Appdate

De Drie Apps van de Week: Pointers, Fundrunner en Sleep Better

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: zelf sporten voor het goede doel, sociaal tv-kijken en daarna (hopelijk) lekker slapen.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Sociale tv-gids
Televisiegidsen zijn nogal statisch. Ze geven aan wat er wanneer op de buis is, waarna je zelf maar moet uitzoeken wat je gaat kijken. Ook de meeste tv-gidsen werken op die manier. De nieuwe Nederlandse app Pointers TV-Gids probeert daar verandering in te brengen door je je eigen programmagids te laten samenstellen. Althans, de app stelt 'm samen op basis van je voorkeuren. Die geef je tijdens het aanmelden aan door steekwoorden te selecteren zoals bijvoorbeeld 'actualiteitenprogramma's', 'dierenprogramma's' of 'dramaseries'. Vervolgens kun je zelf nog namen of onderwerpen intypen. Wil je geen programma missen waar Arjen Robben in voorkomt? Wil je alles zien over videogames? Hier kun je het aangeven.

Behalve een persoonlijk programma-overzicht wil Pointers ook een sociále gids zijn. Daarom krijg je nadat je je voorkeuren hebt opgegeven een overzicht van gebruikers met een vergelijkbare smaak. Die kun je aan je profiel toevoegen, zodat hun persoonlijke suggesties in je overzicht worden meegenomen. Dat overzicht werkt met drie filters: programma's die aansluiten op je voorkeuren (aangegeven met een roze icoontje met een hartje), programma's die mensen die je volgt aanraden (aangegeven met een blauw icoontje met een poppetje) en programma's die je misschien niet interessant vindt, maar die wel trending zijn in Nederland (rood icoontje met een druppel).

Het overzicht voldoet misschien niet meteen aan je wensen. Zo levert een voorkeur voor actualiteitenprogramma's bijvoorbeeld een hoop Duitse programma's op. Die kun je gelukkig eenvoudig wegklikken, waarop de app onthoudt dat je er niet in geïnteresseerd bent. Wil je toch even het complete tv-aanbod zien, dan kun je gebruik maken van het tabblad 'Gids', waar je de 'ouderwetse' televisiegids aantreft.

Pointers TV-Gids (gratis)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Fundrunner
Sportevenementen waarbij de sporters geld op kunnen halen voor een goed doel worden steeds populairder. De app Fundrunner haakt daar op in door individuele sporters te
sponsoren. Iedereen die buiten kilometers maakt kan geld verdienen voor een goed doel. Je geeft eerst aan welke sport je beoefent (hardlopen, wandelen, fietsen, schaatsen, skeeleren, roeien, zeilen, rolstoelsporten en golfen worden ondersteund) en daarna voor welk goed doel je dat doet (aangesloten zijn Cordaid, De Zonnebloem, Dorcas, KNRM, Diabetes Fonds, VluchtelingenWerk NL, het Rode Kruis, Natuurmonumenten, Alzheimer NL, Topsport for Life, en Leger des Heils).

Als je na je sportactiviteit er een bericht over plaatst op Facebook of Twitter, dan betaalt de bedrijfssponsor van het gekozen goede doel een vast bedrag per kilometer uit. Elk goede doel heeft zijn eigen bedrijfssponsor. Slimme marketing voor de goede doelen dus, maar ook leuk voor de gebruiker om niet alleen je sportprestatie te laten zien, maar ook wat je voor welk doel hebt opgehaald. Vooralsnog alleen op Android, voor begin 2015 staat een iOS-versie gepland.

Fundrunner (gratis)
Google Play

null Beeld Google Play
Beeld Google Play

Welterusten

Heb je vaak moeite om in slaap te komen? Word je 's morgens niet goed uitgerust wakker? Of ben je gewoon benieuwd of er aan de kwaliteit van je slaap nog iets te verbeteren valt? Daar is een app voor. Sterker nog: daar zijn al best veel apps voor. De nieuwste heet Sleep Better with Runtastic. De maker van de bekende fitness-apps heeft een solide slaap-app gebouwd. Je zet 'm aan voordat je gaat slapen en legt je apparaat onder of naast je kussen. Het ingebouwde 'Smart Alarm' maakt je wakker op het meest gunstige tijdstip. De app laat vervolgens met behulp van een grafiek zien wanneer je in slaap viel en hoe lang en vast je hebt geslapen. Als je de app regelmatig gebruikt, kun je na verloop van tijd je slaapritme per week, maand en jaar vergelijken.

Je krijgt voor het slapengaan ook een aantal vragen over de omstandigheden die je slaap kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld of je koffie of alcohol hebt gedronken en of je hebt gesport. Op basis daarvan geeft de app je adviezen hoe je je leefstijl kunt aanpassen om je slaap te verbeteren. Ook aardig is dat je kunt aangeven hoe je gedroomd hebt (doormiddel van een groen, geel of rood spook) en dat de maanstanden worden bijgehouden - die schijnen namelijk ook invloed op de slaap te kunnen hebben.

De basisfuncties van de app (de wekker, de meeste statistieken) zijn gratis te gebruiken, maar voor de volledige versie betaal je eenmalig twee euro. Dan kun je onder andere notities over je slaap bijhouden en statistieken zien over je leef- en eetgewoonten die je slaap beïnvloeden. De app biedt weinig revolutionaire nieuwigheden ten opzichte van concurrerende apps zoals het populaire Sleep Cycle, maar voor wie nog geen slaapapp gebruikt en geïnteresseerd is, is Sleep Better een prima keuze. Vooral omdat je m gratis kunt uitproberen.

Sleep Better with Runtastic (Gratis, met in-app aankopen)
App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden