De Drie Apps van de Week: Nextdoor, Wij de Wijk en Veiligebuurt

Volkskrant.nl zet elk weekeinde de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rij. Deze week drie buurtapps.

Thomas van der Kolk
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Deze week werd de Nederlandse buurtapp Nextdoor officieel in Nederland gelanceerd. We werpen er een blik op, en kijken naar enkele alternatieve buurtapps. Wat hebben zij dat WhatsApp niet heeft?

Nextdoor

Nextdoor is hard op weg de nieuwste grote speler uit Silicon Valley te worden. Het bedrijf haalde 200 miljoen dollar (180 miljoen euro) op bij internationale technologie-investeerders en wordt gewaardeerd op ruim 1 miljard dollar. Nederland is het eerste land waarnaar de app uitbreidt. Oprichter Nirav Tolia legt in dit interview uit waarom.

Zoals het een buurtapp betaamt laat Nextdoor je samen met deelnemende buurtgenoten je directe omgeving in de gaten houden. Je ziet niet alleen berichten uit je eigen buurt, maar ook die uit omliggende buurten. Dat kun je in de instellingen uitschakelen - gelukkig maar, want je wordt al snel kierewiet van alle voor jou irrelevante berichten die je krijgt.

Althans, als de app in de buurten echt is aangeslagen en er dus genoeg deelnemers zijn - wat nu in veel buurten nog niet het geval is. De kans is zelfs groot dat je voor jouw buurt de initiatiefnemer bent. In dat geval kun je via je adresboek buurtgenoten uitnodigen of Nextdoor een speciale briefkaart laten sturen.

Ben je je huissleutel kwijt of is je kat weggelopen, dan kan Nextdoor zeker zijn nut gaan bewijzen. En ook als je graag wilt helpen bij dingen die in je buurt spelen, op zoek bent naar een babysitter of spulletjes te koop wilt aanbieden aan mensen die dichtbij wonen.

Nextdoor (gratis)
App Store
Google Play

undefined

null Beeld App Store
Beeld App Store

Wij de Wijk

Wij de Wijk is een buurtplatform dat werd gelanceerd op Burendag 2015 (26 september 2015). Je kunt je aanmelden via Facebook (al leek die knop niet te werken op het moment van testen) of handmatig. Vervolgens krijg je te zien welke mensen in jouw buurt de app ook gebruiken, welke activiteiten via de app zijn gepland en welke berichtjes er zijn verstuurd. Zelf kun je ook
gemakkelijk activiteiten aanmaken en er mensen voor uitnodigen.

Zoals altijd bij dit soort apps is het nut ervan sterk afhankelijk van je woonplaats. Veel wijken hebben nog geen gebruikers, terwijl enkele andere wijken al wel flink vertegenwoordigd zijn. Ben je vooral op zoek naar een app rondom de activiteiten in jouw buurt, dan is Wij je Wijk een prima keuze, want dat is waar deze app zich voornamelijk op concentreert.

Wij de Wijk (gratis)
App Store
Google Play

undefined

null Beeld App Store
Beeld App Store

Veiligebuurt

Is het je niet te doen om buurtactiviteiten, maar om buurtpreventie? Dan is de app Veiligebuurt een goede optie. Buurtapps tegen inbraak zijn dé hit van het jaar, kopte de Volkskrant recent nog. Met 'apps' worden in dit geval voornamelijk WhatsApp-groepen bedoeld. Maar er zijn ook losse apps die je hiervoor kunt downloaden. Een van de bekendste is Veilige buurt.

Net als bij de eerdergenoemde app moet je je telefoonnummer en adresgegevens invoeren. Je komt dan automatisch in de groep van je buurt én dat van je straat terecht. Door op het plusje te drukken kom je in het 'actiescherm' terecht waar je groepen en chats kunt zoeken of starten. Ook privégesprekken kunnen vanuit hier worden gestart. Verder vind je in de apps een overzicht van je chats en een meldknop waarmee je noodsituaties kunt melden aan je buurt.

Die knop, plus het feit dat je buurtapps handig bij elkaar staan, is het voornaamste voordeel dat de app je te bieden heeft ten opzichte van losse WhatsApp-groepen.

Veiligebuurt (gratis)
App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden