je het terugkijken en delen met vrienden.

Dodub, een app van Nederlandse makelij, is gratis te downloaden en heeft geen reclames of in-app aankopen. Het is de vraag hoe lang dat nog zal duren als de app net zo populair wordt als DubSmash ooit was.

Dodub (gratis)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Poepsgesprekken

Poepen moeten we allemaal wel eens. Dus waarom is er nog geen app die poepende mensen met elkaar verbindt? Dat moet Ricardo Gruber hebben gedacht toen hij de app Pooductive bedacht. Of misschien houdt hij gewoon van poep- en pisgrappen. Feit is dat zijn app een sociaal netwerk is voor mensen die op de wc zitten. Je kunt chatten met een willekeurig persoon die op hetzelfde moment als jij
op het toilet zit, of gericht zoeken naar een specifieke gesprekspartner.

Daarbij hoef je het niet per se over poep te hebben. Aan de andere kant, waar moet je het ánders over hebben tijdens een toiletbezoek? Met Pooductive kun je ook een contactenlijst bijhouden en groepsgesprekken starten. Die willen we bij deze omdopen tot 'poepgesprekken'.

Pooductive is een van de betere poepgerelateerde sociale apps, waarbij wel moet worden aangetekend dat het een tamelijk unieke categorie is. Of het een succes wordt, is echter maar de vraag. Gruber probeerde zijn app eerder via Kickstarter te lanceren. Zijn doelbedrag was 10.000 euro, maar uiteindelijk meldden zich maar drie investeerders die gezamenlijk 184 euro in het laatje brachten...

Nou ja, het is weer eens wat anders dan een boek, krantje of tijdschrift.

Pooductive (gratis, toilet niet meegeleverd)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden